Geluk zit in kleine dingen! 60 tips

Geplaatst op vrijdag 24 september 2021 door Nelly de Jong

Veel mensen denken dat geluk zit in veel spullen hebben. In je belangrijk voelen. Of ze moeten eerst iets bereiken of ergens anders zijn om zich gelukkig te voelen. Nog een andere is dat alles wat we doen nuttig moet zijn en genieten en lummelen hoort daar niet bij. Door alle prikkels en de overvloed waarin we hier in het Westen leven, zijn we uiteindelijk niet meer tevreden, maar juist steeds veeleisender geworden. De auto en het huis moeten steeds groter en de kinderen moeten op sport en op een clubje en mogen zich vooral niet vervelen. Toch hebben al die dingen niet zoveel met geluk uit te staan. Geluk zit namelijk in kleine dingen. In simpele dingen. In simpele dingen die niets te maken hebben met materie. Lang geleden, inmiddels heel lang geleden was het  de toen 83 jarige voordrachtskunstenares Martje Verdenius, die mij tijdens mijn eerste echte training Persoonlijke vorming en presentatie leerde dat geluk zit in die ene parkeerplek als het druk is. Of in die echte aandacht die je krijgt als je dat het hardst nodig hebt. Of in het zonnetje dat schijnt. Of de eerste voorjaarsregen. Anders gezegd: The best things in life are free...

Geluk is een doe ding of toch niet?

Geluk zit namelijk in de beleving van het moment. Je kunt het financieel breed en misschien wel heel breed hebben, maar toch ongelukkig zijn en je kunt weinig te besteden hebben, maar wel gelukkig zijn. Mijn dochter zei het een poosje geleden ook nog tegen me. Ze heeft als  jonge vrouw nog niet zo’n hoog inkomen. Maar ze voelt zich rijk, met de werkelijkheid waar ze in leeft. Ze heeft niet veel meer nodig. Ook zonder auto en groot huis, maar met vrienden en vriendinnen en de mogelijkheid af en toe te reizen voelt ze zich rijk.

Hoe kan ik gelukkiger worden?

Maar hoe je dat nou? Hoe creëer je nu meer geluk in je leven? Hoe stap je uit die al vroeg in ons systeem gepompte dadendrang en druk tot het van alles maar 'moeten'? Daar zijn een aantal dingen voor nodig. Geluk vraagt om te beginnen aandacht en bewustwording van dat wat jou gelukkig maakt. Van die kleine dingen waar je op dat moment even blij van wordt. Dat kan zijn dat je dus net die parkeerplek vlak bij de ingang vond bijvoorbeeld. Of je loopt naar de winkel en de zon breekt ineens door. Het kan zijn dat je je aan je plan voor de dag hebt gehouden en met een tevreden gevoel daarop terugkijkt. Het kan zijn dat je lekker gesport hebt en nageniet van dat lekkere gevoel wat de dopamine je als gevolg daarvan geeft. Van alles dus… Maar wat in ieder geval een rode draad is, is dat er acceptatie is van wat er nu in je werkelijkheid is. Je brengt je ja in, in plaats van weerstand.

Het inbrengen van je ja in je werkelijkheid is voor ons allemaal de grootste uitdaging en voor de meesten van ons de meest lastige les in ons leven. En misschien is het uiteindelijk ook wel de enige echte les. Want als je mee kunt bewegen met wat het leven je voorschotelt (waar je overigens zelf ook je eigen creatiekracht in hebt gebruikt) dan verdwijnt het lijden uit je leven. Je leeft dan in harmonie met wat is. En in mijn versie van de werkelijkheid is er geen mooiere manier om je gelukkig te voelen. Toch zijn er allerlei dingen die je kunt doen of juist niet doen om je gelukkiger te voelen. Ik deel ze in de onderstaande tips. Wees je je er daarbij van bewust dat we allemaal gelijk en tegelijkertijd allemaal verschillend zijn. Dat betekent dus dat de ene tip beter voor de een werkt dan voor de ander. Haal eruit wat voor jou werkt en delete de rest met een gerust hart. Het is geenzins de bedoeling dat je je huidige moetens gaat vervangen door andere moetens...

