Outplacementtraject. Zo ziet outplacement eruit

Geplaatst op vrijdag 10 juni 2016 door Nelly de Jong

Een outplacementtraject bestaat uit meerdere fasen, die soms ook een beetje door elkaar kunnen lopen. Geen enkel outplacementtraject is daarom ook gelijk. De meeste mensen zijn nogal aangeslagen als ze in een outplacementtraject terecht zijn gekomen. Het is ook nogal wat als je je baan tegen je zin in kwijt raakt. Vaak ben je bang voor wat komen gaat en heb je daarnaast meestal een nogal stressvolle periode achter de rug. Globaal gezien bestaat het outplacementtraject uit vijf fasen. Vijf fasen die soms ook door elkaar kunnen lopen.

Fase 1  Stress, persoonlijke achtergronden en zelfvertrouwen
Fase 2 Onderzoek vaardigheden, kwaliteiten en wensen
Fase 3 Verkennen van de arbeidsmarkt en realiteitstoets
Fase 4 Benadering van de arbeidsmarkt
Fase 5 Begeleiding na plaatsing

Iedere fase beslaat een aantal stappen. Welke stappen dat zijn kun je hieronder zien.

Fase 1 in een outplacementtraject:

Stress, persoonlijke achtergronden, zelfvertrouwen

Outplacementtraject: Wat is er voor nodig om van de dreiging weer een kans te maken?

In de eerste fase kijken we vooral terug naar wat was. Wat heeft de afgelopen periode met je gedaan? En vooral: Wat kan deze periode je ook brengen? Wat is er voor nodig om van de dreiging een kans te maken?  Je zelfvertrouwen heeft vaak een knauw gekregen en aangezien je dat niet echt helpt als je gaat solliciteren,  gaan we daarmee aan de slag. We kijken naar de situatie waar je vandaan komt, wat je persoonlijke achtergrond is en waarom er is wat er is in je leven. En dan komt het moment waarop je keuzes moet maken. Keuze in welke betekenis je deze gebeurtenis wilt geven in je leven. Blijf je op de achterbank van je levensbus zitten of ga je naar voren en achter het stuur zitten? Uiteindelijk ervaren de meeste van mijn klanten hun outplacementtraject als een zeer waardevolle periode/gebeurtenis in hun leven. Ze zijn er sterker van geworden en hebben emotionele spieren gekweekt. Bovendien zijn ze dichter bij zichzelf en bij wat voor hen belangrijk is gekomen.

Fase 2 in een outplacementtraject

Onderzoek vaardigheden, kwaliteiten en wensen

De tweede fase die deels samenvalt met de eerste is vooral een onderzoeksfase. Je gaat aan de hand van een geleid zelfonderzoek na waar jouw talenten liggen. Waar je blij van wordt. Wie ben je, wat kun je en wat wil je? Je gaat zelf aan de slag met de onderbouwing daarvan. En je mag van mij verwachten dat ik je verg en uitdaag op wat je over jezelf zegt en denkt. Uiteraard in positieve zin. Want vaak denk je als je in een outplacementtraject terecht bent gekomen wat minder rooskleurig over jezelf. Ik laat je ontdekken waar jouw talenten liggen en wat je hebt te accepteren van jezelf als die dingen die er nou eenmaal ook bij jou horen. Ook al vind je ze misschien niet altijd leuk. Maar al met al bouwen we waar nodig je zelfbeeld en zelfvertrouwen opnieuw op. Zodat je weet wat je waard bent en van daaruit weer een goede uitgangspositie hebt op de arbeidsmarkt. Het geleide zelfonderzoek leidt tot een aantal ingrediënten die terug moeten komen in je nieuwe werk. Het is als het ware een de blauwdruk van de ingrediënten jouw ideale baan. Meestal is het niet specifiek één baan die daaruit rolt, maar meerdere mogelijkheden die bij die ingrediënten passen. Heb je deze kenmerken eenmaal duidelijk, dan kun je ook makkelijk checken of een eventuele vacature bij je past. Je weet dan ook aan de hand daarvan precies of je de juiste persoon op de juiste plaats bent. En als daar een ja op volgt, dan heb je ook genoeg in huis om jezelf op een goede manier neer te zetten in een selectiegesprek.

