Beslissingen nemen

Geplaatst op maandag 7 maart 2016 door Nelly de Jong

Beslissingen nemen valt voor veel mensen nog niet altijd mee. Veel van mijn klanten geven aan het moeilijk te vinden een beslissing te nemen. Vaak heeft dat te maken met de angst om een verkeerde beslissing te nemen. Toch bestaan verkeerde beslissingen in mijn optiek niet. Als ik dit zeg tegen mijn klanten dan zie ik meestal een mengeling van onbegrip en verbazing bij de ander ontstaan. En dan herhaal ik nog een keer: Je kunt geen verkeerde beslissingen nemen.

Zelfverwijzing

Bang zijn voor het nemen van een verkeerde beslissing betekent in de praktijk meestal dat je je oor vooral laat hangen naar wat de buitenwereld vindt en voelt. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat je met het nemen van je beslissingen totaal geen rekening hoeft te houden met wat er buiten je gebeurt. Dat zou wel heel zwart-wit zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je jezelf als uitgangspunt neemt bij het nemen van een beslissing. Deepak Chopra noemt dat de staat van zelfverwijzing. In de staat van zelfverwijzing ben je in staat om te denken vanuit wat er allemaal mogelijk is in plaats van wat je misschien niet kunt, niet zult hebben, niet zult zijn. Je ervaart in de staat van zelfverwijzing rust, creativiteit, verbinding, inzicht in relaties, eenheid en kalmte.

Hoe kom ik in de staat van zelfverwijzing?:

Objectverwijzing

Tegenover zelfverwijzing staat objectverwijzing. Als je de buitenwereld bepalend laat zijn in het nemen van jouw beslissingen, dan is er sprake van objectverwijzing. Over het algemeen zul je je gelukkiger voelen als je bij het nemen van je beslissingen in een staat van zelfverwijzing bent, dan in een staat van objectverwijzing. Je kunt het de hele buitenwereld nu eenmaal nooit volledig naar de zin maken. Maar het jezelf naar de zin maken is een stuk gemakkelijker. Toch blijft het nemen van bepaalde beslissingen voor sommige mensen lastig.

Niet elke beslissing is een moeilijke beslissing

Duidelijk is dat niet elke beslissing een lastige beslissing om te nemen is. Gedurende de dag neem je misschien wel elke minuut een beslissing. Of dat nu de beslissing is om naar de wc te gaan. Om  koffie te gaan drinken. Om verder te gaan met je werk. De hele dag door neem je grotere of kleinere beslissingen. Als je steeds tegen jezelf zegt dat je het moeilijk vindt om beslissingen te nemen, dan kan dat tot gevolg hebben dat je jezelf ‘klein en incompetent’ gaat voelen. En dat draagt weer niet bij aan het nemen van beslissingen. Dus stop sowieso met tegen jezelf te zeggen dat je het ALTIJD moeilijk vindt om beslissingen te nemen. Houd het klein. Zeg liever: Sommige beslissingen vind ik nog een beetje moeilijk om te nemen. Misschien ben je in bepaalde situaties bang om een beslissing te nemen.

Kun je foute beslissingen nemen?

In mijn optiek is het onmogelijk om een foute beslissing te nemen. Of misschien toch wel… Misschien dat je een beslissing die niet uitpakt zoals je dat graag wilde en je leert er niet van, zou kunnen zien als het nemen van een foute beslissing. Als je niet leert van het resultaat dat je  met het nemen van die beslissing hebt gecreëerd. Wat bedoel ik daarmee? 

Goede en foute beslissingen nemen is relatief

Als je de wereld ziet als een angstaanjagende plek waar je dingen goed en fout kunt doen, dan zal dat zich ook weerspiegelen in werkelijkheid. Als je gelooft dat je verkeerde beslissingen nemen kunt, dan kun jij ook dingen goed en fout doen. Toch zijn goed en fout, maar zeer relatieve begrippen. Want wat jij een goede beslissing vindt, kan ik wel een foute beslissing vinden en andersom. Hoe je daarnaar kijkt hangt volledig van je perspectief en je conditionering af.

