Wat motiveert jou? Noodzaak of mogelijkheden?

Geplaatst op zaterdag 20 januari 2018 door Nelly de Jong

Het noodzaak en mogelijkheden principe. Vraag je vriend of vriendin maar eens waarom hij of zij dat huis heeft gekocht. Of wat de reden is dat hij of zij het werk doet wat hij of zij doet. Je zult ontdekken dat er een groep mensen is de gemotiveerd wordt door een gevoel van noodzaak. Zij worden niet gemotiveerd door de vraag wat ze graag willen. Ze zoeken niet naar het creëren van de oneindige mogelijkheden die er zijn om ervaringen op te doen. Ze accepteren (al of niet met tegenzin) wat er langs komt in hun leven en doen vooral wat nodig is en gedaan MOET worden. Ze werken omdat ze nu eenmaal moeten werken. Niet omdat ze daar nou zo blij van worden en omdat ze daar allerlei kansen en mogelijkheden in zien.

Mogelijkheden

Anderen worden juist wel gemotiveerd om mogelijkheden te zien, uit te proberen en te ervaren. Zij laten zich minder motiveren door alles wat moet, maar juist meer door wat ze zelf graag willen (ervaren). Zij zijn het die op zoek gaan naar mogelijkheden, ervaringen, keuzes, kansen en andere wegen die ze kunnen bewandelen. Ze nemen al dan niet bewuste risico’s en gaan graag op ontdekkingsreis in het leven.

Noodzaak

Als je gemotiveerd wordt door wat moet, dan doe je de dingen die je doet, vooral omdat het nu eenmaal moet. Je hebt er niet echt behoefte aan om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Je neemt het leven zoals het is en bent vooral geïnteresseerd in wat bekend en wat veilig is. Als je een nieuwe auto nodig hebt of ander werk, dan ben je al gauw tevreden met wat voorbij komt en je accepteert gemakkelijk wat er is. Zelfs als dat om de liefde gaat… Wanneer je je daarentegen laat motiveren door mogelijkheden, dan ben je juist eerder geïnteresseerd in wat onbekend en nieuw is. Je wilt dan juist wel weten wat zich kan ontwikkelen en welke kansen en mogelijkheden kunnen ontstaan. En je wilt je juist niet laten leiden door alles wat MOET. Je wilt doen wat je doet, juist omdat je het zelf zo wilt doen.

Als ik doe wat ik leuk vind, hoef ik nooit te werken

Noodzaak of mogelijkheden principe

Dit  noodzaak of mogelijkheden principe werkt op allerlei terreinen in ons leven. Maar stel je eens voor. Als jij werkgever was, wie zou je dan het liefste inhuren? Misschien is je eerste reactie wel dat je graag mensen wilt aannemen die vooral kansen en mogelijkheden zien. Je zou dan kunnen denken dat mensen met een groot potentieel meer kansen met zich meenemen. Maar zo simpel is het niet. Net als alles in ons leven zitten er meer kanten aan. Want dit type mensen zijn vaak geen blijvertjes. Ze hebben steeds weer nieuwe kansen en mogelijkheden nodig. Steeds weer nieuwe uitdagingen. En niet iedere werkgever heeft behoefte aan dit type mensen. Of in ieder geval niet alleen maar. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat voor mensen een accountskantoor of een zorginstelling nodig heeft, dan spelen totaal andere belangen een rol dan in een snelgroeiend commercieel bedrijf. Er zijn in die sectoren namelijk vooral banen die veel aandacht voor detail, standvastigheid en continuïteit vragen. Als je bijvoorbeeld kwaliteitscontroleur bent in een zorginstelling, dan heb je vooral de behoefte om precies te weten wat waar en wanneer en in welke situatie nodig is. Als je als persoon gedreven wordt door veiligheid en wat noodzakelijk is, dan zul je je helemaal senang voelen op zo'n plek. Terwijl iemand met behoefte aan variatie en mogelijkheden zich te pletter kan gaan vervelen in zo'n baan.

Kwaliteiten 

Het noodzaak en mogelijkheden principe laat ook bij de door de verschillende behoeften gedreven mensen andere kwaliteiten zien. De mensen die meer door noodzaak en veiligheid gedreven worden zullen over het algemeen loyale mensen zijn die lang op een functie blijven zitten. Het zijn geen job hoppers. Bedrijven waar je meer van deze mensen tegenkomt zijn: banken, accountantskantoren en administratiekantoren, bij de overheid en andere delen van de not for profit sector. Meer over kwaliteiten lees je in het artikel: Talenten

Steeds weer op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden

De mensen die meer door variatie en mogelijkheden gemotiveerd worden zullen steeds weer op zoek gaan naar kansen en mogelijkheden. Nieuwe bedrijven, en nieuwe uitdagingen. Als je behoefte hebt aan variatie en je komt iets leuks tegen wat meer mogelijkheden en/of potentie heeft, dan is er een goeie kans dat je die stap ook neemt. Dat zal degene die gedreven wordt veiligheid niet zomaar zonder meer doen. Die zal alleen van baan veranderen als daar een noodzaak voor is. Anders is hij of zij niet geïnteresseerd. Hij of zij blijft zitten waar hij of zij zit, want je moet nou eenmaal werken voor de kost.

