Onzekerheid. Als 'ik ben niet goed genoeg' jouw waarheid is

Geplaatst op woensdag 1 juni 2016 door Nelly de Jong

Onzekerheid is net een sluipmoordenaar. Ineens of heel stilletjes verschijnt ze in ons leven en langzamerhand maken we steeds meer en steeds vaker waar waar we bang voor zijn. En door onze onzekerheid herhalen we als een kapotte grammofoonplaat vaak allerlei zinloze patronen in onszelf. Oeverloos opnieuw doen we wat we al jarenlang en misschien al decennia lang doen. Steeds opnieuw lopen we dezelfde patronen en hebben we niet in de gaten dat het niet echt zinvol is waar we mee bezig zijn. We hebben niet in de gaten op welke manier we onze onzekerheid DOEN. Sterker nog vaak zijn we heel goed in het de ‘schuld’ ervan bij een ander neerleggen. We hebben allemaal zo onze eigen uitdagingen, te leren lessen en problemen die keer op keer opnieuw bij ons komen aanbellen. En steeds opnieuw doen we zonder er bij na te denken de deur open en reageren we zoals we tot nu toe altijd hebben gedaan.

Puinhoop

In mijn eigen leven heb ik er voorbeelden genoeg van. Zo maakte ik steevast een puinhoop van mijn relaties. Door mijn eigen gedachtepatronen voerde onzekerheid de boventoon en vond ik mezelf niet de moeite waard. Daardoor trok ik juist die mannen aan die er voor zorgden dat er relaties ontstonden die voor mij niet werkten. Die mannen weerspiegelden mijn onzekerheid en dat er in mij een basisovertuiging was dat ik niet de moeite waard was. Enerzijds gebeurde dat (heel bizar) doordat een van mijn ex-en mij op een voetstuk zette (waar ik me helemaal niet op mijn gemak voelde) en aan de andere kant door andere ex partners door me te kleineren en me te mishandelen. Beide manieren waren echt niet functioneel om te bouwen aan een voedende en liefdevolle relatie. En door mijn onzekerheid en mijn negatieve gedachten over mezelf liet ik dat toe. Ik liet het gebeuren en was op dat moment heel goed in het wijzen naar de ander.

Ik ben niet goed genoeg

Het gedrag van de ander paste bij mijn onzekerheid en mijn eigen overtuigingen over mezelf. En ik heb er meerdere relaties voor nodig gehad om erachter te komen dat ik in een soort van fuik van herhalingen zat. Natuurlijk had ik toen ook wel fantasieën over een ideale relatie, maar die kreeg ik niet, dacht ik toen, omdat ik niet goed genoeg was. Nu begrijp ik inmiddels dat ik deze relaties nodig had om het onderliggende patroon van onzekerheid in mezelf onder de loep te nemen. Pas toen ik dat in de gaten kreeg, kon ik van een afstandje kijken naar wat er gebeurde. Wat er gebeurde in mezelf en wat er gebeurde in mijn werkelijkheid. En hoe die werkelijkheid weerspiegelde wat er in mij was. Pas toen ik het onderliggende mechanisme leerde begrijpen was ik in staat er iets aan te doen. Was het probleem daarmee in een keer verdwenen? Nee, het universum test… En test net zolang totdat duidelijk is dat je de les hebt geleerd. En ja ik ben ook nadat ik begon te snappen hoe het in elkaar stak nog best een aantal keer gestruikeld.  Maar ook weer opgestaan. Mijn onzekerheid was echt niet in een keer weg. Maar steeds opnieuw keek en kijk ik dan naar wat de situatie mij zeggen wil. Wat heeft ze me te vertellen over mezelf?

