Wat voor mindset heb jij?

Wat voor mindset heb jij?

Geplaatst op zondag 8 september 2019 door Nelly de Jong

Wist je dat je al heel vroeg kunt vaststellen of mensen, lees in dit geval kinderen succesvol zullen zijn of niet? Je hebt vast al wel eens ergens op mijn website of in een van mijn e-books gelezen wat overtuigingen zijn en wat het effect van overtuigingen op de werkelijkheid waar je in leeft is. Overtuigingen zijn niets meer en niets minder dan aannames die je ergens in je leven bent gaan geloven. Denk er maar eens aan hoe waar het voor je was dat Sinterklaas bestond toen je klein was. Je wist zeker dat Sinterklaas bestond nietwaar? Dat is hoe het met overtuigingen werkt. Er was ergens een gebeurtenis en die leverde een bepaald positief of negatief gevoel op. Dat herhaalde zich misschien nog een of meerdere keren en voilà, je wist dat het zo werkte. Vervolgens is de overtuiging geboren. 

Gelukkig of ongelukkig

Dit mechanisme wat op zich heel zinvol is omdat het ons helpt om allerlei nieuwe vaardigheden te automatiseren, kan ons ook in de weg zitten. Als de eerste ervaringen in ons leven bijvoorbeeld wat negatiever zijn en we als gevolg daarvan onszelf ondermijnende aannames hebben aangeleerd kunnen de gevolgen groot zijn, heel groot. Het is in feite het verschil tussen een succesvol en gelukkig leven en een ongelukkig, depressief en niet succesvol leven. Vooral de aannames en overtuigingen die je over jezelf bent gaan geloven zijn daarin het meest bepalend.

Mijn gedachten bepalen mijn leven. Wat ik geloof maak ik waar, altijd en altijd

Wat geloof je over jezelf?

Maar er is nog 1 ding wat in dit proces zeer bepalend is. En dat ene ding, en ik ga je zo vertellen wat dat is, kun je dus al bij heel jonge kinderen vaststellen. Carol Dweck heeft er een interessant boek over geschreven met de titel mindset. Wat zij heeft onderzocht en gevonden is dat onze mindset vrijwel alles bepaalt. En in die mindset maakt ze het onderscheid tussen heel basaal twee mindsets. De statische mindset en de growth mindset. Kern van de statische mindset is dat die mindset ervan uit gaat dat je talent, je aanleg voor iets  allesbepalend is. En het uitgangspunt bij de growth mindset is dat veel, heel veel aan te leren is. Je zou het als het ware kunnen vergelijken met of je gelooft dat te zwaar zijn bepaald is door je genen of door je levensstijl. Waarbij geloven dat het in je genen zit tot andere resultaten leidt dan geloven dat je te zwaar bent als gevolg van je levensstijl.

Puzzels

Een van de manieren waarop Carol Dweck dit onderzocht was door jonge kinderen een moeilijke puzzel te laten doen. Toen ze die klaar hadden gaf ze ze nog moeilijkere puzzels. En daar ontstonden de verschillen. De kinderen met een statische mindset wilden de moeilijkere puzzels liever niet meer doen, uit angst fouten te maken of de puzzel niet op te kunnen lossen. En de kinderen met een growth mindset waren juist heel enthousiast en wilden steeds meer en steeds moeilijker puzzels om op te lossen.

Het maakt niet uit of ik geloof dat ik het kan of niet. Ik krijg altijd gelijk

Hoe werken de verschillende mindsets?

Nu is het handig om je te realiseren dat je mindset onderdeel van je persoonlijkheid, maar het is niet wie je bent. Je mindset is aangeleerd en kan daarmee ook weer afgeleerd worden. Maar zolang je basisaanname is dat je alleen maar succesvol zult worden als je veel talent hebt dan zul je je eigen gelijk daarmee gaan bewijzen. Je zult als je ergens talent voor hebt misschien een heel eind kunnen komen, maar er komt een moment waarop talent niet meer voldoende is. En als je gelooft dat je het op je talent moet kunnen redden, dan zul je je ook niet tot het uiterste inspannen om iets voor elkaar te krijgen. Want met je talent gaan een aantal dingen je best gemakkelijk af. Tot het moment waarop je aan het werk moet om verder te komen. 