Heb je nou het idee dat je niet zo goed weet wat je kunt doen om je gevoel voor geluk te bevorderen, dan geef ik je graag wat tips. Tips om je leven verder te vereenvoudigen, waardoor je het geluk makkelijker kunt pakken.

Tip 1 Omring jezelf met mensen bij het glas half vol is

Negatieve mensen slurpen je energie weg en maken dat je jezelf ook rot gaat voelen. Want of je dat nu leuk vindt of niet: Waar je mee omgaat raak je mee besmet. Wees je ook bewust dat je het gemiddelde bent van de zes mensen met wie je het meeste omgaat. Als dat dus mensen zijn die jou naar beneden halen, dan wordt het tijd om meer tijd met andere mensen door te gaan brengen. Mensen waar je energie van krijgt en waar je je goed bij gaat voelen.

Tip 2 Wees zo aardig als je kunt zijn tegen iedereen

  1. Wat je geeft is wat je ontvangt volgens de universele wet van geven en ontvangen. Als jij zo aardig en voorkomend bent als binnen jouw vermogen ligt, tegen Wees tegen iedereen die je tegen komt voorkomend en zo aardig als je zijn kunt. Maar realiseer je dat niet iedereen je vriend of vriendin hoeft te zijn. Steek je aandacht en energie vooral in diegenen die er voor jou toe doen. Waar jij een warm gevoel van krijgt.
  2. Zeuren helpt niet. Als iets je dwars zit heb je drie keuzes. Of je accepteert dat er is wat er is, of je doet er iets aan of je verlaat de situatie. Meer smaken zijn er niet. Blijven piepen en niets doen is wat veel mensen doen, die niet gelukkig zijn. Overigens is accepteren dat de situatie is zoals hij is, sowieso een voorwaarde om je gelukkiger te voelen. Je kunt dan nog steeds er iets aan doen of je eruit terugtrekken. Maar je er tegen verzetten levert niemand iets op.
  3. Laat het gemak van nieuwe technologieën voor je werken. In lang vervlogen tijden, vond men de wasmachine en later de afwasmachine ook onzin. Je mag best genieten van datgene wat je leven aangenamer maakt. Ook als je bepaalde dingen kunt (laten) automatiseren, dan ben je lief voor jezelf en gun en geef je jezelf waar je behoefte aan hebt en daar is niks mis mee.
  4. Zorg voor voldoende slaap. Gebrek aan slaap is uiteindelijk voor iedereen een killer. Het kan zelfs lijden tot persoonlijkheidsstoornissen zoals depressie en manische depressie. Wees lief voor jezelf en zorg voor voldoende en kwalitatief goede slaap. Voldoende slaap zorgt voor meer energie waardoor je meer uit je leven haalt. Je wordt er gezelliger van en dat is dan weer bevorderlijk voor je relaties en daarmee weer voor jezelf.
  5. Wees je ervan bewust dat alles altijd verandert. Altijd... Hoe rot je je vandaag misschien ook voelt, morgen, volgende week of misschien volgende maand zien veel dingen er weer anders uit. Accepteer dat je hier en nu is zoals het is. Verzet je er niet tegen, maar blijf er ook niet in hangen. Maak plannen om het beter voor jezelf te maken. Zelfs als het nu nog lastig lijkt om dat voor elkaar te krijgen. Het begint met jouw beeld van hoe het anders kan. Als jij veel energie steekt in hoe je het het liefste ziet en daar ook naar handelt, dan ga je onbewust vanzelf die kant op. 
  6. Knuffel zo veel en zo vaak je kunt. Desnoods met je kat of je teddybeer. Of met jezelf ;-). Knuffelen zorgt ervoor dat er gelukshormonen (oxitocinen) vrij komen. Dus streel jezelf of wie of wat je maar wilt zo veel mogelijk. 
  7. Besef dat geluk voor gelijk gaat als je weer eens in een strijd om het gelijk zit. Door voor je gelijk te gaan, raak je je geluk kwijt. Misschien dat je deze strijd wint, door voor je gelijk te gaan, maar uiteindelijk verlies je de oorlog. Je verliest de oorlog doordat je door te vechten voor je gelijk, je uit contact met de ander gaat en hem of haar daar uiteindelijk mee verliest. Natuurlijk hoef je het kaas niet van je brood te laten eten. Maar er is wel een verschil tussen begrenzen en tegen elke prijs je gelijk te willen halen. Het is bovendien nog maar zeer de vraag hoe gelijk je hebt. Iedereen leeft immers in zijn eigen werkelijkheid en vanuit dat perspectief is het heel goed mogelijk dat je alle twee gelijk hebt. Leer in plaats van te strijden voor het gelijk meer vanuit de wet van oorzaak en gevolg naar hetzelfde te kijken. Je wordt daar zowel voor jezelf als naar de ander milder van. En dat maakt dat je je weer beter gaat voelen.
  8. Zorg dat je uitdagende doelen hebt die je motiveren om in beweging te komen. Doelen, zowel klein als groot die voor jou de moeite waard zijn om je bed voor uit te komen. Doelen geven richting en houvast en daarmee veiligheid in je leven. Het bereiken ervan is uiteindelijk minder belangrijk dan de reis ernaartoe. Gebruik in het bereiken van je doelen het principe van altijd doorgaande verbetering. Elke kleine stap is er 1 in de richting van je doel. En de reis naar China begint ook met de eerste stap.

