Elf

Dochters van elf

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 22 oktober 2015 door Nelly de Jong

Mensen die denken dat ze een zwaar leven hebben, hebben ongetwijfeld geen tienerdochter in huis. Elk denkbaar leed van rekeningen die betaald moeten worden, banen die op de tocht staan, bergen was die gedraaid moeten worden en zieke ouders waarvoor gezorgd moet worden valt in het niet bij de drama’s waar meiden die tussen servet en tafellaken vallen dagelijks mee te kampen hebben.

 

Whatsapp en Facebook

Dan heb je net eindelijk je eigen smartphone, wordt ‘ie om de haverklap ingenomen omdat je ouders vinden dat 23:30 geen goede tijd is om in bed via Whatsapp nog even af te stemmen met je vriendinnen over wat jullie morgen aan gaan trekken. Daardoor mis je ook nog eens alle belangrijke berichten op Facebook, wat weer boze blikken oplevert van klasgenoten omdat je hun supercute selfie niet geliked hebt. Enig idee hoe lang het duurt voor je dát in de groepsapp weer hebt goedgepraat? Gelukkig ben je niet de enige met duffe ouders die maar niet begrijpen hoe belangrijk het is om dagelijks je Instagram bij te werken, dus uiteindelijk wordt je wel vergeven. Beetje jammer dat je moeder dan weer je telefoon controleert zodra je in je bed ligt.

Machtstrijd

“Heb je enig idee van wat ze tegen elkaar zeggen!” fluistert mijn vriendin verontwaardigd, nadat  haar dochter boos de badkamer is ingestormd. De smartphone ligt tussen ons in, afgepakt omdat “ik ben echt bijna klaar met alles in mijn chest doen, nog tien seconden!” uiteindelijk meer dan een kwartier heeft geduurd. Ze had allang op bed moeten liggen, maar onze vriendinnenavond is tegenwoordig vooral een groepsgebeuren waarbij de machtsstrijd tussen moeder en dochter lijkt op een treffen tussen het Nicaraguaanse rebellenleger en de Rode Khmer. Niet dat die twee groepen ook maar een enkel gezamenlijk belang hebben om onderling over te rellen, maar dat denk ik ook van vriendin en dochter. En daarom vroeg ik dus in mijn onschuld wat er nou zo erg aan is, dat ze nog even met haar klasgenoten wil appen.

Waar is het speelse kind in mij? Geef ik haar wel genoeg de ruimte?

Frustratie en onbegrip

Mijn tienjarige  is totaal niet geïnteresseerd in social media. Whatsapp is voor hem vooral een middel om je beste vriend een bericht te sturen met “Spelen?” waarop vriend zegt: “OK” en vervolgens de telefoon gaat omdat de moeders het verder maar moeten regelen. Als ik zeg dat hij over vijf minuten de iPad aan de kant moet leggen omdat hij zijn tanden moet poetsen staat hij na vier minuten op. Hij heeft een hekel aan shoppen en is totaal niet geïnteresseerd in kleding, zolang het maar zwart is vind hij alles wat ik voor hem koop prima. Kortom: ik heb totaal geen ervaring met de uitputtingsslag die dagelijks gestreden wordt in gezinnen met tienerdochters. Maar omdat ik zelf nog altijd een halve puber ben kan ik me de frustratie en het onbegrip dat je als meisje ervaart op die leeftijd nog heel goed herinneren.

Geen kind maar ook geen vrouw

Want mijn zusje en ik hadden dat ook, ouders die ons niet begrepen. We mochten dan wel ons haar verven, maar smeerden we meer op ons hoofd dan alleen mascara dan werden we zonder pardon teruggestuurd naar de badkamer. We mochten zelf bepalen wat we aantrokken, maar toen ik van mijn eigen geld een legging kocht met kant aan de zijkant (dus alleen draagbaar zonder onderbroek) zette mijn moeder er resoluut de schaar in. Belde er een vriendin naar de huistelefoon om te vragen of we thuis waren (mobieltjes bestonden alleen nog maar in een vijfentwintig kilo zware versie), dan zei onze vader steevast “Ja hoor, die is er!” waarna hij doodleuk ophing. Dus ik snap dat wel, dat je leven behoorlijk zwaar is als je elf bent. Je bent geen kind meer, maar ook nog geen vrouw. Je komt nergens meer mee weg want pruilen is niet langer schattig of lachwekkend, alleen maar irritant. Tegelijkertijd ben je nog jaren verwijderd van volwassenheid en zelf kunnen bepalen wat je doet.

Doodschamen voor je moeder

Van de week kwam ze tegen me aangekropen op de bank in haar pyjama. School is echt stom, en hartstikke zwaar. Schoolkamp is ook erg, en al helemaal als je de dag van tevoren voor het eerst ongesteld bent geworden. Wil ik de choreografie zien die ze heeft ingestudeerd bij haar grote held, de dansleraar die ooit als vluchteling naar Nederland is gekomen? Trouwens, meester zegt dat er te veel vluchtelingen zijn en mama zegt van niet. Dus nu weet ik het ook niet meer. En vraag nou niet elke keer hoe het met mijn verkering gaat, want je weet toch dat jongens van mijn leeftijd echt zo niet cool zijn. Weet je wat m’n moeder zei, echt ik schaamde me dood. En als ik volgende week bij jou kom, zullen we dan samen knutselen?

Blij dat ik eenenveertig ben

“Wacht maar tot je volwassen bent, dan zou je willen dat je weer zo jong was!” zei een buurvrouw ooit tegen me nadat ik had gezegd hoe zwaar mijn leven was als kind. Die woorden heb ik altijd onthouden. Niet omdat ze gelijk  had, maar omdat er veel te veel volwassen vrouwen zijn die geen idee meer hebben hoe verwarrend het is om elf te zijn. Ik geef dochter van vriendin nog maar een extra knuffel. En stiekem ben ik blij dat ik eenenveertig ben.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)
Adem tellen en volgen »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 7.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, Loslaten en Emoties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Elf

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.