Welke kwaliteiten moet ik ontwikkelen om het leven dat ik wil te krijgen?

Het een is niet beter dan het andere

Er zijn voor beide typen mensen banen in onze werkelijkheid. Daarmee is het ene ook niet beter dan het andere. Het is alleen maar anders. We hebben zowel vernieuwers nodig die risico's durven nemen, want anders zouden er geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Dus als je een jong dynamisch bedrijf bent of hebt, dan zul je als werkgever graag mensen in dienst willen nemen die gemotiveerd worden door de uitdagingen die horen bij een startend of groeiend bedrijf. Maar een werkgever in een bedrijf waar veiligheid, integriteit, consistentie en soliditeit belangrijk zijn zal vaker op zoek gaan naar iemand die wordt gemotiveerd door noodzaak en veiligheid. Het is daarom voor je eigen gemoedsrust en geluk belangrijk om jezelf en je eigen gedragspatronen te kennen. Want als je dan op zoek gaan naar ander werk kun je juist die baan vinden die het beste bij je past. 

Werkt ook bij je kinderen

Dit noodzaak en mogelijkheden principe werkt ook bij het motiveren van je kinderen. Als je kind gemotiveerd wordt door veiligheid en noodzaak kun je hem of haar motiveren door argumenten te gebruiken die passen bij zijn of haar behoefte noodzaak. Een kind dat behoefte heeft aan veiligheid en noodzaak komt niet in beweging voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Je moet hem of haar dan laten zien wat het belang is van een goede opleiding. Leg je kind maar voor, voor welke banen je allemaal een diploma nodig hebt. En vertel maar hoe wiskunde bijdraagt om een goede techneut te worden en de talen bijdragen om een goede docent te worden. 

Laat zien wat je ermee kunt

Deze manier van motiveren gaat niet werken bij een kind wat gemotiveerd wordt door opties en mogelijkheden. Want dit kind wil geen dingen doen omdat hij of zij ze MOET doen. Je kunt dan beter voor een andere aanpak kiezen als je hem of haar in beweging wilt krijgen. Hij of zij zal geen energie krijgen van alles wat hij of zij MOET doen. Zij willen weten wat ze allemaal kunnen met die opleiding. Laat dit kind zien dat leren en jezelf ontwikkelen op zich al de beste mogelijkheden geeft om allerlei opties te kunnen benutten. Schets beelden van de wegen die hij of zij kan ontdekken. Wijs op nieuwe dimensies die ontstaan en nieuwe dingen die er te ontdekken vallen. Het resultaat zal bij beide type kinderen hetzelfde zijn. Maar de weg ernaar toe verschilt enorm. 

Als ik het niet meer trek, kan ik misschien beter duwen

Pak de regie

Of je nu gemotiveerd wordt door noodzaak of door mogelijkheden, hulp inschakelen bij een loopbaanvraag is altijd een goede optie. Als je om wat voor reden je werk kwijt bent geraakt of dreigt te raken, dan zorgt begeleiding ervoor dat je zo snel mogelijk weer aan het werk bent in werk dat bij je past. Zodat je weer met energie thuis komt uit je werk. In plaats daarvan ploffen veel mensen elke avond moe op de bank en in de hoop dat de tv of internet je weer energie gaat geven… Daarnaast zorgt het er ook voor dat je jezelf eens goed onder de loep neemt en jezelf beter leert kennen waardoor er andere en meer keus ontstaat.

Nieuwe kansen en mogelijkheden

Maar ook als je je baan niet kwijt raakt, maar al langer geen energie krijgt van je werk, dan is het slim om je te laten begeleiden in het proces van het vinden van ander werk. Veel mensen weten wel dat ze niet meer gelukkig zijn in het werk dat ze doen, maar ze weten niet goed wat ze anders kunnen of willen. In een loopbaantraject, ga je in een geleid zelfonderzoek op zoek naar je kwaliteiten, je behoeften, drijfveren, dromen, wensen en verlangens zijn. En daar waar je jezelf met je gedachten of overtuigingen aan het ondermijnen bent buigen we ze om naar iets dat voor je werkt in plaats van tegen je. Zodat je voor jezelf helder hebt wat je doel is en waar je die piketpaal gaat slaan. En je uiteindelijk met energie thuis komt uit je werk.