10. Je gezondheid is een heel belangrijke basis voor een gelukkig leven. Investeer dus in je gezondheid en laat het niet een loze kreet zijn als je zegt dat je gezondheid belangrijk voor je is. Geen woorden maar daden als het om je gezondheid gaat. Investeer in goede, zo natuurlijk mogelijke voeding, zorg voor genoeg beweging, doe ontspanningsoefeningen of yoga en wacht niet tot er iets mis is, maar laat je regelmatig checken op een aantal belangrijke zaken.

11. Luister naar je buik als het gaat om belangrijke keuzes. Onderzoek (Ab Dijksterhuis in Het slimme onbewuste) heeft aangetoond dat voor complexe beslissingen het beter is naar je buik te luisteren. Voor simpele dingen als de dagelijkse boodschappen mag je naar je hoofd luisteren. Mijn tip: Schrijf bij belangrijke beslissingen eerst je hoofd leeg en luister daarna wat je hart (je buik) je vertelt. Stel jezelf de vraag wat de consequenties van je keuzes zijn. Brengt je keuze jou en anderen plezier en geluk? Je hart zal je spontaan laten weten wat de juiste keuze is voor zowel jou als je omgeving.

12. Wees of word zoveel mogelijk wie je bent. Het is mooi als je je kunt aanpassen aan anderen, maar het is niet wat je gelukkig gaat maken. Jezelf als uitgangspunt nemen is niet egoïstisch, mits je rekening houdt met wat de gevolgen voor een ander zijn. Het is beter te delen dan te geven ten koste van jezelf. Delen betekent dat je zelf in overvloed leeft en van die overvloed deelt met anderen.

13. Stop met je te verontschuldigen voor niet belangrijke dingen. Neem de verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt en ga daarvoor staan. Heb je niet goed voor een voor jou belangrijke ander gezorgd en de ander daar schade mee berokkend? Neem ook dan de verantwoordelijkheid en maak duidelijk dat het niet je intentie was en dat het je begroot dat de ander daar zo’n last van heeft. Vertel wat je ervan hebt geleerd en hoe je het de volgende keer anders zult doen. En kom je afspraak uiteraard dan ook gewoon na!

14. Creëer een netwerk van mensen die aanvullende kwaliteiten hebben. Daar waar jouw zwakke plekken zitten is het handig om een kringetje van mensen te hebben die jou daarin kunnen aanvullen. Je hoeft niet alles zelf te kunnen en te zijn. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten.

15. Geniet van de kleine dingen in je leven. Van een onverwachte vrije parkeerplaats, vlakbij waar je zijn moet. Van de zon op je gezicht. Van de geur van pas gemaaid gras. Van een mooi uitzicht. Van het gezang van een vogel of de lach van een kind. Van je eerste kopje koffie of thee. Van de geur van bloeiende bloemen.

