Hartcoherentie en intuitie

40.000 hersencellen rond je hart

In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontstonden de eerste harttransplantaties. En in die tijd was men er van overtuigd alles over het hart te weten. Maar dat er 40.000 gespecialiseerde cellen in ons hart zitten was destijds nieuw. Deze hartcellen zijn zintuiglijke uitlopers van zenuwcellen.

Door naar Hartcoherentie en intuitie »


Hartcoherentie voor balans tussen hart en hoofd

Wat is hartcoherentie? Wat doet hartcoherentie? Waar kan ik hartcoherentie voor gebruiken?

Wist je dat je hart hersencellen heeft? Hartcoherentie is de logische, ordelijke en harmonieuze verbinding tussen ons hart en ons hoofd. Coherentie in zijn algemeenheid (ongeacht in welk systeem, of het nu om ons lichaam of onze sociale relaties, of wat dan ook maar gaat), verwijst naar een logische, ordelijke en harmonieuze verbinding tussen delen van een systeem of tussen mensen. Waar het gaat om hartritme coherentie of lichamelijke coherentie verwijst deze verbinding naar een specifiek onderzoek van het hartritme dat er wanneer een systeem optimaal functioneert harmonieus, ordelijk en in een sinus-achtig golfpatroon uitziet. Het is een staat van zijn waarin we optimaal functioneren, in flow zijn en er daardoor niet onnodig energie wordt verloren. Wat hartcoherentie oplevert is meer energie, helderder denken, een verbeterd immuunsysteem en je hormonen in balans.

Door naar Hartcoherentie voor balans tussen hart en hoofd »


Psychisch jezelf ziek of beter maken kan dat?

Kun je je ontstekingen oplossen met behulp van je brein?

In de ayurveda en andere oosterse geneeswijzen weten ze het allang. Eeuwen geleden werd toen al ziekte bestreden met de geestkracht. In het westen werd dat lang afgedaan als hocus pocus. Maar inmiddels is er steeds meer bewijs dat dat het helemaal geen hocus pocus is. In haar boek Meer brein minder medicijn onderbouwt wetenschapper Lissa Rankeen met talloze wetenschappelijke onderzoeken hoe de geest het lichaam beïnvloedt en andersom. En als je bereid bent echt stil te worden en naar je eigen lichaam te luisteren, dan heb je het zelf ook ongetwijfeld wel eens ervaren. Want we hebben allemaal wel eens een stressvolle situatie meegemaakt. Wat de aanleiding daarvoor ook was. En je hebt ook vast wel eens gevoeld wat er in je lijf gebeurt. Je ademhaling gaat omhoog. Er komt spanning in je spieren en je wordt heel alert. Maar je hebt ook vast wel eens ervaren dat je je goed voelde en iemand ineens een onaardige opmerking maakte die je raakte. En ja hoor: Ineens is al je energie verdwenen...

Door naar Psychisch jezelf ziek of beter maken kan dat? »


Communicatie: Tips om te zenden en ontvangen

appel ingeplugd

Communicatie is een best ingewikkeld proces met drie verschillende invalshoeken. Communicatie heeft een inhoud (hoofd), het is een proces (handen) en er zijn relaties (hart) bij betrokken. Dat betekent ook dat het niet zo gek is dat er regelmatig iets niet helemaal ontvangen wordt zoals de zender dat bedoelde of wilde. Want op alle drie die invalshoeken kunnen er misverstanden ontstaan, waardoor je als het ware langs elkaar heen praat. En de ontvanger iets anders ontvangt, dan de zender bedoelde te zenden.

Door naar Communicatie: Tips om te zenden en ontvangen »


Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

In dit artikel deel ik wat praktische tips hoe je in verband met mogelijke besmettingen met het of een virus je gezondheid kunt bevorderen. Overigens maak jezelf ook weerbaarder tegen schimmels en schadelijke bacterien. Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat niet de 'beestjes' bepalend zijn maar de omgeving. Als de omgeving voor het 'beestje' niet aantrekkelijk is dan hebben ze geen vat op je systeem. Maar onbalans in je systeem, of dat nu fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel is maakt je lijf vatbaarder voor onbalans van buiten af. In het artikel Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn, vind je meer informatie over de achtergrond van een en ander. In dit artikel wil ik je meenemen in een aantal dingen die je zelf kunt doen om jezelf weerbaarder te maken tegen indringers van buitenaf.

Door naar Hoe versterk ik mijn immuunsysteem? »


Omgaan met boosheid van een ander

In veel relaties die minder goed lopen wordt boosheid vaak in de loop van de tijd een steeds groter probleem. Een van de partners raakt in bepaalde situaties gefrustreerd en wordt boos omdat het hem of haar niet lukt om zijn of haar behoeftes ingevuld te krijgen. Vaak zijn we ook zo geconditioneerd dat we denken dat we iets of iemand in de buitenwereld nodig hebben om onze behoeften ingevuld te krijgen. Toch is dat in veel situaties niet het geval.

Door naar Omgaan met boosheid van een ander »


Angst en depressie

Angst en depressie

Angst en depressie zijn beide heftige emoties die ons als we er door getroffen worden diep van streek kunnen maken. Zowel angst als depressie is vrijwel altijd een reactie op een eerdere ervaring in je leven. Heel basaal gezien ervaar je als kind vrijwel geen angst en depressief ben je ook niet. Als kind word je met maar twee basisangsten geboren. Dat zijn de angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Alle overige angsten zijn aangeleerde angsten en kunnen ook weer afgeleerd worden.

Door naar Angst en depressie »


Relaties: Waardering en complimenten

Cadeau

Vind jij het ook lastig om een compliment te geven of te ontvangen? Misschien vind je het geven van een compliment snel overdreven of je denkt dat de ander wel weet wat je in hem of haar waardeert. Toch zet het geven van een compliment de wet van geven en ontvangen in werking en kan een compliment veel voor je doen.  Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk en motiverend om een compliment te ontvangen en te weten wat de ander in jouw gedrag of prestaties waardeert.

Door naar Relaties: Waardering en complimenten »