Faalangst, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Hoewel je dat misschien niet direct zou denken is faalangst ergens een oplossing voor. Anders zou je die angst niet creëren. Op de een of andere manier saboteren we onszelf waardoor we onszelf iets geven wat we nodig hebben. Bijvoorbeeld: veiligheid, bescherming. Misschien willen we niet in het middelpunt van de belangstelling staan of zijn we bang voor kritiek. Zodra je begrijpt dat alles wat je doet uiteindelijk een onderliggende reden heeft word je hoogstwaarschijnlijk een stuk milder naar jezelf. Uiteindelijk doen we alles wat we doen om een bepaald gevoel te krijgen of een bepaald gevoel te vermijden. Emotiemanagement is daarmee een belangrijke sleutel in het leren omgaan met allerlei op het oog ondermijnende situaties.

Door naar Faalangst, wat is het en hoe kom je er vanaf? »


Angst en andere negatieve emoties

In dit artikel wil ik dieper in gaan op een aantal negatieve emoties en je meenemen in een andere meer constructieve betekenis ervan. Negatieve emoties zijn op angst gebaseerde emoties. De kans is vrij groot dat je je niet bewust bent van het feit dat in werkelijkheid je angsten niets meer zijn dan een verzinsel van je denken. Je angsten bestaan in feite alleen maar in je hoofd, in je denken. Angst is in de meeste gevallen een herhaling van oude, meestal al zeer jong aangeleerde programma’s, die je steeds opnieuw herhaalt. Het zijn illusies, waandenkbeelden. En ze maken je meestal niet gelukkig… Integendeel! Om daarin verlichting te vinden is het handig om je waandenkbeelden, want dat is dus wat die angsten zijn, op te lossen. Volgens het Zen Boeddhisme hebben we allemaal als levensdoel om voorbij die waandenkbeelden te komen en in vrede met onszelf te leren zijn. Nu hoef je uiteraard geen Zen boeddhist te zijn om toch vrede in jezelf te (willen) ervaren.

Door naar Angst en andere negatieve emoties »


Mindfulness: Frustratie als motivatie

Frustratie, gefrustreerd

Frustratie is een gevoel van onvrede over iets of iemand in een bepaalde situatie dat een bepaalde periode aanhoudt. Frustratie verdwijnt over het algemeen genomen niet vanzelf. Pas als de situatie ophoudt te bestaan of als de aanleiding voor je frustratie er niet meer is, verdwijnt het bijbehorende gevoel. Frustratie gaat over verwachtingen die je had over een bepaald persoon of bepaalde situatie.    

Door naar Mindfulness: Frustratie als motivatie »


Angst, tips voor als je bang bent

Verantwoordelijkheid, wijzende vingers

Angst is een grote boosdoener. En wie kent hem niet. Er zijn maar weinig mensen die helemaal zonder angst leven. En dat is maar goed ook. Angst vervult een belangrijke functie. Anst zorgt er namelijk voor dat we niet roekeloos de straat oversteken of een brandend huis in lopen. Alleen heeft angst soms ook de neiging te verschijnen waar hij niet zo heel functioneel meer is. Dan blokkeert de angst ons om de stappen te zetten die nodig zijn. We stappen dan in een oeroud overlevingsmechnisme, waarbij ons lichaam nog net zo reageert als 10.000 jaar geleden, toen we oog in oog met een tijger of een beer stonden.

Door naar Angst, tips voor als je bang bent »


Zeven geheimen van taalgebruik, tips

Geheimen

Taal is zeer bepalend voor het effect dat je kunt bereiken in je buitenwereld, maar ook voor hoe je naar jezelf kijkt. Taal kan je maken en breken. Dat komt omdat we al heel jong door middel van taal geconditioneerd zijn. Waarbij er drie verschillende vormen een rol spelen: Lichaamstaal is de eerste taal die we leren, daarna de tonaliteit, oftewel de toon waarop een boodschap wordt gegeten en pas in laatste instantie de woorden. NIettemin hebben woorden een enorme impact op zowel hoe we met onszelf in gesprek zijn als hoe we met anderen communiceren. Hoe we naar onszelf en onze werkelijkheid kijken is vrijwel geheel te danken aan wat we hebben ervaren en hoe we door middel van taal geleerd hebben betekenis te geven aan wat zich in onze realteit voordoet.

Door naar Zeven geheimen van taalgebruik, tips »


Hartcoherentie en intuitie

40.000 hersencellen rond je hart

In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontstonden de eerste harttransplantaties. En in die tijd was men er van overtuigd alles over het hart te weten. Maar dat er 40.000 gespecialiseerde cellen in ons hart zitten was destijds nieuw. Deze hartcellen zijn zintuiglijke uitlopers van zenuwcellen.

Door naar Hartcoherentie en intuitie »


Hartcoherentie voor balans tussen hart en hoofd

Wat is hartcoherentie? Wat doet hartcoherentie? Waar kan ik hartcoherentie voor gebruiken?

Wist je dat je hart hersencellen heeft? Hartcoherentie is de logische, ordelijke en harmonieuze verbinding tussen ons hart en ons hoofd. Coherentie in zijn algemeenheid (ongeacht in welk systeem, of het nu om ons lichaam of onze sociale relaties, of wat dan ook maar gaat), verwijst naar een logische, ordelijke en harmonieuze verbinding tussen delen van een systeem of tussen mensen. Waar het gaat om hartritme coherentie of lichamelijke coherentie verwijst deze verbinding naar een specifiek onderzoek van het hartritme dat er wanneer een systeem optimaal functioneert harmonieus, ordelijk en in een sinus-achtig golfpatroon uitziet. Het is een staat van zijn waarin we optimaal functioneren, in flow zijn en er daardoor niet onnodig energie wordt verloren. Wat hartcoherentie oplevert is meer energie, helderder denken, een verbeterd immuunsysteem en je hormonen in balans.

Door naar Hartcoherentie voor balans tussen hart en hoofd »


Psychisch jezelf ziek of beter maken kan dat?

Kun je je ontstekingen oplossen met behulp van je brein?

In de ayurveda en andere oosterse geneeswijzen weten ze het allang. Eeuwen geleden werd toen al ziekte bestreden met de geestkracht. In het westen werd dat lang afgedaan als hocus pocus. Maar inmiddels is er steeds meer bewijs dat dat het helemaal geen hocus pocus is. In haar boek Meer brein minder medicijn onderbouwt wetenschapper Lissa Rankeen met talloze wetenschappelijke onderzoeken hoe de geest het lichaam beïnvloedt en andersom. En als je bereid bent echt stil te worden en naar je eigen lichaam te luisteren, dan heb je het zelf ook ongetwijfeld wel eens ervaren. Want we hebben allemaal wel eens een stressvolle situatie meegemaakt. Wat de aanleiding daarvoor ook was. En je hebt ook vast wel eens gevoeld wat er in je lijf gebeurt. Je ademhaling gaat omhoog. Er komt spanning in je spieren en je wordt heel alert. Maar je hebt ook vast wel eens ervaren dat je je goed voelde en iemand ineens een onaardige opmerking maakte die je raakte. En ja hoor: Ineens is al je energie verdwenen...

Door naar Psychisch jezelf ziek of beter maken kan dat? »