16. Zorg waar nodig goed voor jezelf. Wees daarin redelijk zonder de ander uit het oog te verliezen, zodat je harmonie in je leven zult ervaren. Als je zelf te goed bent, maar je anderen slechter en andersom.

17. Verwacht niets van anderen. Je hebt nergens recht op en als het meevalt is het meegenomen. Verwachtingen zijn de snelweg naar de hel. Door je verwachtingen los te laten, leef je lossen, vrijer en meer in acceptatie met wat er is.

18. Leef volgens de olifantentheorie: Gebruik geen nodeloze kracht. Doe de dingen die je langzaam kunt doen langzaam. Als je uitstelt tot morgen wat je uit kunt stellen tot morgen, dan zul je meer morgens meemaken. Wees je bewust of je ergens dwangmatig in bezig bent. En als dat zo is, stop er dan mee. Blijf bij jezelf en laat je niet door je omgeving opjutten.

19. Accepteer jezelf als ochtend of als avondmens. Je bent ermee geboren en je zult het ermee moeten doen. Ben je ochtendmens dan heb je in onze maatschappij geluk. Geef avondmensen geen schuldgevoel. Ze hebben het al moeilijk genoeg. Heb als ochtendmens een beetje begrip voor de avondmens en houd je opgewektheid een beetje geruisloos. Heb als avondmens consideratie met de ochtendmens en overval hem of haar tegen het einde van de dag niet met zware problemen.

20. Accepteer jezelf en de ander in gedrag en eigenaardigheden. Als bepaalde dingen je tegenstaan heb je drie koninklijke keuzes: Vermijd ze, kijk of je ze veranderen kunt of accepteer ze. Vermijden is de weg van de minste weerstand en vaak niet mogelijk. Veranderen is de meest gebruikte en vaak de minst geslaagde. Accepteren is vaak het beste, maar tegelijkertijd ook het meest lastig.

21. Als je je aan iets of iemand in je omgeving mateloos irriteert aan bijvoorbeeld een gewoonte, gezegde of manier van doen, zeg het de ander dan eens. Alleen niet op het moment van de irritatie, maar op een moment dat het klimaat goed is. Denk er daarbij wel aan dat je je toon vriendelijk houdt.

22. Houd van jezelf. Wees zelfbewust en zelfstandig. Dat bevordert je zelfvertrouwen en zelfrespect en geeft je een goed gevoel voor eigenwaarde. Daarvoor zijn vier dingen nodig: Je moet in staat zijn om complimenten te maken, aardige dingen kunnen zeggen, zowel naar je zelf als naar de ander. Daarnaast moet je in staat zijn om je ongelijk te bekennen. Goede respectvolle manieren en communicatie hebben. En je moet in staat zijn om te kunnen incasseren.

23. Leef elke dag alsof het je laatste dag is. Maak tijd voor mensen en zaken die belangrijk voor je zijn. Verwijder onbelangrijke dingen en mensen uit je leven. Verlos jezelf van mensen en dingen waar je energie aan weglekt.

24. Zorg voor focus in je leven. Weet waar je naartoe onderweg bent. Multitasking is zo ongeveer de standaard geworden in ons leven. Maar multitasking is minder effectief dan een voor een je plannen/doelen bereiken. Met van alles tegelijk bezig zijn heeft als gevolg dat je veel dingen half doet en niet afmaakt. Dat ondermijnt je zelfvertrouwen en je geluk. Doe je doe dingen daarom een voor een en in een rustig tempo. Net zolang tot ze af zijn.

25. Als je verlegen bent: Doe er iets aan. Je onzekerheid neem je mee in vrijwel alles wat je ervaart in je leven. Neem een ferme beslissing en volg een cursus, zoek hulp of doe wat jou nodig lijkt om daar vanaf te komen. Ontmoet nieuwe mensen en stap uit je comfortzone.

