Coaching: Jezelf belonen? Zo kan het!

Geplaatst op zondag 29 maart 2009 door Nelly de Jong

In coachgesprekken vertel ik mijn klanten vaak dat ze zichzelf vaker en meer moeten belonen voor wat ze goed doen. De meeste mensen zijn van huis uit geconditioneerd op het registreren en bekritiseren van alles wat ze 'fout' doen. Mede hierdoor ontstaat vaak een negatief zelfbeeld. Op zich is dat niet zo gek in onze Calvinistisch ingestelde maatschappij. Als ons kind thuis komt met een rapport met twee tienen, drie negens een acht en een vier, waar gaat onze aandacht dan naar uit? Juist. Naar die vier, want die moet een zes worden. Dikke onzin natuurlijk! Tenzij je dokter wilt worden en wiskunde om die reden echt nodig hebt. Anders richt je liefst je aandacht op de dingen waar je goed in bent. Doe je dat niet en steek je je energie in zaken die minder bij je passen, dan ben je onderweg naar middelmatigheid. En daar wordt niemand gelukkig van. Dat hebben ze in de dierenschool ook ontdekt, zoals je in het artikel: Toe maar, je kunt het, kunt lezen.

Altijd doorgaande verbetering

Wat ook handiger is om te doen is uitgaan van het principe van Altijd Doorgaande Verbetering en jezelf  belonen voor alles wat je goed doet. Waarbij je 'goed' niet moet beoordelen in de zin van het behalen van resultaten, maar meer als inspanningen die je hebt gedaan om een bepaald doel te bereiken. Waarom de inspanning en niet het resultaat? De inspanning heb je zelf in de hand. Het resultaat niet volledig. Soms lopen dingen anders dan verwacht of gepland. Door jezelf te belonen voor je inspanningen en niet voor het resultaat versterk je je eigenwaarde  en wordt het ook steeds leuker om bezig te gaan/zijn met veranderingen. Moet je natuurlijk wel een idee hebben van hoe je jezelf kunt belonen. Soms vinden mensen dat nog best lastig. Daarom help ik je met een lijstje met ideeën.

Altijd doorgaande verbetering ADV stap voor stap

Hier is een overzicht om je een idee te geven wat je kunt doen om je goed te voelen of jezelf te belonen.

Ik beloon mezelf voor alles wat ik goed doe met liefde en plezier
Beloon ik mezelf voor mijn inspanningen? Of geef ik vooral mezelf op de kop voor wat er niet lukt?

Het is een begin. Misschien heb jij nog wel veel meer en leukere ideeën hoe je jezelf kunt belonen. Deel je ze met me? Of heb je al genoeg inspiratie opgedaan om jezelf te belonen?

Jezelf belonen is een belangrijke stap in het bereiken van doelen die je voor jezelf stelt. Meer lezen over hoe je je doelen kunt bereiken? Lees dan verder in het artikel: Van wens naar doel

Hulp nodig bij het bereiken van je doelen?

Vind je het moeilijk om jezelf te belonen? Heb je last van een negatief zelfbeeld of een lage eigenwaarde? Geef je jezelf vooral op de kop voor de dingen die je niet goed doet? Kom dan vandaag nog in beweging om daar verandering in aan te brengen en laat je bv. coachen! Heb je bepaalde doelen of verlangens die je wilt realiseren? Meld je vandaag nog aan! 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatie: De helden in onszelf
Outplacement: Tien lastige vragen in een sollicitatiegesprek »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes, coaching en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Coaching: Jezelf belonen? Zo kan het!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.