Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op woensdag 7 oktober 2015 door Nelly de Jong

Ik groeide op in Oost-Groningen, destijds een bolwerk van communisten en socialisten die  zich hard maakten voor het arbeidersvolk. Hartstikke leuk vond ik dat als kind, want mijn meester kon vol vuur vertellen over alle keren dat gewone mensen onheus bejegend werden door Het Kapitaal (“En toen werd hij niet aangenomen, alleen maar omdat hij een hanenkam had en veiligheidsspelden door zijn lip!”) en bij sommige vriendinnetjes thuis was het net Villa Kakelbont, met een vegetarische moeder en een bebaarde stiefvader die protesteerden  tegen de rijke elite en hun kat Mao noemden. Van jongs af aan groeiden we allemaal op met de wetenschap dat de machthebbers, de rijken, de leiders en bazen de slechteriken waren, die elkaar hielpen aan lucratieve baantjes en invloedrijke posities. Wij, het gewone volk, waren de underdog.

Miskenning

Ook nadat we in mijn puberteit verhuisden naar een provincie verderop bleef dat gevoel bestaan. Misschien dat het een algeheel gevoel van miskenning was in het Noorden, als agrarisch gebied dat van oudsher weinig te vertellen had en overheerst werd door grootgrondbezitters, machtige fabrikanten en natuurlijk ‘Den Haag’. Bij ons geen inspirerende van-krantenjongen-tot-magnaat-verhalen: zo iemand noemden wij gewoon een overloper, gezwicht voor het grote geld. Net zoals we in de hoogtijdagen van Beverly Hills 90210 allemaal wisten dat Tori Spelling haar hoofdrol alleen maar te danken had aan haar rijke pappie, tevens producent van de serie die ik openlijk verguisde maar stiekem wel volgde. Hetzelfde patroon was te herkennen in de boeken uit die tijd: de gewone janboerenharrie werd altijd de held, de rijke stinkerd had het nakijken. Ik ging erin mee zonder dat ik me er bewust van was.

Vriendjespolitiek

Jaren later zat ik met een vriendin in een volle zaal tijdens een zakelijk evenement waarin de kracht van het netwerken uit de doeken werd gedaan. Vervolgens gingen we tijdens een vreselijk chaotische en hilarische opdracht in groepen los en bleek algauw hoe groot de goodwill is onder mede-ondernemers. In de daaropvolgende maanden wisten we elkaar nog steeds te vinden en belden we elkaar voor opdrachten. En ineens realiseerde ik me: ik zit middenin de vriendjespolitiek.

Aan welke overtuiging houd  ik vast waardoor ik nieuwe mogelijkheden afsluit?

Kruiwagen

Zeker sinds de opkomst van social media is gebruikmaken van je netwerk zo’n beetje de eerste stap bij alles wat je wilt doen. Is er iemand in jouw omgeving die je verder kan helpen? Kent iemand misschien iemand die weer iemand kent die je kan helpen om op de plek van bestemming uit te komen? Ik heb geen idee wanneer de verandering heeft plaatsgevonden, maar ineens was netwerken de nieuwe vriendjespolitiek en was de negatieve bijklank ineens een positieve geworden. Mensen die via hun netwerk een nieuwe baan hebben weten te bemachtigen worden tegenwoordig uitgebreid gefeliciteerd en niet langer verguisd, alsof ze totaal ongeschikt zouden zijn maar puur dankzij hun kruiwagen zijn aangenomen.

Kapitalistische overloper

Ik ben wel blij met die ommezwaai, want we wonen hier tenslotte niet in India waar je je met geen mogelijkheid kunt onttrekken uit de kaste waarbinnen je geboren bent. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe dat tegenwoordig in Oost-Groningen gaat. Is de scheidslijn tussen de macht en het volk ook daar verdwenen? Mag je daar tegenwoordig straffeloos netwerken en gebruikmaken van de kennis en kunde van de mensen om je heen? Ik zou het ter plekke kunnen navragen, maar dat laatste restje valse overtuiging houdt me tegen. Straks vinden ze me een kapitalistische overloper.

Loopbaancoaching

 

Toe aan een volgende stap in je carrière?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Angst nader bekeken
Oefening: Gehechtheid loslaten »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen en loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Kruiwagens, netwerken en vriendjespolitiek

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.