Hemel op aarde?

Hemel op aarde, zon, licht

Geplaatst op maandag 16 oktober 2017 door Nelly de Jong

Wat geloof jij over jouw werkelijkheid? Wat is voor jou waar? Want niets is wat het lijkt. Geloof jij in de hemel op aarde? Of geloof jij dat wat de wetenschap je vertelt? Geloof jij dat je leven en je werkelijkheid vooral bepaald wordt door je genen? Geloof jij dat wat je meemaakt in je leven bepaald wordt door wat er in je genen ligt opgeslagen? Geloof jij bijvoorbeeld dat als zowel je  oma, je moeder en je zus borstkanker hebben gekregen of aan hart en vaatziekten zijn overleden, dat dat ook jouw voorland is? Omdat dat nu eenmaal in jullie genen zit? Of dat je dat overgewicht te danken hebt aan je vader die ook te zwaar was?

Kan ik mezelf depressief maken?

Of geloof je dat je daar zelf invloed op hebt? Dat je in staat bent om door middel van je levensstijl het verschil te maken tussen wel ziek of niet ziek te  worden? Dat je zelf invloed hebt op het feit of je depressief wordt of niet? Of geloof je dat zoiets je gewoon overkomt? De relatief nieuwe wetenschap van de epigenetica zegt namelijk iets heel anders dan wat ons als kind is geleerd en ons nog steeds wordt wijsgemaakt! Het is namelijk niet waar! Je genen bepalen niet de uitkomst. Ze zijn niet meer dan een blauwdruk, maar zijn niet bepalend voor de uitkomst. Wat wel?

Wat je gelooft maak je waar

Er is bewijs dat wat je gelooft over jezelf en je werkelijkheid bepalend is voor de werkelijkheid die je ervaart. Dat is niet meer alleen een theorie, maar wordt ook ondersteund door (weer ander) wetenschappelijk onderzoek. Zo heeft bijvoorbeeld Bruce Lipton (zie de link onder het artikel) al een aantal decennia geleden aangetoond dat wat de wetenschap als uitgangspunt gebruikt niet klopt. Om die reden heeft hij zijn professorschap neergelegd, omdat hij geen poot aan de grond kreeg bij wetenschappelijke tijdschriften om hierover te kunnen publiceren. Men was er destijds nog niet aan toe. Maar gelukkig is alles altijd in beweging en zijn er inmiddels meer wetenschappers tot die conclusie gekomen. En in feite is het oude wijn in nieuwe zakken. Want in het Oosten wisten ze dit allang. 

Alles wordt anders

Maar stel je eens voor wat een compleet andere werkelijkheid dat oplevert. Want als je waar maakt wat je gelooft dan krijg je dus volledig de verantwoordelijkheid terug voor wat er in je werkelijkheid is. Ben je dan verantwoordelijk voor alles wat er is? Ja en nee! Ja je bent in ieder geval verantwoordelijk voor hoe je omgaat met wat er in je werkelijkheid is. En nee, want je creëert je werkelijkheid niet in je eentje. Wij met zijn allen creëren wat er nu is. Elk moment van de dag opnieuw. En dat betekent ook dat als ik of jij iets naars over onze partner, kinderen, collega’s of buren denken. En overtuigingen hebben over hoe zij zijn, dan creëren wij mee aan hun werkelijkheid. En zij dus ook aan die van ons.

Zo binnen, zo buiten, zo boven, zo beneden

Zo binnen zo buiten

Er is een onderlinge afhankelijkheid. Deepak Chopra zegt het in een van zijn boeken ook in mijn beleving heel mooi: the part is in the whole and the whole is in the part. Oftewel: Zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden. Dat wat er in jouw leven is, is een directe reflectie van hoe je over jezelf en je leven denkt. Zo heb ik aan mezelf moeten toegeven dat ik de afgelopen jaren wel heb gedacht na het zoveelste gedoe in mijn relatie over een vakantiehuisje dat we hadden gekocht: Zo wil ik niet meer verder leven. Ik wil dit niet meer. Je zou dat kunnen zien als een soort van zelfmoordcommando. Waarop mijn lichaam vervolgens ziek wordt. Nu heb ik het in het kader van dit artikel wat simpeler gemaakt dan het was, want er waren zeker meer factoren die een rol speelden. Maar met elkaar hebben ze wel gemaakt dat ik mezelf ziek heb gemaakt.

Andere wetten

En het was ook aan mij om daar iets in te doen. Omdat ik wist van deze andere wetten, heb ik mijn lichaam ook niet blootgesteld aan die wetenschap die uitgaat van een niet geldig uitgangspunt. Het klopte gewoon in mijn werkelijkheid niet om mijn complete systeem nog verder te gaan vergiftigen met chemotherapie en bestraling, wat mijn immuunsysteem nog verder zou ondermijnen.

Je bent niet schuldig, maar wel verantwoordelijk

Nu is er een grote kans dat als je dit leest dat je dan ontvangt dat je ergens SCHULD aan hebt. En dat is meteen een volgende misser in je denken. Want er bestaat geen schuld. Er bestaat alleen maar oorzaak en gevolg. Als jij elke dag alleen maar patat met mayonaise eet, moet je niet raar opkijken dat je op een gegeven moment dik en/of ongezond wordt. Is het dan jouw schuld? Nee, want je hebt er hoogstwaarschijnlijk niet bewust voor gekozen om dik en ziek te worden. Maar misschien onbewust op basis van niet functionele overtuigingen wel. Maar ziek worden is wel een uitnodiging om jezelf eens goed onder de loep te nemen. En te kijken waar je niet goed voor jezelf hebt gezorgd en waar dat beter kan. 