Hoe onzekerheid doorwerkt in je wensen en verlangens

Een ander voorbeeld. Stel je bent lekker spiritueel ingesteld. En je hebt ergens gelezen dat je je eigen omstandigheden creëert. Je woont in een achterafkamertje ergens op een zolder en je hebt niet zoveel geld om te spenderen. Je hebt geleerd dat je je op dagelijkse basis voor moet stellen hoe je werkelijkheid eruit ziet als het voor jou ideaal is. Dus je ziet jezelf in een super-de-luxe villa wonen. Er zijn bedienden die jou je eten komen brengen. Je rijdt in een Ferrari. Je bent behangen met diamanten en kleren koop je bij de couturier. Zo, dat is helemaal voor de bakker. Als het zo in jouw leven zou gaan, dan ben je dik tevree… Je stuurt dit beeld verschillende keren per dag het universum in, want dat is de manier waarop het werkt nietwaar? Maar na een maand of wat zit je nog steeds in je achterafkamertje op zolder en moet constateren dat het niet werkt. Allemaal spirituele flauwekul denk je. Het werkt helemaal niet.

Onzekerheid

Zo binnen zo buiten

En dat kan echt zo lijken. Maar reken er maar op dat het wel werkt. Het is echt zo binnen zo buiten. Alleen… Zolang je nog allerlei blokkades in jezelf hebt die je niet oplost, komt wat je voor jezelf wenst niet naar je toe. Als je bijvoorbeeld door je onzekerheid net als ik jezelf op zijnsniveau (op het niveau waarop je Ik ben … tegen jezelf zegt, bv. Ik ben niet goed genoeg) niet genoeg de moeite waard vindt om in overvloed te leven, dan komt het ook niet naar je toe. Nog afgezien van het feit dat het sowieso niet naar je toekomt als je er zelf niet iets aan of voor doet… Het universum zal je laten weten dat je nog wat op te lossen hebt in jezelf. En de vraag is of jij bereid bent daar naar te kijken en te luisteren. Zodra je dat gaat doen, zodra je gaat kijken wat het in jou is wat er voor zorgt dat het niet naar je toekomt, zul je merken dat je als vanzelf andere dingen tegenkomt in je werkelijkheid. Negatief trekt bijvoorbeeld negatief aan. En positief positief. Dat heb je vast wel eens ervaren in je leven. 

Wat zijn jouw herhalende patronen?

Waar zit jij jezelf in de weg? Waarin ervaar jij onzekerheid in je leven? Op welke manier ondermijn je wat je wilt in je leven? Het is belangrijk te herkennen dat er zich steeds herhalende patronen zijn in je leven. Merk je dat je steeds opnieuw in een kringetje rond draait stel jezelf dan eens een van de volgende vragen: 

  1. Zit ik in een zich oeverloos herhalende situatie?
  2. Doe ik steeds weer wat ik al eerder deed en is de uitkomst ook steeds hetzelfde?
  3. Voel ik me heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees?
  4. Denk ik steeds dat de uitkomst anders gaat zijn, maar is dat in de praktijk niet zo?

 Als je deze vier vragen met ja moet beantwoorden, stel jezelf dan eens de volgende vraag: Als toeval niet bestaat, wat heeft deze situatie mij dan te zeggen?

Als toeval niet bestaat waarom gebeurt dit dan?

Bewust waarnemen van jezelf

Leer te kijken naar jezelf. Schakel je waarnemer in. Je waarnemer is degene die je bent voorbij je gedachten en voorbij je gevoel. Degene die je gedachten kan waarnemen en die je gevoelens waarneemt. Want realiseer je dat je niet je gevoelens bent. Je denkt misschien van wel en misschien heb je tot op vandaag dat wel zo ervaren. Heb je steeds gedacht dat jij en je gedachten en jij en je gevoelens een en dezelfde waren. Maar dat is niet zo. Je denkt onzekere gedachten, waarmee je je onzekerheid creeërt. Wij mensen hebben bewustzijn en zijn met dat bewustzijn in staat om van een afstandje naar onze gedachten en gevoelens te kijken. Om ze waar te nemen in de positie van de waarnemer. We kunnen waarnemen wat onze gedachten zijn en we kunnen waarnemen wat onze gevoelens zijn. En hoe die gedachten en gevoelens voor ons werken of ons juist ondermijnen.