26. Ga uit van wat voor jou belangrijk is. Ga ook eens voor jezelf na wat jouw belangrijkste waarden zijn. Waar sta je voor? En stel jezelf dan eens de vraag: Leef ik volgens mijn eigen waarden? Veel mensen zeggen dat gezondheid belangrijk voor ze is. Maar als je kijkt naar hun gedrag, dan is dat niet in overeenstemming met wat ze zeggen dat belangrijk is. Hoe is dat bij jou? Zeg jij wat je doet en doe je wat je zegt?

27. In plaats van aandacht en energie te steken in wat er allemaal mis is in je leven en wat je allemaal niet hebt, steek vooral veel energie in dankbaarheid. Dankbaarheid is een sterke energie die er voor zorgt dat je meer van waar je dankbaar voor bent aantrekt in je leven. Dus gun jezelf je dagelijkse portie dankbaarheid.

28. Vier je fouten! Fouten bestaan in feite niet. Tenzij je niet leert van wat er mis ging. Fouten zijn constructies van je denken dat je verteld dat je niet goed bent zoals je bent… Succesvolle mensen maken graag veel fouten, omdat ze weten dat ze daardoor steeds beter worden in wat ze doen. Kijk met een glimlach naar je fouten en wees je bewust van de les, en leer daarvan!

29. Drink voldoende water. Veel mensen zijn uitgedroogd zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben. Uitdroging kan allerlei vervelende fysieke consequenties hebben en uiteindelijk ook op je psyche inwerken. Als je lichaam te weinig water bevat om afvalstoffen kwijt te raken, dan vergiftig je jezelf. Gevolg is moeheid wat weer je stemming negatief beïnvloed. Uitgangspunt voor voldoende vocht is (advies van fitnesstrainer Charles Poliquin) je lichaamsgewicht x 0,044. Als je 75 kilo weegt dan betekent dat 3,3 liter.       

30. Stop met je steeds maar aan te passen aan wat je denkt dat anderen van je verwachten. Je laat er uiteindelijk alleen maar jezelf mee in de steek. En daar word je niet gelukkig van. En hoe gek dat misschien ook lijkt. De anderen ook niet. Doe daarom wat volgens jou het beste is.

31. Creëer de werkelijkheid die je creëren wilt. Of dat nu om een stoel, een tekening, een dans of wat dan ook maar gaat. De vorm maakt niet uit. Als het maar iets is waar jij trots op bent en waar jij goed in bent of waar je goed in wilt worden.

32. Problemen zijn negatieve geconstrueerde gedachten, waar je uiteindelijk niks aan hebt. Problemen zorgen ervoor dat je in je bed wilt kruipen en de dekens over je heen wilt trekken. Problemen bestaan bijna helemaal en vooral alleen maar in je hoofd. In het hier en nu zijn er zelden problemen. Mocht je al een uitdaging tegen komen in je hier en nu, neem hem dan aan en los op wat opgelost wil worden, of maak er verder geen probleem van. Als er situaties in jouw werkelijkheid zijn die je als een probleem ervaart geef dan niets of niemand de schuld. Ook jezelf niet! Maar zie het als een gelegenheid om je situatie om te zetten in iets gunstigers.

33. Blijf ook ver weg van de geconstrueerde problemen van anderen. Ze slurpen je energie op en leveren je niks op. Kijk of het je lukt om de ander duidelijk te maken dat hij zijn tijd en energie verspilt. Lukt dat niet, laat dan ook dat los. De ander is zelf verantwoordelijk voor wat hij of zij in zijn of haar werkelijkheid creëert.

34. Je kunt op de lange termijn niet gezond zijn zonder voldoende beweging. Liefst iedere dag minimaal een half tot een heel uur doet wonderen voor hoe je je voelt. En voor je gezondheid. Wandelen en fietsen of andere makkelijk in te passen activiteiten zijn prima.

35. Ruim van tijd tot tijd op. Een opgeruimd huis weerspiegelt een opgeruimde geest. En wanneer je de rotzooi in je huis (je zolder of je garage en de kasten etc.) opruimt, ruim je tegelijkertijd ook je geest op. Vooral als je te maken hebt met bijvoorbeeld het verlies van je werk is opruimen heel heilzaam. Maak er geen moeten van en zet er geen tijdsdruk op. Ga er gewoon mee aan de slag en doe weg wat je niet meer gebruikt. Maak 1 doos met dierbare herinneringen en de rest kan weg.

