Affirmaties

Affirmaties en positief denken

Geplaatst op maandag 30 oktober 2017 door Nelly de Jong

Affirmaties zijn een manier om je gedachten, je zelfbeeld, gezondheid en je zelfvertrouwen te beïnvloeden. Een affirmatie is een vorm van positieve zelfsuggestie. Affirmaties zijn korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf als een soort mantra zegt.  Je blijft de affirmaties eindeloos (nou ja eindeloos, tien minuten per dag is genoeg) voor jezelf herhalen. Met affirmaties beïnvloed je direct je onbewuste. Je herprogrammeert jezelf als het ware met affirmaties. Je bevestigt eenvoudigweg wat waar is voor jou en je voegt tegelijkertijd informatie toe aan de geheugencellen van je geest.

Bug in je programma

Al vanaf je kindertijd zijn je hersens op een bepaalde manier 'geprogrammeerd'. Veel van die programmaatjes zijn automatische scripts die prima lopen en ondersteunend voor je zijn. Maar er zijn vaak ook een of meerdere situaties waarin je je minder zeker voelt. In die situaties zit er als het ware een bug in je programma. In feite herhaal je in die situatie op een negatieve manier wat voor jou 'waar' voelt. En je herhaalt het niet alleen, je versterkt het ook nog eens een keer bij iedere keer dat je die gedachte denkt of dat patroon herhaalt.

Omgekeerde affirmaties

Je herkent een of meer van de volgende automatische gedachten vast wel:

Ik ben niet goed genoeg. Ik kan het niet.

Waarom moeten ze mij hebben?

Ik ben niet belangrijk. Ik durf niet. 

En ga zo maar door... Deze gedachten zijn een soort van scripts in je hoofd die je bewust of onbewust steeds opnieuw herhaalt en die door dat te doen jouw werkelijkheid kleuren en bepalen. Ze zijn in je hoofd ontstaan door die zinnen telkens weer te herhalen én door er een emotie aan te koppelen. Over hoe dat met dat gevoel werkt, lees je verderop meer. Maar in ieder geval heb je er jouw realiteit mee gecreëerd en je versterkt de gedachte met iedere bewuste of onbewuste keer dat je die gedachte denkt, de emotie voelt en je het bijbehorende gedrag herhaalt.

Bewust gekozen affirmaties

In het herhalen van de affirmatie ligt kracht. Want daar waar je last hebt van een situatie of persoon, zijn het vooral jouw gedachten over die situatie die maken dat je je voelt zoals je je voelt. Want die gedachten zorgen ervoor dat je steeds dezelfde keuzes blijft maken. Diezelfde keuzes maken dat je hetzelfde gedrag blijft gebruiken. Daarmee creëer je steeds opnieuw dezelfde ervaringen en dezelfde gevoelens/emoties. Om die patronen in je leven te veranderen zul je je eerst bewust moeten worden van het feit dat je dat doet. Vervolgens kun je dat proces met behulp van affirmaties omkeren. Door in plaats van steeds de negatieve zinnen in je hoofd, bewust gekozen positieve zinnen, jouw affirmaties, te herhalen. 

Nieuwe ervaringen creëren

Wanneer je je bewust bent geworden van jouw patroon, kun je nieuwe, meer effectieve gedachten gaan bedenken, waardoor je voor jezelf nieuwe keuzes creëert. Die nieuwe keuzes leiden dan weer tot nieuwe acties en gedrag, wat weer andere ervaringen en andere gevoelens als gevolg heeft. Omdat dat proces niet vanzelf gaat kun je affirmaties gebruiken als een hulpmiddel om je nieuwe ervaringen op te slaan in je onbewuste.

Ik ben wie ik ben en ik kan alles wat ik wil

Dat kun jij toch niet

Even een voorbeeld om het een en ander wat te verduideiljken. Als je als kind zijnde een ouder hebt gehad die je steeds negatieve feedback gaf, je bijvoorbeeld vertelde: Dat kun jij toch niet, dan kan die gedachte zich ergens vast hebben gezet in jouw onbewuste. Je ouders hebben het vaak genoeg herhaalt en jij hebt er een heel negatieve en nare emoties van onwaardigheid en misschien wel eenzaamheid aan over gehouden. En steeds als er iets in jouw werkelijkheid gebeurt wat die gedachte oproept, voel je je weer vijf en sta je tegenover je vader of moeder en voel je je letterlijk opnieuw weer klein en onwaardig. Het is belangrijk je dit dus eerst bewust te worden. Vervolgens kun je dan aan de slag gaan met een stuk innerlijk kind werk. Daarover kun je meer lezen in het artikel: Wat een vervelend kind.

Verdrietig kijkend meisje/kind

Daarnaast kun je affirmaties gaan gebruiken als een hulpmiddel om los te komen van je patroon. Een passende affirmatie zou in dit geval bijvoorbeeld: Ik ben wie ik ben en ik kan alles wat ik wil, kunnen zijn. Overigens is het niet uit te sluiten dat je vader of moeder dat destijds met een positieve intentie heeft gezegd. `Namelijk met de bedoeling om je voor een teleurstelling te behoeden. Meestal is de intentie niet geweest om je dat nare kleine gevoel te bezorgen.

