Veranderingsproces in fasen

Geplaatst op zondag 21 februari 2016 door Nelly de Jong

Veranderingen in je gedrag verlopen via vier steeds weer terugkomende fasen. De fasen van elk veranderingsproces. Via welke fasen verloopt dat veranderingsproces? Ongeacht de inhoud van je uitdaging, ontdek je op een bepaald moment dat je ergens in jezelf of je gedrag of je leven dat je ergens last van hebt. Die last, die je een vervelend gevoel bezorgt, zorgt ervoor dat je  in beweging komt. Die last motiveert je om de verandering in gang te zetten. Hij motiveert je om iets te gaan doen aan dat vervelende gevoel.

De vier fasen in een veranderingsproces

Veranderingsproces in fasen

Onbewust onbekwaam

Kennelijk deed je voordat je die last ervaarde iets onbewust onbekwaam. Je deed iets en dat wat je deed was niet het meest effectieve dat je kon doen. Of: Er is een nieuwe vaardigheid die je wilt leren en je word je er bewust van dat je hem nog niet beheerst. En dat ben je je nu bewust geworden. Maar ja, je kunt dan wel weten dat je iets niet leuk vindt of het graag anders willen doen, maar dat is meestal geen zaak van op een knopje drukken en het is klaar. Laten we het voorbeeld van het halen van je rijbewijs eens nemen. In je jonge jaren had je geen rijbewijs, maar dat was ook geen issue, want je mocht toch nog niet rijden. Je was toen onbewust onbekwaam. Maar dan word je 18 jaar en hebben je vriendinnen wel hun rijbewijs. Je ziet dat ze met het halen van hun rijbewijs een grotere vrijheid hebben die jij (nog) hebt. En er ontstaat een bepaalde drang of behoefte in jezelf als gevolg daarvan. Jij wilt ook je rijbewijs. 

Bewust onbekwaam

Je bent dan wel toe aan de volgende en meest belangrijke stap in het proces. Je bent je er van bewust geworden dat er iets moet veranderen als jij ook die vrijheid wilt ervaren. Je bent je bewust geworden van je onbekwaamheid. Zonder dat bewustzijn gebeurt er meestal niets. Dus prijs jezelf als je op de tweede tree terecht bent gekomen. Of het nu om het halen van je rijbewijs gaat of het aanleren van andere gedragspatronen. Ook al voelt het vaak wel als de meest vervelende fase. Want je weet dan vaak wel wat je niet wilt of nog niet kunt, maar nog niet goed wat je wel wilt en/of hoe je wat je wel wilt kunt bereiken. Dat levert soms een nogal onmachtig gevoel en het idee op van: Ik kan dat toch niet. Ik weet niet hoe het met jouw rijbewijs is gegaan, maar ik weet dat veel vrouwen hetzelfde hebben ervaren als ik. Ik dacht in het begin echt: Dit leer ik nooit. Ik moest aan zoveel dingen tegelijk denken... Deze tweede fase van bewuste onbekwaamheid is cruciaal en het is in deze fase van bewuste onbekwaamheid, belangrijk om bij jezelf na te gaan, wat je wel wilt en hoe jij het wilt bereiken.

Ik kan het. Ik wil het. Ik doe het!

Bewust bekwaam

En dat brengt je bij de volgende fase in het veranderingsproces: Je wordt stap voor stap bewust bekwaam: Je weet wat je wilt en je doet het. Je moet vaak nog wel goed nadenken bij wat je doet. Het is nog zeker geen automatisme. Maar na de eerste paar keer dat je het nieuwe gedrag vertoont, voel je ook al iets van versterking en vertrouwen opkomen. Je kunt het wel. En je doet het toch maar. Als het schakelen en sturen eenmaal wat meer automatisch gaat tijdens de rijles, krijg je langzamerhand ook wat meer overzicht. Je kunt je aandacht op andere dingen gaan richten. Je vertrouwen dat het je gaat lukken om je rijbewijs te halen, neemt toe.

Onbewust bekwaam

Hoe vaker je het nieuwe gedrag oefent, des te sneller kom je in de laatste fase terecht: Onbewust bekwaam. Je hersens hebben het proces geautomatiseerd en je hoeft er niet meer bij na te denken. Je doet dan weer gewoon wat je te doen hebt, zonder erover na te hoeven denken. Je rijdt misschien al een jaar in je eerste auto en merkt dat je af en toe op de automatische piloot rijdt. Het rijden gaat vanzelf en je onbewuste helpt je in dat proces. Totdat je misschien op enig moment weer last gaat ervaren van dat gedrag en je het hele proces overnieuw doorloopt. Als je bijvoorbeeld ineens de drang voelt om je motorrijbewijs te gaan halen. 

Geen verschil

Nu lijkt het voorbeeld van het rijbewijs misschien makkelijker dan het veranderen van andere gedragspatronen. Maar in feite is er geen verschil. Op een gegeven moment voel je de noodzaak om iets in je gedrag te veranderen. Of dat nu gaat om hoe je met je partner, kinderen of vriendin omgaat. Of dat je werkgever iets van je verwacht dat je nu nog niet zo eenvoudig lijkt. De stappen blijven gelijk. Veel, heel veel, is gewoon aan te leren. Maar dat kost wel tijd, moeite, aandacht en oefenen. Je kunt prima effectiever leren communiceren, beter voor jezelf zorgen, die andere baan scoren, rust in jezelf vinden of wat dan ook maar. 

Tijd en oefening

Ieder veranderingsproces vraagt tijd en oefening. Geef jezelf die tijd ook. Sommige veranderingen zullen je gemakkelijker afgaan dan andere. Dat betekent dat het belangrijk is dat de noodzaak of de last van het niet bekwaam zijn ook groot genoeg is om die tijd erin te steken en jezelf toe te staan voldoende te oefenen. 

Ook gecoacht worden?

Leer hoe je snel je droom kunt realiseren! Heb je bepaalde doelen of verlangens die je wilt realiseren? Laat je dan coachen. 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: De kracht van complimenten
Mindfulness: Tien oefeningen tegen onrust en stress »

Gratis E-book 100 Vragen van VerlangenAl meer dan 3.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Doelen en coaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Veranderingsproces in fasen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.