36. Ga voor jezelf na hoe je zich steeds herhalende werkzaamheden vergemakkelijken kunt. En als je veel klusjes hebt waar je niet blij van wordt, zorg er dan voor dat je hiervoor hulp inschakelt, dan wel dat je het alsnog leuk gaat vinden. Stel jezelf maar de vraag: Wat moet ik doen om dit wel leuk te gaan vinden. Misschien houd je niet van strijken maar wel van muziek luisteren. Zet dan je favoriete muziek op tijdens het strijken en doe tussendoor als je er zin in hebt een dansje J

37. Neem de tijd voor je ochtendritueel. Of je ochtendmens bent of avondmens een rustige start van de dag werkt door in je hele dag. Neem de tijd voor een voedzaam ontbijt. En zorg ervoor dat je in alle rust je dag kunt beginnen. Dat je je niet hoeft te haasten naar je werk of naar school. En geef de kinderen zodra ze dag kunnen hun eigen verantwoordelijkheid in dat ritueel. Dat geeft ze het gevoel nodig en belangrijk te zijn (een van de zes basisbehoeften).

38. Doe de kleine dingen die meteen gedaan kunnen worden meteen. Doe het nu! Alles wat je uitstelt neem je mee in je systeem. Vraag jezelf wel af of je ze doen moet en of je ze NU moet doen. Neem geen dingen op je die niet van jou zijn en morgen is er weer een dag.

39. Als je last hebt van terugkerende negatieve gedachten, schrijf ze dan op. Schrijf ook op hoe je je daarbij voelt. En vraag jezelf af: Als toeval niet bestaat, waarom wil deze gedachte dan in mijn werkelijkheid zijn? Wat heeft ze me te vertellen? En als de gedachte je niet dient, wat betekent dat dan voor jou? Wat heb je daar misschien wel te doen, aan te pakken, te veranderen?

40. Betaal jezelf altijd eerst uit. En betaal daarna zoveel mogelijk je rekeningen op tijd. Je administratie niet op orde hebben betekent gedoe in je relaties, extra werk en stress in je systeem. Houd je financiën op orde en creëer overzicht voor jezelf in het programma van de bank of maak een Excel overzicht waarin je bijhoudt wat er binnen komt en wat er uit gaat. Zorg er ook voor dat er structureel altijd meer binnen komt dan eruit gaat. Doe een stap terug en bezuinig als dat nodig is. Je creëert ander onnodig meer stress door de tekorten die anders onherroepelijk gaan ontstaan. Het wordt dan van kwaad tot erger.

41. Genotsmiddelen als chocola (hoe lekker ook), sigaretten, drank, of nog erger drugs, zijn nooit een oplossing voor de uitdagingen die het leven je brengt. Uitdagingen vertellen je dat het tijd wordt om uit je comfortzone te komen. Om een stap in je ontwikkelingsproces te zetten. Om in beweging te komen. Ongeacht de uitdaging vertelt het je dat je huidige strategie niet toereikend is. Je zult je moeten aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Je verzet daartegen, maakt de uitdaging alleen maar groter. Of je dat nu leuk vindt of niet. Het is wat het is.

42. Wees zorgvuldig in je communicatie. Niemand vindt het leuk als een ander invult wat je denkt. Check altijd of wat je denkt dat er bij de ander speelt ook daadwerkelijk aan de hand is. Gebruik NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Stel vragen en vermijd Waarom vragen. Vraag liever wat de reden is.

