Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

Geplaatst op zaterdag 23 maart 2019 door Nelly de Jong

In dit artikel deel ik wat praktische tips hoe je in verband met mogelijke besmettingen met het of een virus je gezondheid kunt bevorderen. Overigens maak jezelf ook weerbaarder tegen schimmels en schadelijke bacterien. Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat niet de 'beestjes' bepalend zijn maar de omgeving. Als de omgeving voor het 'beestje' niet aantrekkelijk is dan hebben ze geen vat op je systeem. Maar onbalans in je systeem, of dat nu fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel is maakt je lijf vatbaarder voor onbalans van buiten af. In het artikel Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn, vind je meer informatie over de achtergrond van een en ander. In dit artikel wil ik je meenemen in een aantal dingen die je zelf kunt doen om jezelf weerbaarder te maken tegen indringers van buitenaf.

Wat is een virus eigenlijk?

Wist je dat een virus eigenlijk niet eens een levend organisme is? Virussen zijn stukjes DNA of RNA die op zich niet leven. Ze zijn ook niet op zoek naar jou, dus doen ook niet hard hun best om jou te besmetten. Wat ze wel doen is als je er mee in aanraking komt de voor hen meest aantrekkelijke plek vinden. Wat bij elk virus weer anders kan zijn. Het koorstlipvirus (herpes) heeft een andere voorkeur dan het Corona Virus. Het laatste virus heeft een voorkeur voor de longen. Wat het vrus doet op zijn voorkeursplek is proberen je cellen binnen te dringen. Als dat lukt gebruikt het virus je om zichzelf te delen. En met dat delen ontstaat dan het probleem. Jouw besmette cellen gaan dan dood, wat jou verzwakt en het virus wordt doordat het zich deelt sterker. Dat maakt ook dat de beste strategie voorkomen is.  Als je kijkt naar een virus als een vijand, die je wilt verslaan dan is het goed je te realiseren dat het handig is om de zwakke plek van je tegenstander te vinden. Voor wat virussen betreft is dat: Zorgen dat je een sterk immuunsysteem hebt. Op mensen met een sterk immuunsysteem heeft een virus weinig vat. Voor een sterk immuunsysteem zijn een aantal dingen nodig:

1.  Een goede rustige diepe ademhaling

Een goede rustige en diepe ademhaling is de basis van ons bestaan. Zonder adem geen leven. Versterk je ademhaling met een voor jou passende oefening. In het artikel: Ademhalingsontspanning vind je diverse en voor verschillende situaties toepasselijke ademhalingsoefeningen. Een hoge en snelle ademhaling vertelt het lichaam dat er stress is. Dat we in een overlevingsstand zitten.

2.  Voldoende vocht/water in je systeem.

Reken op 30 milliliter x het aantal kilo dat je weegt. 80 kilo betekent dan 2,4 liter water. Realiseer je dat water iets anders is dan cola of sinas of andere vormen van suikerhoudende of kunstmatig gezoete frisdrank of vruchtensap. Zelf geperste groentesappen, kruidenthee, zure melkproducten hebben wel een ondersteunende functie maar zorg er sowieso voor dat je ook voldoende water drinkt. Voeg aan een liter water een derde theelepel Keltisch zeezout toe voor de mineralen. En bulkdrinken is ook handig. Je zorgt er dan voor dat ook de dieper liggende organen de beschikking krijgen over voldoende vocht. Dus niet meer de hele dag door kleine beetjes, maar in de morgen en middag twee keer flink veel. Bv. twee keer een liter in een uur.

3.  Voldoende voedingswaarde in je voeding

Wat je lichaam nodig heeft is natuurlijke onbewerkte voeding, liefst biologisch, die hoog is in voedingswaarde. Vermijd suikers, snelle koolhydraten zorg voor voldoende gezonde vetten: Kokosolie, roomboter, ghee en olijfolie. Hoewel er niet een voor iedereen uniform gezond eetpatroon is zijn er wel wat algemene richtlijnen te geven. Sommige mensen gedijen beter op vlees en anderen beter op een vegetarisch eetpatroon. Ik denk dat het belangrijk is elkaar te laten in onze eigen individuele route wat dat betreft in dit leven hier op aarde. Maar waar wel een attentiepunt ligt is dat de overvloed waar we in leven ook wel eens onze uitdaging kan zijn. Want teveel is echt minder dan genoeg. Onderzoek (van onder andere David Sinclair in zijn boek: Langer gezond leven) laat zien dat we het beter doen op een beetje te weinig. Voor ons lichaam is dat op de langere termijn beter. Ons lichaam blijft dan in een staat waarin het in staat is om beter met uitdagende situaties om te gaan. Overigens helpt het ook om jezelf regelmatig aan koude bloot te stellen. Af en toe een koude douche nemen dus of koud nadouchen. En als je de neiging hebt om te veel te eten, gebruik deze periode dan om daarin verandering te brengen. Er is een website: De eetmeter (van het Voedingscentrum), waarop je alles wat je eet in kan vullen. Ik heb dat voor een paar dagen gedaan en schrok van de hoeveelheid die ik kennelijk tot me nam zonder dat ik dat bewust in de gaten had. Dat was wel een eyeopener. Het kwam me voor dat ik niet zoveel at, maar de maaltijden die ik at, hoewel ze wel gezond waren, was in hoeveelheid toch te veel. Dat was dus reden om bij te stellen. En ja: meten is weten…