Als het leven pijn doet, wat wil het me dan vertellen?

Als het leven pijn doet

Als je leven niet loopt zoals je graag wilt dat het loopt en het leven je pijn doet, dan is dat een uitnodiging om in beweging te komen om het beter te maken. Het leven vraagt je om stappen te ondernemen om iets wat niet functioneel is te veranderen. Of dat nu gaat om je overtuigingen, om je werk, je relaties, je gezondheid, etc gaat. Ziekte en onbalans hebben een boodschap voor je. Maar de vraag is of je bereid bent daarnaar te luisteren. Want laten we wel zijn, het is op een bepaalde manier ook gemakkelijker om op de achterbank van je levensbus te blijven zitten en het leven te laten bepalen wat er gebeurt. Maar dan ben je ook verantwoordelijk voor waar het leven je brengt. Want jij hebt er dan voor gekozen om op de achterbank te blijven zitten en iets of iemand anders te laten bepalen wat er in jouw leven gebeurt. Of je dat nu gelooft of niet...

Overtuigingen bepalen je werkelijkheid

De meeste van je overtuigingen ontstaan in je vroege kindertijd van nul tot zes jaar. Want dat is de tijd waarin je meeste eerste en nieuwe ervaringen opdoet. Je bewustzijn is op dat moment nog heel ‘open’ en ontvankelijk voor die nieuwe ervaringen. Daarom kunnen kinderen van die leeftijd ook gemakkelijk twee of drie talen leren. Na die leeftijd neemt dat mettertijd af omdat die bewustzijnsstaat ook verandert. We leven vanaf onze zesde steeds meer onze geautomatiseerde patronen. We doen dingen omdat we ze zo onbewust hebben aangeleerd. Of ze nu voor ons werken of ons ondermijnen maakt daarin niet uit. Alleen hebben we vaak de rest van ons leven last van die eerst aangeleerde ondermijnende patronen. Juist omdat ze niet functioneel zijn. Maar we ze toch steeds weer blijven herhalen.

Bewustzijn 

Om ze te kunnen veranderen zul je je om te beginnen bewust moeten worden van hun ondermijnende werking. Zonder bewustzijn zul je het niet kunnen veranderen en blijft je doen wat je altijd deed en zul je krijgen wat je altijd kreeg. Heb je er bewustzijn over dan kun je de eerste stap zetten naar het jezelf losweken van dat patroon. En bewust een ander hier en nu en een andere toekomst te creëren.

Meer over overtuigingen kun je lezen in het artikel: Overtuigende overtuigingen

Goudvis die uit zijn kom springt

 

Wat is jouw hemel op aarde?

En daar zit meteen weer een valkuil in, want veel mensen weten vooral wat ze niet willen en creëren dat juist. Je hersenen kunnen de ontkenning namelijk niet vasthouden en je aandacht is gericht op wat je NIET wilt en daarmee creëer je het juist. Dus je afvragen wat wil ik WEL is hier een heel cruciale in. Als je ongezond bent of er is iets anders in je werkelijkheid waar je last van hebt, dan is het belangrijk dat je een mentaal beeld creëert van hoe je wel wilt dat je werkelijkheid is. Als het om gezondheid gaat dan zie je jezelf als gezond, vitaal, fit en gelukkig. En vervolgens en daar zit de crux: is het belangrijk dat je dankbaarheid voelt/ervaart voor wat je wilt dat er in je werkelijkheid is. Oftewel dankbaar zijn alsof het al in je werkelijkheid is en daar zoveel mogelijk positieve gevoelens aan verbinden. Zonder die gevoelens en zonder dankbaarheid is er veel minder effect.

Wat wil ik? Wat wil ik echt?

Waar ben je dankbaar voor?

Waarmee mijn uitnodiging aan jou is om op dagelijkse basis tijd en ruimte te creëren om dankbaar te zijn voor wat er op dit moment al in je werkelijkheid is waar je dankbaar voor zou kunnen zijn. En heb je het idee dat er niets is om dankbaar voor te zijn, dan ga je op zoek naar waar je dankbaar voor zou kunnen zijn. Om die werkelijkheid te creëren waar je blij van wordt. Blijf daarin zoveel mogelijk bij jezelf. En vermijd het om naar anderen te kijken en te wijzen. Het is niet jouw of mijn partner of wie dan ook maar die het heeft gedaan en die schuld heeft. Ja, het is zo dat je samen iets doet in die werkelijkheid. Maar je kunt de andere niet veranderen. Je kunt alleen maar zelf veranderen. En dat is al uitdaging genoeg. Laat de ander zijn eigen pad maar lopen. Overigens is er een bijzondere paradox, want als jij verandert, verandert de ander mee. En kunnen we samen die hemel op aarde creëren.

Dagelijkse portie dankbaarheid

En het betekent ook dat als we met elkaar op dagelijkse basis tijd en energie steken in vrede en dankbaarheid, dat er ook op wereldschaal iets kan veranderen. Dat we met elkaar in staat kunnen zijn om de krachten die wereldwijd op dit moment met elkaar ‘strijden’ om te buigen naar een vredevoller bestaan. Naar de hemel op aarde. En daar nodig ik jou en ons graag toe uit. 

Hieronder een link naar een lezing van Bruce Lipton: The biology of belief

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Affirmaties
Lichaamstaal. Wat geef jij voor signalen af? »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Hemel op aarde?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.