43. Blijf zoveel mogelijk kijken door de ogen van een kind. Wees nieuwsgierig en kijk naar de wereld alsof je alles voor het eerst meemaakt. Zo houd je jezelf en je relaties fris. Je hersens hebben namelijk de neiging bij alles wat je meemaakt te kijken naar wanneer je wat je nu meemaakt eerder hebt meegemaakt. Vanuit de patronen die daaruit zijn ontstaan, doe je wat je altijd deed. Dat kan helpen bij het uitvoeren van zaken die handig zijn om te automatiseren, zoals bijvoorbeeld autorijden. Maar ze doen de deur dicht naar het open kijken naar nieuwe ervaringen. Wees je daarvan bewust en kijk zo vaak mogelijk door de ogen van een kind dat iets nieuws meemaakt.

44. Doe de dingen een voor een en maak eerst af wat nog afgemaakt moet worden voordat je weer aan iets nieuws begint. Een afgerond project betekent meer rust en ruimte voor het nieuwe project, maar ook een goed gevoel omdat je het andere hebt afgerond. Dingen die niet af zijn, vormen een belasting voor je systeem en je zelfvertrouwen. Bovendien heb je niet bereikt wat je bereiken wilde. Als je je huis kamer voor kamer schoonmaakt en je wordt onderbroken, dan heb je in ieder geval een of meer kamers klaar. Als je boven begint en dan iets naar beneden brengt. Beneden doorgaat omdat je daar ook iets ziet wat gedaan moet worden, etc. zorgt ervoor dat je als je onderbroken wordt nog steeds een rommelig en niet schoon huis hebt. Structureer en houd je aan je afspraak met jezelf. Hoe lastig dat misschien vooral voor de meer creatievelingen onder ons ook is.

45. Zorg voor gezonde maaltijden met genoeg groente en (in mindere mate) fruit. Maak een extra pan soep, zodat je weer wat meer groenten binnen krijgt. Kook desnoods voor meerdere dagen als je niet van koken houdt. Of leer snelle makkelijke recepten. Of kijk of je het koken aan een ander over kunt laten. Of kook om de beurt met je vriendin of buurvrouw of…

46. Verdiep je in wat je lichaam nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. Steek daar tijd, energie en aandacht in. Dat betekent niet alleen dat je je kennis eigen maakt, maar vooral ook dat je leert luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Veel mensen leven erg in hun hoofd en zijn de verbinding met hun lijf kwijt geraakt. En dat terwijl je lichaam een uiterst precies kompas is wat je precies vertelt hoe het met jou is.

47. Wees eerlijk naar je zelf en naar anderen. En tegelijkertijd: Accepteer dat je niet altijd 100% eerlijk zult zijn. En anderen dus ook niet. Je kunt jezelf nooit 100% kennen en zult af en toe nog voor verrassingen komen te staan. Maar wees je daar zo bewust mogelijk van en kies voor zover je daar invloed op hebt voor eerlijkheid. Eerlijkheid duurt het langst. Ook al doet het misschien soms pijn. Bedoel ik daarmee dat eerlijkheid een vrijbrief is om anderen te kwetsen? Nee. Als iemand iets vraagt en je merkt dat je het lastig vindt om eerlijk te zijn, vraag dan gewoon: Wil je sociaal wenselijk of een eerlijk antwoord? En handel naar bevind van zaken.

48. Trek zo vaak je kunt je mondhoeken omhoog. Hoe gek dat misschien ook lijkt, maar door je mondhoeken omhoog te trekken in een glimlach verander je je innerlijke staat. Je gaat je er beter door voelen en je trekt ook in je omgeving andere energie en mensen aan.  Dus glimlach zo vaak en zoveel je kunt.

49. Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Wees hoffelijk, respectvol en voorkomend. En behandel jezelf ook zo. Wie goed doet, goed ontmoet. Wat je zendt is wat je uiteindelijk ook ontvangen zult. Dus geef aan de ander wat je zelf wilt ontvangen.

50. Laat degenen van wie je houdt op zeer regelmatige basis weten dat je van ze houdt. Niet alleen in woorden maar zeker ook in daden.

51. Neem dagelijks tijd om niet te doen. Om alleen maar te zijn en niets anders. Breng zoveel mogelijk tijd in de natuur door en wees de stille getuige van alles wat leeft en ademt en is. In die stilte zul je in contact komen met het veld van alle mogelijkheden waaruit alle creativiteit ontstaat.