Meld je nu aan!

Als jouw werk niet is wat je graag wit dat het is en er om die reden een noodzaak is of je zoekt gewoon nieuwe andere mogelijkheden, besluit vandaag nog om controle te nemen over je leven. Om de controle in handen te nemen, moet je controle nemen over jouw vermogen om beslissingen te nemen. Als je een echt waarachtig besluit neemt, heb je de kracht om wat je ook maar wilt te veranderen. Een beslissing waar op je per definitie een onmiddellijke actie laat volgen. Want de kwaliteit van je leven wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de beslissingen die je neemt op elk moment in tijd. Meld je daarom vandaag nog aan.

Loopbaanbegeleiding

Bel of mail info@confront.nl. Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland 

Gratis E-book Basisbehoeften

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Basisbehoeften

 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« De kracht van je gedachten
Boos is beter dan depressief »

Gratis E-book BasisbehoeftenMisschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching en Behoeften


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Rob.broekhof@gmail.com op woensdag 3 april 2019 om 23:51
https://nl.pinterest.com/pin/108367934769755589/

... en dit is de link ...

Rob.broekhof@gmail.com op woensdag 3 april 2019 om 23:50
Zie m'n "posterthought" op Pinterest via de link.

Rob.broekhof@gmail.com op woensdag 3 april 2019 om 23:23
Bijvoorbeeld: ademhalen ;-)

Rob Broekhof op woensdag 3 april 2019 om 23:21
Stel dat je moet DOEN waar je mogelijkheden ziet en dat je mogelijkheden ziet in wat je kennelijk MOET ...

Nelly op woensdag 24 januari 2018 om 10:49
Ja Mieke, niks is statisch. En dank voor je compliment! Het kan zijn dat je op het ene terrein gemotiveerd wordt door het ene en op het andere terrein door het andere. De eerlijkheid gebied me echter om te zeggen dat als je al zolang verpleegkundige bent, de kans vrij groot is dat je basismotivatiesysteem noodzaak is. Iemand die door kansen en mogelijkheden gedreven wordt, zal zich veel sneller vervelen door het lang hetzelfde doen. Zelfs als dat werk erg afwisselend en leuk is. Er onstaat dan meestal een soort van innerlijke onrust die zegt: Ik heb dit nu wel weer gezien. Ja het is leuk, maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Kun je me volgen?
Liefs, Nelly

Mieke Visser op woensdag 24 januari 2018 om 10:35
Weer z'n fantastisch mooi artikel heb je weer geschreven Nelly. Het is heel byzonder, maar ik herken mij in beide types. Kan dat ook? Ik werk nu al ruim 45 jaar als verpleegkundige en heb deze baan destijds gekozen omdat ik toch graag wat voor anderen wilde betekenen. Ik heb vele kansen gekregen en ook benut. Nu sta ik met mijn tenen al bijna bij de eindstreep van mijn werkzame leven. Nog een kleine 3 jaar en dan mag ik met pensioen. Ik merk dat mijn lichaam zijn tol begint te eisen, maar vind het moeilijk dit te accepteren. Mijn werk betekent veel voor mij. Maar ik geloof ook in mogelijkheden en er komt echt wel iets op mijn pad om het laatste stukje vol te maken. Ik voel mij een geluksvogel dat ik zoveel plezier in mijn werk heb mogen hebben!!!

Els Filius op dinsdag 23 januari 2018 om 11:09
Ik ben iemand die altijd heel veel wil, Soms voel ik me overspoeld door alles wat ik wil, Heb ook een beperking aan mijn been waardoor ik met name zittend werk kan doen. Ik wil coach worden en heb daar ook een aantal cursussen voor gevolgd. Maar steeds loop ik aan dat ik denk dat ik niet genoeg kennis kunde vaardigheden heb en hoe krijg ik coachees?
Voorgaande is een uitdaging en soms lijkt het dat het niet tot iets komt.
De tekst je daarentegen laat motiveren door mogelijkheden, dan ben je juist eerder geÔnteresseerd in wat onbekend en nieuw is spreekt me zeker aan. Ik heb je blog dan ook gekopieerd en delen eruit ga ik misschien in mijn agenda plakken. Bedankt voor de inspiratie Nelly .
Met hartelijke groet,

Els Filius

Reageer op Wat motiveert jou? Noodzaak of mogelijkheden?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.