De belangrijkste vraag uit je leven

Geplaatst op maandag 21 september 2020 door Nelly de Jong

Het heeft mij vele jaren gekost om me te realiseren wat de belangrijkste vraag in mijn leven was. En misschien wel nog belangrijker… Wat het antwoord was. Ik denk dat met mij de meeste mensen zichzelf deze vraag niet stellen. Gewoon, omdat ze er niet op komen. En: Omdat hij niet aan hen gesteld wordt. Triest is dat eigenlijk toch? Dat de belangrijkste vraag niet aan je wordt gesteld? En ook belangrijk: Stel je hem zelf wel aan anderen? Stel je hem aan je kinderen bijvoorbeeld? Want ook voor hen geldt: Als de vraag niet gesteld wordt zullen ze ook hoogstwaarschijnlijk het antwoord niet vinden. En het vinden van het antwoord is voor veel mensen al ingewikkeld genoeg. Maar om welke vraag gaat het nu eigenlijk?

Het kompas voor je leven

De belangrijkste vraag in je leven is de vraag: Waartoe ben ik hier op aard? En dan niet in de filosofische zin van het woord: Waartoe zijn wij mensen hier op aard, maar: Wat is jouw levensdoel? Wat heb jij hier te doen? Wat brengt jou hier? Ik geloof, en ja ik weet het is een geloof en vormt daarmee mijn werkelijkheid, maar ik geloof heel sterk dat het leven een doel heeft met ons en dat wij een doel in ons leven hebben. En ik denk ook dat het ontdekken van dat levensdoel je heel veel houvast gaat geven in je leven. Ik heb dat zelf in ieder geval ook zo ervaren. Een doel in je leven hebben geeft je leven richting. Je hebt dan een vast kompas dat je on track houdt. Ongeacht de omstandigheden. En dat geeft weer een gevoel van veiligheid. En laat veiligheid nu de eerste misschien wel meest belangrijke basisbehoefte zijn!

Als ik niet weet waar ik heen wil, is iedere richting goed

Ik deed maar wat

Ik ben nu 61 jaar en ik weet pas zo’n kleine 20 jaar dat wat ik nu doe is wat ik hier te doen heb. Voor die tijd deed ik maar wat. Ik had vaak wel lol in wat ik deed, maar als je me had gevraagd of wat ik deed mijn levensdoel was, dan had ik je waarschijnlijk wat verdwaasd aangekeken en gezegd dat ik geen idee had. En ook dat ik daar niet mee bezig was. Ik verhield me met wat er voorbijkwam en dat kon ik goed. Het had ook overigens wel een naam: Wat ik deed was: Overleven… En in overleven was ik wel een uitblinker, kan ik je zeggen.

De regie nemen

Toen die belangrijke vraag uiteindelijk op een niet meer te missen manier voorbijkwam in mijn leven en elke cel in mijn lichaam wist: Hier moet ik iets mee, voelde dat eerst nogal ongemakkelijk… Want als ik antwoord zou geven op die vraag dan was het gevolg dat ik ook verantwoordelijk werd voor wat er in mijn leven zou zijn. En ik werd me pijnlijk bewust van mijn niet effectieve gedrag: Als er dingen voorbijkwamen die me niet zinden, dan kon ik altijd uitstekend aanwijzen wie daar verantwoordelijk voor was. En dat was ik niet!

Ik ben verantwoordelijk voor wat er in mijn leven is

Ai… Maar daar kwam ik niet verder mee. Me verhouden met wat er is, overleven dus, was op een bepaalde manier ook wel comfortabel. Hoewel ik het (uiteraard onbewust) dus kennelijk gemakkelijk vond om anderen verantwoordelijk te houden voor zaken die mij niet zinden, wil dat niet zeggen dat ik nergens verantwoordelijkheid voor nam. Integendeel. Ik had veel te veel verantwoordelijkheid op mijn bordje. Grenzen stellen? Wat was dat? Geen idee! Maar ik deed het in ieder geval zeker niet en waar ik het probeerde was het niet effectief! Ik voelde me daardoor vaak overbelast en schoof dat dan vooral weer in de schoenen van degenen die zo overvroegen… Tja, niet echt een functioneel patroon toch? Maar de verantwoordelijkheid nemen voor wat er in mijn leven was, was best confronterend. Heel erg confronterend zelfs.

Je levensdoel geeft je houvast

Toch nu ik weet wat ik hier in dit aardse tranendal te doen heb zijn heel veel dingen veel gemakkelijker geworden. Het geeft me een hele stevige vorm van houvast. Ook als alles omvalt zal ik dit wat ik nu doe, nog steeds doen. Weten wat je levensdoel is geeft je richting. Het geeft een innerlijk gevoel van zekerheid. Van drive en passie en van geluk. Ook als het voor het geld niet hoeft, doe ik dit nog. Ik kan het ook niet laten om te doen. Zelfs op verjaardagen en bij andere gelegenheden doe ik wat ik doe. En schade en schande heeft me daarin geleerd dat ik soms ook even aan de ander moet vragen of hij of zij er wel op zit te wachten dat ik confronterende vragen stel… Want ja niet iedereen wil wakker worden. Aan de andere kant is deze tijd geen tijd meer om te slapen. Er is een golf van ontwaken gaande in onze werkelijkheid. De afgelopen periode heeft nogal wat mensen ruw wakker geschud. En dat is mooi, maar voor veel mensen ook pijnlijk. En het maakt het antwoord op de vraag: Waartoe ben je hier op aard des te belangrijker.