Voel hoe affirmaties voelen

Het kan goed zijn dat het uitspreken van een bepaalde affirmaties meteen goed voelt en dat je voelt dat je meteen resoneert met de affirmaties. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je gewoon wat meer tijd nodig hebt voordat je de totale inhoud en waarde van de affirmatie kunt omarmen als van jou. Het kan zelfs zijn dat je eerst veel weerstand voelt tegen de door jou gekozen affirmatie. Soms voelt het gewoon als niet waar en voel je weerstand om de affirmatie te gebruiken. Het kan zijn dat die weerstand een boodschap voor je heeft, maar het kan ook zijn dat je door deze fase heen moet. Even doorbijten en volhouden. 

Affirmaties zijn effectief

Affirmaties zijn heel effectief omdat ze geen extra tijd hoeven te vragen. Je kunt ze prima doen terwijl je je voorbereid op je dag. Of als je in de auto zit, aan het sporten bent of vlak voor je gaat slapen. Terwijl je de affirmatie voor jezelf uitspreekt of er naar luistert en dan voor jezelf uitspreekt kun je best je handen op je hart of je zonnevecht (boven je navel) leggen om de vibraties, de trilling en de energie in je lichaam te voelen. Als je niet op een plek bent waar het voor jou niet goed voelt om de affirmaties hardop uit te spreken, spreek de affirmaties dan zoveel mogelijk in en voor jezelf uit.

Ik ben wie ik ben en ik ben waardevol

Voeg emotie aan je affirmatie toe

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je zoveel mogelijk gevoel toevoegt aan je affirmaties. VOEL de affirmatie in jezelf. Haal je gevoel en je de bijbehorende vibraties zoveel mogelijk naar boven. Realiseer je dat alles in het universum energie is. En affirmaties zijn als een supersterke magneet.

Positieve resultaten aantrekken met affirmaties

Met affirmaties zul je in staat zijn om positieve resultaten aan te trekken en dat wat je graag wilt creëren in je leven. Affirmaties werken het best als je jezelf in de bijbehorende staat brengt. Als je bv. op een negatieve toon iets positiefs tegen jezelf zegt, zal je onbewuste het verschil in toon en tekst herkennen en gebeurt er niks. Dus breng jezelf in een positieve staat en help jezelf op weg naar succes.

Valkuil bij het gebruik van affirmaties

Valkuil bij affirmaties is denken dat het alleen een gedachteproces is. Dat is het niet. Het verschil tussen een werkenden en niet werkende affirmatie zit juist in de gevoelslading, in de emotie, in de geraaktheid. Op het moment dat je dankbaarheid in brengt bij het gebruik van de affirmatie dan word je een magneet voor wat je affirmeert. Dankbaarheid voelen voor wat je graag wilt dat er in je werkelijkheid is. Als je beeld, geluid en gevoel hebt en dankbaar bent voor datgene wat je wilt dat er in je werkelijkheid is, alsof het er al is maakt het verschil.

Ondermijnende gedachten of overtuigingen

Andersom werkt een affirmatie ook, maar dan ondermijnend. Het werkt niet als je tegen jezelf zegt: Ik leef in liefde en vervolgens jezelf het niet waard vind om liefde te ontvangen. Dan wordt het een lege gedachte zonder dat er energie op zit. Dat betekent dat het belangrijk is om je bewust te zijn van je onderliggende ondermijnende overtuigingen. Als je ergens bang voor bent, dan voeg je aan je (ondermijnende) gedachten ook een sterke lading toe en dan manifesteer je dat in je werkelijkheid. Het universum maakt geen verschil in het soort emotie. Het kijkt naar de lading van de emotie en hoe zwaarder de emotie, hoe sterker de werking van de 'gedachte' of affirmatie.

Elke dag is mijn beste dag

Bewust zijn

Daarom is het ook belangrijk dat je je bewust bent of wordt van de gedachten en de emoties die je in je draagt. En dat je over voldoende zelfvertrouwen en zelfwaardering beschikt. Want zonder die bewustwording en de waardering van jezelf zul je niet in staat zijn ze te veranderen. Dus hoe vaker je een negatieve gedachte (of affirmatie zo je wilt) herhaalt en hoe vaker je daar bijvoorbeeld angst of boosheid in voelt of voelt dat je het niet waard bent om te ontvangen wat je graag wilt dat er in je werkelijkheid is, des te sterker je dat in je werkelijkheid weerspiegeld krijgt.

Opruimen ondermijnende overtuigingen

Als je het jezelf niet waard vindt om te ontvangen wat je wenst dan is het handiger om eerst een affirmatie te kiezen die die ondermijnende overtuiging opruimt. En daar uiteraard weer bij voor je te zien dat het zo is en alsof het al waar is. Zorg ook dat de toon waarop je het zegt zodanig is alsof het al waar is. Dat kan in het begin wat raar voelen, maar doe dan maar alsof je in een toneelstuk zit en het wel zo is.