Als ik bang ben, haal ik diep adem

4.  Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging, liefst in de buitenlucht (voor voldoende vitamine D) Meer over beweging kun je lezen in het artikel: Wat doet lichamelijke beweging voor je lichaam? Blijf in beweging, ook als we onverhoopt binnen moeten blijven. Zes keer per dag een minuut lang de trap oprennen en weer terug is al een mooie workout. En anders staat het internet vol met allerlei dingen die je thuis, eventueel samen met je kinderen kunt doen. Maar blijf in beweging of als je dat nog niet bent: KOM IN BEWEGING!

5.  Voldoende slaap en rust.

Slaap is ook een van de basisvoorwaarden voor een goed functionerend systeem. We hebben allemaal wel eens een periode gehad dat slapen minder goed ging. En daarmee ook allemaal wel ervaren wat het effect van te weinig slaap is op onszelf. Je humeur gaat er van achteruit. De zin om te bewegen wordt minder. Je gaat slechter eten. En op een gegeven moment heeft de moeheid je zo te pakken dat je negatief gaat denken. En dan ontstaat de kans dat je van daaruit je slaapprobleem verergert door bang te worden dat je weer niet kunt slapen. Meer over slaap en rust en wat het doet voor je lichaam kun je lezen in het artikel: Tips bij slaapproblemen

6.  Het effectief managen van je stress en angsten.

Stress ervaart je lichaam als een bedreiging. Je lichaam ziet een probleem zonder oplossing en raakt overweldigd door slecht nieuws. Je gaat in een overlevingsstand die niet te lang moet duren omdat dat op zichzelf dan weer andere problemen van onbalans gaat geven. Meer daarover lees je in het artikel: Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn. Een van de beste en snelste manieren om los van je stress te komen is EFT.  Voor de langere termijn is een vorm van mindfulness/meditatie onontbeerlijk. Voor het ondersteunen van een positieve mindset en het daarmee ondersteunen van je immuunsysteem kun je ook (samen met je kinderen) gebruik maken van de gezongen yoga mantra in het filmpje: Every little cel. Het liedje is vrolijk. Er zitten allerlei bewegingen bij en het blijft lekker hangen in je hoofd. De tekst zorgt ervoor dat je blijft hangen in een positieve en versterkende mindset die werkt met de kracht van herhaling. Handig dus.

Zo sterk als de zwakste schakel

De bovenstaande zes punten zijn alle zes even belangrijk. Oftewel je gezondheid is zo goed als de zwakste schakel uit die zes punten. En ik zal je uitleggen waarom dat zo is. Stel dat je te weinig drinkt. Wat er dan in je lichaam gebeurt is dat er een signaal van stress komt. Je lichaam reageert fysiek alsof het in een overlevingssituatie terecht komt waardoor het in de stress modus terecht komt. Te weinig vocht betekent namelijk dat je de gif- en afvalstoffen uit je lichaam niet meer kwijt kunt. Kom je in die stand terecht dan gaat je lichaam door dat stresssignaal de ademhaling verhogen. En een verhoogde ademhaling zorgt weer voor extra stress, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Iets vergelijkbaars is er rond voedsel. Eet je iets dat je vooral vult, maar niet voedt, dan is het voor je lichaam een gifstof die het moet uit zien te scheiden. Ook dat is een stresssignaal in het fysieke systeem. En stress in het fysieke systeem betekent weer dat de ademhaling omhoog gaat. De verhoogde ademhaling betekent te weinig zuurstof naar je cellen, waardoor het lichaam weer meer stress ervaart.

Te weinig slaap

Te weinig slaap betekent in de praktijk meestal dat we meer gaan eten. En meestal door de stress die we ervaren als gevolg van te weinig slaap is de voeding die we op dat moment nemen geen voeding maar vulling. En die vulling is weer stress en dan begint het verhaal weer opnieuw.