Wat kan ik hiervan leren?

Wat kan ik van deze situatie en mijn beslissing leren? 

Mocht je beslissing niet uitpakken zoals je dat voor ogen had, dan kun je jezelf altijd afvragen? Wat was mijn les in deze situatie? Wat maakt dat dit op deze manier op mijn pad komt? Soms is die vraag nog te lastig en kun je hem vervangen door: Wat zou ik er van kunnen leren als ik ervan zou willen leren? Door dat te doen, zul je uiteindelijk steeds effectiever worden, doordat je steeds beter leert wat wel en wat niet werkt.

Je kunt niet beter dan je kunt

Een ander uitgangspunt is dat iedereen zijn of haar beslissing neemt met de informatie die je op het moment van het nemen van je beslissing beschikbaar hebt. En op basis van die kennis en informatie neem je je beslissing. Dat betekent per definitie dat er in een aantal situaties sprake kan zijn van voortschrijdend inzicht. Met de kennis die je nu al hebt opgedaan zou je een aantal situaties in je leven misschien al anders aanvliegen en een andere beslissing nemen. Alleen… terugkijkend had je geen andere beslissing kunnen nemen, want je had die informatie niet.

De beste beslissing

Alle beslissingen die je hebt genomen waren op dat moment jouw beste beslissingen, want anders had je wel een andere beslissinge genomen. Ja, misschien heb je nu geleerd wat je een volgende keer anders kunt doen. En ja, daar kun je prima een plan of strategie op bedenken zodat je dat een volgende keer ook daadwerkelijk anders gaat doen. Zonder dat plan is er een goede kans, dat je ondanks dat je ervaren hebt dat je vorige beslissing misschien niet zo effectief was toch weer in het zelfde patroon stapt en onbewust opnieuw herhaalt wat je eerder hebt gedaan. Daarom is bewustzijn alleen niet altijd voldoende voorwaarde om patronen te veranderen. 

Meer informatie nodig om een beslissing te nemen?

Wat je jezelf wel af kunt vragen bij het nemen van een beslissing is of je alle relevante informatie tot je beschikking hebt. Als er nog open eindjes zijn zorg dan waar mogelijk dat je die informatie krijgt. En neem pas een beslissing als er geen open eindjes meer zijn.

Wat zijn de gevolgen van je beslissing?

Meestal als je gevraagd wordt om een beslissing te nemen of als je zelf een beslissing wilt nemen over een bepaalde situatie zetten je hersens razendsnel en deels onbewust de gevolgen op een rij. Ik wil je hierbij uitnodigen om die gevolgen eens wat bewuster en zo compleet mogelijk op een rijtje te zetten. Wat zijn de gevolgen voor jou, maar ook voor je omgeving? Wat win je en wat verlies je? Wat gebeurt er als je de ene of de andere beslissing neemt? Schrijf deze overwegingen op! Opschrijven is een heel belangrijke component in het beslissingsproces. Door de gevolgen van je beslissing op te schrijven geef je iedere overweging bestaansrecht, waardoor hij niet zo in je hoofd hoeft rond te blijven zingen. Het wordt rustig in je hoofd door dat te doen. 

Vragen voor als je een beslissing moet nemen 

Wat zijn mijn behoeften?

Wanneer je de gevolgen van je beslissing op die manier in kaart hebt gebracht kun je nog eens kijken vanuit het perspectief van jouw behoeften en de behoeften van de ander(en).

Ik neem belangrijke beslissingen vanuit mijn hart

Luister naar je hart

Als je op de bovenstaande vragen je antwoord hebt geformuleerd, ga dan naar je hart toe en laat je hart spreken. Je hart weet het antwoord op je vraag. Zij weet instinctief welke beslissing de juiste beslissing is. En door de vragen te beantwoorden neem je ook je hoofd mee in het nemen van je beslissing. Je hart volgen is prima. En beter nog is het om eerst je hoofd te raadplegen, zoals je doet door antwoord op de vragen te geven en dan je hart te vragen en te volgen. Dit besluitvormingsproces zorgt voor een goede balans tussen je hoofd en je hart. 