Fase 3 in een outplacementtraject

Verkennen van de arbeidsmarkt/realiteitstoets

Als we meer helderheid hebben over welke kant het op gaat, dan wordt het tijd om te kijken waar je dat precies zou willen doen. Welke organisaties wordt jij blij van? En welke dingen precies vind je leuk om te doen? Hoe zou je ideale baas eruit moeten zien? Tel dat bij de eerdere ingrediënten op en je kunt gericht gaan zoeken. Maar eerst kijken we welke scenario's er zijn. Natuurlijk gaan we voor je ideale plaatje! Maar het helpt veel mensen om ook hun worst case scenario in kaart te brengen. Want als je weet dat je met je worst scenario leven kunt, dan ben je ook vrij om te gaan voor je ideale plaatje. Je hoeft je dan niet meer door je angst voor wat er in het ergste geval zou kunnen gaan gebeuren te laten leiden. Dat geeft innerlijke rust, waardoor je meer energie overhoudt voor wat je echt wilt. En dan... Ja dan komt het aan op het scoren van die baan. Of je nu jong of al wat ouder bent, je netwerk is een belangrijke schakel in het vinden van werk. Het is daarom belangrijk dat jouw netwerk in kaart wordt gebracht. Uiteraard mag je ook van mijn netwerk gebruik maken :-)

Hoe bereid je je voor op wat erin het ergste geval gebeuren kan?

Fase 4 in een outplacementtraject

Benadering van de arbeidsmarkt

In de vierde fase stel je aan de hand van een format een plan van aanpak op. Je brengt in kaart welke stappen je in welke volgorde gaat zetten om je doel te bereiken. We stellen samen de eerste sollicitatiebrieven op, voor zover dat niet al eerder in het proces heeft plaatsgevonden. We optimaliseren je CV voor zover dat nodig is. Indien van toepassing passen we je CV aan, aan de specifieke functies en vacatures. Daarnaast maken we een resumé, een uitgebreider variant van je CV, zodat je die kunt achterlaten of mailen bij netwerkgesprekken. We bereiden de gesprekken voor aan de hand van tien door jou uitgeschreven succesverhalen. Verder nemen we je vertrekverhaal door en bereiden we de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek voor. Als je dat wilt, nemen we de gesprekken op, zodat je zelf terug kunt zien hoe je overkomt. Hoewel het misschien confronterend is, is het erg leerzaam! Indien het tot de procedure hoort, bereiden we ook een eventueel psychologisch onderzoek voor.

Fase 5 in een outplacementtraject

Begeleiding na plaatsing

Ja en dan... Dan heb je die nieuwe baan. Ben je weer helemaal blij! En omdat jij echt je juiste persoon op de juiste plek bent, is het belangrijk dat je jezelf wel voor de juiste waarde verkoopt of verhuurt. Arbeidsvoorwaarden zijn lang niet altijd standaard en er kan veel geregeld worden als een werkgever je eenmaal aan wil nemen. Om te voorkomen dat je als het in het begin om wat voor reden dan ook toch weer spannend wordt, duurt de begeleiding van een volledig outplacementtraject tot na de proeftijd in je nieuwe baan. De begeleiding is dus van a tot z. Tot jij weer helemaal op je plek in een andere organisatie zit. Als een 'nieuw en ander' mens. Als jezelf. Als de juiste persoon op de juiste plek.

Outplacement nodig?

Ben je je baan kwijt of dreig je je baan kwijt te raken? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of we voor dit intensieve traject een klik met elkaar voelen en of we daarin wat voor elkaar betekenen kunnen.

Schermafbeelding 2015-11-20 om 12.42.58

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Stress! Ontdek hoe ook jij ontstressen kunt!
Onzekerheid. Als 'ik ben niet goed genoeg' jouw waarheid is »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Outplacement


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Outplacementtraject. Zo ziet outplacement eruit

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.