Zit ik op mijn eigen weg? Doe ik precies wat ik heb te doen op dit moment in mijn leven?

Grenzen stellen

Gelukkig weet ik nu ook waar ik nee tegen zeggen moet. Want ik kan niet alles. Het gaat gewoon niet lukken om tegelijkertijd professor, privédetective en zangeres te worden. Dat was in ieder geval wat ik als kind wel wilde worden (afgezien van prinses natuurlijk, maar daar ben ik later wel op teruggekomen. Dat is nu zeker niet meer het leven dat ik graag zou willen. En toch… Nu ik doe wat ik doe en ik voel dat dit is wat ik te doen heb, kan ik als ik er anders naar kijk zien dat ik op een bepaalde manier alle drie die beroepen toch een zekere mate van invulling geef. Kijk maar mee:

Uiteindelijk ben ik alles geworden

Professor worden stond voor mij synoniem met de behoefte om kennis te vergaren en kennis te delen en daarin een autoriteit te worden. Privédetective worden stond gelijk aan het onderzoeken en uitpluizen van dingen. En zangeres stond symbool voor op het podium staan, aandacht krijgen en plezier maken. En ik zal je zeggen: Ik doe en heb dat nu allemaal in wat ik nu doe. Ik lees, luister en kijk heel veel over mijn vakgebied. Volg er nog steeds allerlei scholing in en schrijf en spreek regelmatig over mijn vak. De behoefte allerlei dingen te onderzoeken en uit te pluizen wordt ingevuld in de gesprekken die ik met mijn klanten heb. Ik geniet er geweldig van om het probleem onder het probleem op tafel te krijgen, zodat mijn klanten met hun volle bewustzijn een stap in hun persoonlijke ontwikkeling kunnen maken. En op een bepaalde manier stond ik op het podium als ik trainingen gaf. En ook daar genoot ik enorm van.

Wat wil ik van mijn leven maken?

Alles komt precies op tijd

Soms is het zo dat je het antwoord op die belangrijkste vraag: Wat heb ik te doen in dit leven, pas later in je leven vindt. Ik had op mijn 17e na de  havo niet kunnen bedenken dat dit het was wat ik te doen had. Wil je het werk dat ik doe effectief kunnen doen dan helpt het om zelf de nodige levenservaring op te doen. Gelukkig heb ik aardig wat shit in mijn leven ervaren, wat ik nu als schatten in mijn rugzak heb. Daarom als je het antwoord nog niet hebt gevonden kan het ook zijn dat het je tijd nog niet is om het antwoord te vinden.

Vragen die je kunnen helpen

Als je het antwoord op de vraag Wat is mijn levensdoel? voor jezelf nog niet hebt gevonden kan het helpen om jezelf een of meerdere van de volgende vragen te stellen:

Loopbaancoaching

Kom je er met deze vragen nog niet helemaal uit, dan kun je ook nog mijn missiegenerator gebruiken om je een handje te helpen meer zicht te krijgen op wat belangrijke dingen voor jou zijn. En als je dan nog steeds voelt dat er iets mist: Meld je dan aan voor een loopbaantraject. Zoek een goede loopbaancoach bij jou in de buurt. Je mag mij natuurlijk ook altijd bellen of mailen om je daarmee verder te helpen! Zodat ook jij je leven creëert in plaats van net als ik een ster in overleven te worden!

loopbaancoaching

 

Missiegenerator

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

 

 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Omgaan met tegenslag
Emotionele mishandeling in een relatie »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching en Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Peter Dekker op dinsdag 22 september 2020 om 19:35
Ik ben nu 35 jaar geleden geconfronteerd met deze vraag. Het antwoord wat ik heb gevonden is. Mijn Schepper de eer geven en proberen op Jezus te gaan lijken. Dat betekend dat je na die keus een ander leven krijgt. Je gaat onderscheiden dat er veel onrecht is in deze wereld en dat er een (boze) macht bezig is om deze aarde en zijn inwoners te vernietigen. Ik gun iedereen een ontmoeting met deze liefhebbende God. Hij laat je zien wat er werkelijk fout is in mijn / ons leven en geeft je de mogelijkheid te veranderen, dankzij ZIjn zoon Jezus. Ik wens u Gods zegen toe en veel Shalom

Agnes van der Hoorn op dinsdag 22 september 2020 om 07:44
Mooi verhaal en ook mijn doel was duidelijk tijdens mijn werkzame leven maar nu ben ik gepensioneerd en nu ?? Is mín doel genieten van elke dag ?? Na 46 jaar gezondheidszorg met veel plezier zoek ik nu een ander doel.
Maar ik vind dat best moeilijk, focussen op geluk kinderen? Partner is niet meer in zicht sinds 2014 Ivm ongewilde scheiding .
Ben gelukkig nu maar mín doel is inderdaad weg.
Waar kan ik mn doel vinden??

Reageer op De belangrijkste vraag uit je leven

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.