Wat was de les?

Mocht de beslissing achteraf niet uitpakken zoals je voor ogen had, dan kun je jezelf altijd afvragen: Wat was mijn les in deze situatie? Wat maakt dat dit op deze manier op mijn pad komt?  Soms is die vraag nog te lastig en kun je hem vervangen door: Wat zou ik ervan kunnen leren als ik er van zou willen leren. Door dat te doen zul je uiteindelijk steeds effectiever worden, doordat je steeds beter leert wat wel en wat niet werkt.

Waarom overkomt mij dit?

Meestal ben je geneigd jezelf te veroordelen of 'slechte' negatieve vragen aan jezelf te stellen als: Waarom overkomt mij dit? Hoe heb ik zo stom kunnen zijn? Allemaal negatieve vragen die je vooral stress en spanning bezorgen. Daarom is het aanleren van kwalitatief goede vragen een belangrijke manier om prettiger in je leven te staan.  Wanneer je meer en meer op deze manier je beslissingen neemt, zul je steeds beter voor jezelf gaan zorgen en zal jouw buitenwereld ook steeds beter voor jou gaan zorgen.

Makkelijk of niet?

Is het daarmee altijd een peuleschil om een beslissing te nemen? Nee, zo simpel ligt het niet. Sommige beslissingen hebben grote gevolgen die je niet altijd goed kunt overzien. Zo gaat het nu eenmaal. Als ik terug kijk op mijn leven dan heb ik ook beslissingen genomen die heel vervelende gevolgen hadden. Gevolgen die ik soms wel en soms niet van te voren had overzien. En die gevolgen heb ik ook echt wel gevoeld. Toch is de kwaliteit van mijn leven drastisch verbeterd toen ik mijn ja meenam naar dergelijke gebeurtenissen. Door te accepteren dat in iedere vervelende situatie ook een leermoment zit, kon ik loslaten dat de situatie anders moest zijn dan hij was.

Geen spijt

Het lastige daarvan is dat ik ook nergens spijt van heb. En dat maakt het weer lastig om je een voorbeeld van mezelf te geven van een 'verkeerde' beslissing. Al mijn 'verkeerde' beslissingen hebben me namelijk ook gebracht waar ik nu ben en dat is helemaal goed. Zonder al die lastige momenten in mijn leven, en dat waren er best veel, had ik nu niet geweest wie ik nu ben en waar ik nu ben. En waar ik nu ben is precies waar ik moet zijn. Het voelt voor mij of het nodig was om al die situaties mee te maken om te kunnen doen wat ik nu doe. Ik ben er door alles wat ik heb ervaren van overtuigd geraakt dat het leven een doel heeft met jou en mij. En dat is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk kun je het wel zinvol maken. Zo heb ik in een gewelddadige relatie moeten leven om te leren dat ik grenzen moest stellen. En hebben de zelfmoordpogingen van een andere relatie mij geleerd dat ik in liefde los moest laten. Geen makkelijke beslissingen, maar wel noodzakelijk voor mijn ontwikkeling. En nodig om me te laten doen wat ik nu doe.

Wat waren voor  jou leermomenten?

Wat waren of zijn voor jou 'verkeerde' beslissingen en wat heb jij daarvan geleerd of wat heb je daarin nog te leren? Deel het met ons onder dit artikel. Door te delen leren we weer van elkaar.

Wil je beter leren vertrouwen op je eigen beslissingen?

Meld je dan vandaag nog aan voor de online cursus Zelfvertrouwen voor vrouwen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Tien basisregels voor een liefdevolle relatie
Effectiviteit: 10 Tips voor succes »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen en Oefeningen


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Beslissingen nemen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.