52. Laat je oordelen los. Je zult niet kunnen voorkomen dat je oordeelt. Oordelen is nu eenmaal wat je denken doet. Maar je kunt je wel iedere dag opnieuw voornemen om je oordelen los te laten. Om je bewust te zijn van je oordelen en om je oordelen voor jezelf te houden.

53. Wat je geeft zul je ontvangen. Geef daarom zoveel mogelijk. Dat hoeft niet materieel te zijn. Je kunt liefde geven. Een compliment of een wens, een bloem of een positieve intentie, zorg, vreugde, affectie, liefde etc. Door te geven zet je wet van geven en ontvangen in werking waardoor je rijkdom en overvloed in je leven creeert. Steeds wanneer je iemand tegenkomt kun je hem of haar in stilte geluk, een fijne dag, of veel plezier wensen.

54. Acceptatie en omarmen van de werkelijkheid zoals hij is, is je snelweg naar geluk. Als je mensen, situaties en omstandigheden laat zijn zoals ze zijn, zul je moeiteloosheid ervaren in je leven. Door je niet te verzetten tegen wat het universum je laat zien, maar haar te accepteren in als zijn volledigheid, zul je innerlijke rust ervaren.

55. Laat je behoefte om je standpunt te verdedigen los. Je hoeft niemand te overtuigen van jouw standpunt of over te halen er net zoals jij over te denken. Blijf daarentegen liever open voor de standpunten van een ander zonder rigide vast te houden aan wat voor jou waar voelt. Neem afstand van je conditionering. En leg een ander niet jouw mening op. Door op een geforceerde manier jouw standpunt op te leggen creeer je alleen maar problemen. Wees afstandelijk betrokken. Oftewel betrokken zonder gehechtheid.

56. Zonder intentie en wensen geen vervulling ervan. Heb jij al een 100 wensen lijst? Nog niet? Maak er dan meteen je prioriteit van. Zorg dat je je wensenlijst ook altijd bij je draagt. En kijk er naar voor je ‘smorgens uit je bed stapt en voor je er ’s avonds weer in stapt. Een moodboard maken helpt ook!

57. Laat los. Laat je wensen los en laat ook los dat dingen moeten gaat zoals jij wilt dat ze gaan. Door niet los te laten leef je in verzet en creeer je weerstand tegen wat er is. Dat kost je veel energie en levert je weinig positiefs op. Vind je loslaten moeilijk? Gebruik dan de affirmatie: Ik vertrouw en ik laat los. Of andersom: Ik laat los en ik heb vertrouwen. Net wat voor jou het beste voelt. Als de dingen niet gaan zoals jij dacht of vond dat ze moesten gaan, realiseer je dan dat daar een reden voor is. Er ligt misschien een les voor je klaar of er ligt een veel beter plan of uitkomst voor je klaar. Maar als jij rigide vasthoudt aan jouw plan, zul je die betere uitkomst missen…

58. Leef zoveel mogelijk je leven met je aandacht in het hier en nu. Gisteren en morgen kun je niet leven. Ze bestaan alleen maar in je hoofd.

59. Ik accepteer dat onzekerheid hoort in mijn en ieders leven. Zonder onzekerheid geen variatie (basisbehoefte) Door je onzekerheid te accepteren en te laten zijn, zul je ervaren dat de oplossing zich spontaan aandient. Wees je bewust dat hoe onzekerder de situatie lijkt, hoe veiliger je je voelen kunt. Want acceptatie van de onzekerheid is je snelweg naar zekerheid. Accepteer je onzekerheid en je zult je zekerheid vinden.

60. Breng al jouw unieke gaven en talenten in kaart. En schrijf vervolgens op wat je leuk vindt om te doen, om te creeren. Je zult ontdekken dat als je je kwaliteiten gebruikt en inzet ten dienste van het grotere geheel (ook een basisbehoefte) je in een toestand van flow terecht komt. Je raakt het gevoel van tijd kwijt en creeert een toestand van overvloed in je leven.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


Omgaan met tegenslag »

Misschien vind je dit ook leuk:


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Geluk zit in kleine dingen! 60 tips

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.