Hier en nu: Laat ik alle stress en spanning los en richt mijn aandacht op waar ik me goed bij voel

Te weinig lichaamsbeweging

Te weinig lichaamsbeweging betekent ook te weinig zuurstof en kooldioxide in je cellen. Oftewel te weinig brandstof op celniveau. Daar word je weer moe van en die moeheid maakt dat je vaak weer meer ongezond gaat eten en dan zit je weer in de val. Je kunt die processen gewoon niet los van elkaar zien. Alles wat je doet of niet doet heeft een bepaald effect op andere systemen. Daarom is het alleen focussen op één onderdeel vaak niet toereikend.  Je kunt wel goed voor jezelf nagaan waar jouw grootste uitdagingen liggen. In mijn ervaring is het overigens zo dat de meeste mensen sowieso een uitdaging hebben op hun ademhaling. Waarbij juist de ademhaling heel veel kan doen op de andere punten. Als je ademhaling langzaam en laag (in je buik) is, voel je je sowieso beter en is je weerbaarheid tegen veel van bovenstaande processen beter.

Buteyko methode

Een simpele test hoe het wat dat betreft gesteld is met je gezondheid is er een uit de Buteyko methode. Volgens de Buteyko methode betekent het dat je bij een goede gezondheid in staat moet zijn om na de uitademing 60 seconden zonder adem te kunnen. En het dan niet nodig te hebben om daarna heel diep in te ademen. Lukt je dat niet, dan is het volgen van de oefeningen van Buteyko methode mogelijk een goed idee voor jou om te doen. Op youtube vind je er vast wel oefeningen van.

Zekerheid zal in mijn leven zijn als ik accepteer dat onzekerheid erbij hoort

Naast de basisvoorwaarden voor het goed voor jezelf zorgen zijn er een aantal specifieke dingen die je kunt doen als er sprake is van een virusbesmetting of bij het voorkomen ervan:

Vermijd zoveel mogelijk het nieuws

Zet jezelf net als ik op een nieuwsrantsoen. Kijk en luister niet (meer zoveel) naar slecht nieuws. Kijk en luister naar lachfilms en cabaret. Humor is een mega boost voor je immuunsysteem. Norman Cousins heeft zich met humor beter gelachen van een ongeneeslijke ziekte. Je kunt het lezen in zijn boek: Anatomy of an illness. In het boek en de documentaire: Radicale remissie lees en zie je hoe meer dan duizend bewezen gevallen zichzelf hebben genezen van ongeneeslijke stadium 4 kanker en andere ziekten. Erg inspirerend en iets dat iedereen zou moeten weten. Want het betekent dat je nooit de hoop op hoeft te geven.

Maak een 100 wensenlijst

Een andere optie is om voor jezelf (kan ook prima samen met je kinderen) eens een 100 wensen lijst te gaan maken en veel tijd en energie steken in het je voorstellen hoe je werkelijkheid eruit zou zien als je die wensen waar zou maken. Een manier om dat te doen is cyclen. Bill Bengston legt dat in zijn boek: Genezing door energie uit.

Wat kun je toevoegen?

Voedingsmiddelen, kruiden en supplementen die kunnen helpen je immuunsysteem te versterken en infecties te bestrijden:

Meer informatie over een natuurlijke aanpak 

Op de website van de Stichting Ortho Foundation vind je een vademecum met daarin een schat aan informatie met betrekking tot het op een natuurlijke manier ondersteunen van je systeem bij allerlei problemen. Het bevat een index van ziekten en een index van voedingsmiddelen en hun werking. Ik nodig je van harte uit daar eens een kijkje te nemen als je meer wilt weten over de werking van de verschillende voedingsstoffen.

Deel jouw ervaring en kennis

Er valt vast nog veel meer te zeggen en te doen. Maar je kunt niet alles doen en dat hoeft ook helemaal niet. Ga voor altijd doorgaande verbetering. Elke stap die je zet naar een betere balans en goed voor jezelf zorgen is er een. En pik eerst de dingen die je het makkelijkst af gaan. Of die waarvan je verwacht dat ze je het meeste opleveren en het beste bij je passen. Voel goed wat voor jou goed is. Er is geen unversele weg die voor iedereen hetzelfde is. Net zoals je niet kunt stellen dat alle voedingsmiddelen goed zijn voor iedereen. Deel vooral ook wat jij doet om gezond te zijn en wat voor jou werkt. Laten we elkaar nu steunen en verder helpen op deze onbekende weg naar de toekomst!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatie: Tips om te zenden en ontvangen
Omgaan met boosheid van een ander »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Moeheid, Gezondheid en Burn-out


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Rozella op dinsdag 24 maart 2020 om 07:30
Goedemorgen Nelly ,
Al jaren ontvang ik je mailtjes en je weet me altijd weer te bereiken met wat en hoe je het schrijft .
Djw daarvoor

Gr rozella

Reageer op Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.