Wat voor mindset heb jij?

Wat voor mindset heb jij?

Wist je dat je al heel vroeg kunt vaststellen of mensen, lees in dit geval kinderen succesvol zullen zijn of niet? Je hebt vast al wel eens ergens op mijn website of in een van mijn e-books gelezen wat overtuigingen zijn en wat het effect van overtuigingen op de werkelijkheid waar je in leeft is. Overtuigingen zijn niets meer en niets minder dan aannames die je ergens in je leven bent gaan geloven. Denk er maar eens aan hoe waar het voor je was dat Sinterklaas bestond toen je klein was. Je wist zeker dat Sinterklaas bestond nietwaar? Dat is hoe het met overtuigingen werkt. Er was ergens een gebeurtenis en die leverde een bepaald positief of negatief gevoel op. Dat herhaalde zich misschien nog een of meerdere keren en voilà, je wist dat het zo werkte. Vervolgens is de overtuiging geboren. 

Door naar Wat voor mindset heb jij? »


Zielscontracten: Emotie = Projectie

Als het gevoel je te pakken heeft...

Eerlijk gezegd was ik totaal flabbergasted toen ik vele jaren geleden voor het eerst hoorde dat alle emoties projectie zijn. Dertig jaar geleden tijdens een opleiding Jungeaanse pychologie die ik volgde bij Karen Hamaker  kwam dit naar voren. Zowel de ‘nare’ emoties als boosheid, frustratie en dergelijke als ook de ‘plezieriger’ emoties als blijdschap, ontroering en liefde. Emotie kun je zien als die toestand waarin jij niet meer het gevoel hebt maar het gevoel jou heeft.

Door naar Zielscontracten: Emotie = Projectie »


Loopbaanbegeleiding: Van wens naar doel

Doelen bereiken doe je zo!

Herken je dit? Vol goede moed besluit je dat je wilt afvallen, beter voor jezelf zorgen, nu echt gaan sporten of die andere baan zoeken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, wat je wens of verlangen is. Want het proces om die wens tot werkelijkheid te maken is in principe hetzelfde. Ongeacht het resultaat dat je voor ogen heb. Hoe komt het dan toch dat het zo vaak gebeurt dat we niet voor elkaar krijgen wat we zeggen dat we willen?

Door naar Loopbaanbegeleiding: Van wens naar doel »


Onbewuste programma's: denken en voelen

Hoe we ons gedurende ons leven gedragen en veel, heel veel van wat we doen is het gevolg van allerlei al heel jong aangeleerde gewoontes. Een gewoonte is een onbewuste set van gedragingen en emoties die ontstaan zijn als gevolg van herhaling. Een gewoonte ontstaat als je iets zo vaak gedaan hebt dat je lichaam beter weet hoe je iets moet dan dan je denken. Ga maar eens voor jezelf na. Je wordt ‘s morgens wakker en het eerste wat je doet is bijvoorbeeld denken over je problemen. Die problemen zijn niks anders dan vicieuze cirkels in de vorm van herinneringen in de hersens.

Door naar Onbewuste programma's: denken en voelen »


Waarden en overtuigingen, de bron van succes of falen

Waarden kun je zien als emotionele staten, die gebaseerd zijn op onze ervaring. Emotionele staten waarvan we geloven dat ze het meest belangrijk voor ons zijn om te ervaren. Je emotionele innerlijke staat kun je zelf beïnvloeden. Alleen zolang je je daar niet bewust van bent, zul je geloven en ook ervaren dat 'de werkelijkheid' je overkomt. Toch zul je ontdekken als je je meer en beter bewust wordt van jezelf en de werkelijkheid dat je wel degelijk invloed hebt op wat zich in die werkelijkheid voordoet.

Door naar Waarden en overtuigingen, de bron van succes of falen »


DISC Communicatiestijlen: Als jij nou maar...

DISC Communicatiestijlen

Onze aangeleerde verschillende communicatiestijlen kunnen leiden tot misverstanden en conflicten. Kennis van de verschillende communicatiestijlen (DISC-methode) helpt je dit te voorkomen.

Door naar DISC Communicatiestijlen: Als jij nou maar... »


Faalangst, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Hoewel je dat misschien niet direct zou denken is faalangst ergens een oplossing voor. Anders zou je die angst niet creëren. Op de een of andere manier saboteren we onszelf waardoor we onszelf iets geven wat we nodig hebben. Bijvoorbeeld: veiligheid, bescherming. Misschien willen we niet in het middelpunt van de belangstelling staan of zijn we bang voor kritiek. Zodra je begrijpt dat alles wat je doet uiteindelijk een onderliggende reden heeft word je hoogstwaarschijnlijk een stuk milder naar jezelf. Uiteindelijk doen we alles wat we doen om een bepaald gevoel te krijgen of een bepaald gevoel te vermijden. Emotiemanagement is daarmee een belangrijke sleutel in het leren omgaan met allerlei op het oog ondermijnende situaties.

Door naar Faalangst, wat is het en hoe kom je er vanaf? »


Angst en andere negatieve emoties

In dit artikel wil ik dieper in gaan op een aantal negatieve emoties en je meenemen in een andere meer constructieve betekenis ervan. Negatieve emoties zijn op angst gebaseerde emoties. De kans is vrij groot dat je je niet bewust bent van het feit dat in werkelijkheid je angsten niets meer zijn dan een verzinsel van je denken. Je angsten bestaan in feite alleen maar in je hoofd, in je denken. Angst is in de meeste gevallen een herhaling van oude, meestal al zeer jong aangeleerde programma’s, die je steeds opnieuw herhaalt. Het zijn illusies, waandenkbeelden. En ze maken je meestal niet gelukkig… Integendeel! Om daarin verlichting te vinden is het handig om je waandenkbeelden, want dat is dus wat die angsten zijn, op te lossen. Volgens het Zen Boeddhisme hebben we allemaal als levensdoel om voorbij die waandenkbeelden te komen en in vrede met onszelf te leren zijn. Nu hoef je uiteraard geen Zen boeddhist te zijn om toch vrede in jezelf te (willen) ervaren.

Door naar Angst en andere negatieve emoties »