Nee hoor, ik niet!

Misschien schiet je nu wel onmiddellijk in de verdediging en zeg je: Nee hoor dat is niet zo. Mijn gevoelens zijn er eerder. Ik voel eerder iets dan dat er gedachten zijn. En dat zou best kunnen kloppen, maar toch is er een onbewust mechanisme aan het werk. Een onbewuste overtuiging. En het is als je het patroon van bv. onzekerheid wilt doorbreken belangrijk om erachter te komen hoe je je onzekerheid doet. Als je merkt dat er ineens een bepaald gevoel is, stel jezelf dan eens de vraag: Wat was de gedachte die aan dit gevoel vooraf ging? Of wat gebeurde er vlak voor ik het gevoel kreeg? Kijk naar welke onbewuste associaties je hebt en word je bewust van je ondermijnende gedachten.

Ik laat mijn ondermijnende gedachten voorbij gaan en steek er geen energie in

Zet je waarnemer in

Dus als je je in een zich oeverloos herhalende situatie bevindt, schakel dan je waarnemer in. Observeer wat je aan het doen bent. Werkt wat je doet? Of werkt het niet? En wat wil deze situatie jou zeggen? Misschien geef je een verkeerde betekenis aan wat er in jouw werkelijkheid is. Of misschien denk je dat je in staat bent om de basiswetten op aarde te veranderen… Realiseer je dan: Dat gaat je niet lukken! Misschien bestaat het probleem wat jij als probleem ziet niet eens echt. Misschien is het een kronkel van je denken…  Of misschien is het goed om jezelf de vraag te stellen of er ook andere opties of oplossingen mogelijk zijn? Wat het precies is wat bij jou de oorzaak is van je herhalingen kan ik van hieruit niet inschatten. Daar zul je zelf mee aan de slag moeten. Als je tenminste wilt dat de oeverloze herhalingen stoppen…

Neem en gun jezelf tijd

Deze andere manier van kijken en handelen vraagt dat je voor jezelf de tijd neemt om te onderzoeken wat zich in jouw werkelijkheid aandient. Onderzoeken wat het is. Of het echt een probleem is. En hoe jij met wat er in jouw werkelijkheid en in jou is op een constructievere manier om kunt gaan. Als je steeds opnieuw iets doet wat voor jou niet werkt, stop er dan mee. En kijk wat je anders kunt gaan doen of juist niet doen. Als je langspeelplaat vastloopt en steeds weer dezelfde regel uit een liedje herhaalt ga je ook niet geboeid zitten luisteren. Je zet de plaat zo snel je kunt af of je zapt door naar het volgende liedje.

Het kan echt anders

Onzekerheid hoeft niet de rest van je leven de boventoon te voeren. Als je voortaan stopt met luisteren naar die kapotte grammofoonplaat. Als je dat gaat doen… Als je daar waar dingen in jouw leven niet werken, op deze manier naar jezelf en je leven gaat kijken, dan kan en zal alles veranderen… Ik ben er het levende voorbeeld van en met mij vele anderen. Je wordt dan degene die zijn of haar werkelijkheid creëert. En dat wat je creëert gaat voor je werken, omdat je het niet meer langer zelf voor jezelf verpest. 

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen. Die helpt je om beter voor jezelf te zorgen, zodat je je zeker over jezelf gaat voelen, waardoor je voluit kunt gaan leven en genieten van al het moois dat het leven je te bieden heeft. Meld je vandaag nog aan, zodat ook jij het geheim ontdekt! 

3 Daagse training Liever Assertiever

Of als je liever face to face leert, is meedoen met de 3 daagse training Liever Assertiever ook een goede optie. Als je meedoet, ontvang je de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen er gratis bij.

Assertiviteitstraining Liever Assertiever

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Outplacementtraject. Zo ziet outplacement eruit
Assertiviteit: Op je standpunt blijven staan »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Onzekerheid. Als 'ik ben niet goed genoeg' jouw waarheid is

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.