Effectiviteit: Tien tips voor een soepele start van de dag

Broodje gezond

Geplaatst op maandag 2 september 2013 door Nelly de Jong

Als je kleine kinderen hebt, dan is het 's morgens vroeg vaak spitsuur. Van alles moet er als het even kan tegelijkertijd. En in de praktijk loopt dat niet altijd even soepel. De kinderen in de kleren en iedereen moet eten en dan het liefst in de tijd die daar beschikbaar voor is. Het valt niet altijd mee om dat voor elkaar te krijgen. Toch zijn er wel dingen die je doen kunt om het allemaal wat soepeler te laten verlopen.
 

1.   Consequente routine 

Zorg voor een consequente aanpak iedere dag opnieuw zodat je kinderen weten wat ze kunnen verwachten en waar ze aan toe zijn. Duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn helpt. Een aantal zaken komt consequent iedere dag terug. Als je daar een bepaalde vast volgorde voor gebruikt,  wordt het voor iedereen op een gegeven moment een vast routine. Je kunt daar ook hulpmiddelen voor gebruiken. Je kunt daarbij gebruike maken van een kleurenklok of je op een whiteboard of groot stuk papier of schoolbord een overzicht maken van de dingen die gedaan moeten worden. Gebruik daar voor visuele hulpmiddelen voor. Plaatjes werken beter dan tekst.

2.   Sta wat eerder op

Zorg dat je eerder opstaat dan je kinderen om wat beweging te nemen of even rustig iets te drinken. Eerder opstaan lijkt in eerste instantie misschien niet zo fijn omdat het tijd is die je van je ochtendslaap afsnoept. Maar oh, wat geeft het een rust als je voor jezelf net wat meer de tijd hebt. Het scheelt een hoop gestress als je net wat meer tijd hebt.

3.   Zelf eerst douchen

Zorg dat jij gedoucht en aangekleed bent voordat je kinderen wakker worden. Zelf eerst douchen en aankleden maakt dat je er daarna ook echt voor de kinderen kunt zijn en je bent je dag lekker begonnen met wat tijd voor jezelf. Een meer ontspannen start van de dag, maakt de rest van de dag ook meer ontspannen. 

4.   Alles  de avond van te voren klaar leggen 

Leg de kleren van je kinderen de avond van te voren alvast klaar, zodat er geen strubbelingen ontstaan over wat je kinderen aan moeten trekken.
Leg alles van te voren klaar en doe dat zoveel mogelijk in samenspraak met je kinderen. Als je je kinderen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid geeft zijn ze in het algemeen veel meer geneigd mee te weken, dan wanneer je ze allerlei dingen oplegt.

5.   Lunchpakketjes 

Maak de lunchpakketjes voor je kinderen de avond te voren al klaar.
Alles wat je van te voren al kunt regelen scheelt in de morgen gedoe. Broodjes smeren en drinken klaarzetten zijn van die dagelijks terugkerende bezigheden die je prima al eerder klaar kunt maken.

6.   Zelf doen

Laat je kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Aankleden, haren kammen of ontbijt klaar maken. Dit geeft hen de               gelegenheid zich zelfstandig te voelen en het geeft jou de ruimte om iets anders te doen. Hoe meer verantwoordelijkheid je je kinderen geeft, des te makkelijker zal het op enig moment gaan. Prijs je kinderen zoveel mogelijk wanneer ze meerwerken. Vermijd het om te veel te mopperen en te klagen als het een keertje niet volgens plan gaat. Hoe meer je moppert, des te meer reden verschaf je je kinderen om de volgende keer weer ergens een issue van te maken. Negeer de minder plezierige dingen zoveel mogelijk en beloon wat goed gaat. 

7.   Eenvoudig

Houd het ontbijt eenvoudig en draaglijk. Hoe minder franje, hoe gemakkelijker je het voor jezelf maakt. Als ieder kind iets anders te eten krijgt en een andere routine volgt, des te lastiger wordt het op een gegeven moment. Eenvoud bevordert het hanteren van vaste routines.

8.  Visualiseer je dag en begin met een portie dankbaarheid

Stel jezelf van te voren voor hoe je wilt dat jouw dag er uit komt te zien. Stel je dat zo gedetailleerd mogelijk voor. Haal alles wat jij graag wilt dat er die gebeurt die dag zoveel mogelijk voor je geestesoog. Je moet het eerst bedenken voordat je het kunt gaan doen. Stuur met je visualisatie gelijk een flinke portie dankbaarheid mee. Op die manier nodig je meer van wat je graag witl uit in je leven. 

9.   Gebruik affirmaties als het even 'mis' gaat

Wordt het op de een of andere manier toch spannend, zeg dan tegen jezelf: Ik ben rustig, geduldig en ontspannen. En wat er ook gebeurt: Ik kan alles aan. Door jezelf op die manier toe te spreken, voorkom je dat in een negatieve spiraal terecht komt. 

10.   Hoe voel ik me nu?

Wees je bewust van je eigen stemming als je kinderen vervelend lijken. Heel vaak weerspiegelen kinderen jouw innnerlijke staat.  Als jij slecht geslapen hebt en onrustig bent, ben je eerder prikkelbaar, dan wanneer je wel goed hebt geslapen. Het helpt dan niet je kind of kinderen de schuld te geven. Sterker nog, je versterkt er een niet functioneel patroon mee. Vraag je liever af wat jij gaat doen, om je weer 'beter', meer ontspannen te voelen. 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Coaching?

Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching. De gesprekken vinden plaats op het Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland. 

 

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Alles is adem
Tien geheimen van succesvolle mensen »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 5.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer grenzen en balans en Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Effectiviteit: Tien tips voor een soepele start van de dag

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.