Emotie in de affirmatie

Soms merk je dat als je een bepaalde affirmatie opzegt dat hij je diep van binnen raakt en je misschien wel moet huilen, omdat het bijvoorbeeld je hartewens is. Je wilt het zo graag, maar het komt keihard binnen dat het op dit moment nog niet zo is. Dan weet je zeker dat je goed zit en dat dat de affirmatie is die bij jou past.

Ik ben wie ik ben en ik pas goed op mezelf

Affirmaties werken altijd

Stap niet in de valkuil te denken dat affirmaties niet werken. Als ze niet werken dan ben je ergens in het proces niet effectief. Het kan zijn dat je dubbele signalen uitzendt. Je kunt wel affirmeren dat je slank bent, maar als je ondertussen steeds denkt: Ja maar de chocola is zo lekker dan is dat alsof je een koets hebt met twee paarden ervoor waarvan het ene paard linksaf wil en de andere rechtsaf. Waar denk je dat de koets heen gaat?

Schakel hulp in als je merkt dat het niet werkt

Er kunnen ook andere dingen nog een rol spelen en soms kom je daar zelf niet uit en heb je er een beete hulp bij nodig om je leven bij te sturen in de richting die je graag wilt. Schroom dan niet om hulp in te schakelen. We hebben allemaal soms iets of iemand anders nodig om onszelf bewust te worden van bepaalde onbewuste ondermijnende gedragspatronen. Soms kom je daar zelf gewoon niet uit, omdat je in dezelfde kringetjes blijft rond draaien. Vraag een goede vriend of vriendin of als je niet iemand hebt die je daar geschikt voor acht professionele hulp om je verder te helpen. Je kunt ook mijn online training Zelfvertrouwen voor vrouwen doen. Er zijn legio mogelijkheden om een andere, plezieriger werkelijkheid te creëren dan die waar je nu in zit :-)

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Voorbeelden van Affirmaties

Algemene affirmaties

Affirmaties voor zelfvertrouwen:

Iedere dag en telkens meer ben ik gezonder sterker en fitter

Affirmaties voor gezondheid en energie:

Affirmaties voor financieel succes:

Ik ben rustig, geduldig en ontspannen

Affirmaties voor actie:

Affirmaties voor rust en balans in jezelf

Wat is jouw affirmatie?

Kies een voor jou passende affirmatie of maak er zelf een. Herhaal je affirmaties zo vaak als je wilt. Hoe vaker je ze doet, des te sneller en meer succes je zult ervaren. Mijn advies: Gebruik ze minimaal tien minuten iedere dag gedurende minimaal drie maanden voor het beste resultaat.

Succes!

Samen doen?

Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij het bereiken van je doelen? Bel dan of mail dan voor een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Bezoekadres: Struikheide 17 te Heerenveen.

Coaching
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Agressief, assertief en sub-assertief
Hemel op aarde? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Oefeningen, mindfulness, meditatie en coaching


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Anita op dinsdag 31 oktober 2017 om 12:36
Ik waardeer je artikelen altijd zeer. Dit keer heb ik een mooie aanvulling voor je. Wanneer het verschil tussen wat je zelf denkt en de affirmatie te groot is kun je i.p.v. 'Ik' je eigen naam noemen. Dat is gemakkelijker te accepteren en zou je als tussenstap kunnen toepassen. Het lijkt dan of een ander het tegen je zegt. Het idee is niet van mezelf maar kwam uit een artikel op het gebied van psychologie.

Sanae op dinsdag 6 juni 2017 om 17:23
Hoi Nelly,
Ik heb het nog een keer gedaan en de boodschaap van de pijn was , ik was gespannen! En de pijn is weg , wat ik ook heb gevoeld is dat de affirmatie moeilijk doordringen of juist als een soort sponge gezogen worden !? Groetjes, Sanae

Nelly op zondag 4 juni 2017 om 21:57
Dat zou kunnen Sanae. Ik zou je willen uitnodigen om jezelf eens de vraag te stellen wat de spanning/pijn je te vertellen heeft. Als toeval niet bestaat, dan heeft de spanning/pijn een boodschap voor je. Als je bereid bent te luisteren en je kunt de pijn laten zijn en er eventueel naar toe ademen, dan is de kans groot dat ze vanzelf ook weer verdwijnt.

Sanae op zondag 4 juni 2017 om 21:05
Hoi, ik ben bezig om mijn negatief gedachten te veranderen in positive . Die affermatie methode helpt mij om mijn zelfvertrouwen te vergroten om die negativiteit te veranderen .
Maar als ik dat doe voel ik pijn spanning in mijn achter hoofd boven mijn nek aan twee kanten , is dat de veerstand die je bedoelt?

Atie Valk op dinsdag 6 december 2016 om 10:31
Kort maar krachtige teksten.
Die blijven beter hangen.

Reageer op Affirmaties

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.