10.000 uur ervaring

Ander onderzoek heeft ook al eerder aangetoond dat er zoiets bestaat als een 10.000 uren criterium. Je wordt ergens pas echt goed in als je er 10.000 uur of meer ervaring in hebt. Natuurlijk kan het helpen als je dan ook nog talent hebt, maar op doorzettingsvermogen met minder talent kom je verder dan met talent en een statische mindset. Stel je hebt aanleg om te turnen. De eerste dingen als een handstand en een radslag gaan je makkelijk af, maar dan moet je een buikdraai doen en dat wil niet meteen.

De enige beperkingen die ik heb zijn de beperkingen waar ik in geloof

Statische mindset geeft op

Als je een statische mindset hebt, is de kans groot dat je stopt en van turnen af gaat omdat je dan denkt dat je niet genoeg talent hebt. Maar dat is niet zo. Er komt een moment dat je tientallen keren zult moeten oefenen om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen. Of je nu talent hebt of niet. Maar als je gelooft dat je intelligentie vast ligt en je talent alles bepalend is,  dan voelt het alsof je gefaald hebt als dingen niet meer vanzelf lukken. Het resultaat daarvan is dat je op een gegeven moment stopt en je eigen gelijk daarmee bewijst. Want je zult altijd in lijn handelen met je overtuigen over jezelf. Als je gelooft dat je het niet kunt, zul je in de meeste gevallen het ook niet kunnen. En vaak alleen al omdat je er gewoon niet (meer) aan begint.

Ook intelligentie ligt niet vast

Als je gelooft dat intelligentie vast ligt en niet te ontwikkelen is, zul je er ook geen energie en moeite in steken om die intelligentie te ontwikkelen. Toch is dat wel degelijk mogelijk. Maar niet met een statische mindset. Een op groei gerichte mindset, de growth mindset, gelooft wel dat het zich verbeteren en ontwikkelen kan. Dat intelligentie een soort van uitgangssituatie is die voor iedereen verschillend is, maar door hard te werken en door door te gaan waar anderen stoppen kun je heel veel bereiken. Hedendaags onderzoek toont ook aan dat de neuroplasticiteit van onze hersenen oftewel de veranderbaarheid van de hersenen niet stopt na de kindertijd. We blijven nieuwe hersencellen en nieuwe hersenverbindingen aanmaken en kunnen tot op hoge leeftijd nieuwe dingen aan blijven leren. Maar dan moet je je wel bewust zijn van het feit dat dat kan. Als je gelooft dat je ergens te oud voor bent, begin je er al bij voorbaat niet aan. Terwijl er genoeg voorbeelden zijn van mensen die tot op hoge leeftijd nog nieuwe dingen leren. En dat geldt niet alleen voor mentale dingen als het leren van bijvoorbeeld een nieuwe taal. Maar ook voor bijvoorbeeld fysieke dingen zoals het op latere leeftijd nog uitmunten in body builden of yoga ed.

Wanneer geef ik te snel op als ik niet meteen krijg wat ik wil? Hoe kan ik langer volhouden?

Doorgaan waar anderen stoppen

Degene die doorgaat waar anderen stoppen en die gelooft dat hij kan bereiken wat hij bereiken wil, zal uiteindelijk succesvoller en gelukkiger zijn. Waarom ook gelukkiger? Succesvol zal je misschien direct begrijpen, maar waarom ook gelukkiger? Doordat de op groei gerichte mindset net zolang door puzzelt totdat de puzzel is opgelost zal ze ook daar waar ze niet gelukkig is op zoek gaan naar datgene wat nodig is om wel gelukkig te zijn. Iemand die depressief is en een statische mindset heeft zal zich neergeven en het idee hebben er niets aan te kunnen doen. Het overkomt hem of haar en het is een gegeven. De op groei gerichte mindset blijft doen wat ze doet. Gaat evengoed naar haar werk, verzorgt de kinderen en gaat naar volleybal, maar kan zich evengoed wel depressief voelen. Door in beweging te blijven en door op zoek te gaan naar hoe ze zich weer beter kan voelen, komt iemand met een op groei gerichte mindset hier gemakkelijker en sneller weer uit. En gaat net zolang op zoek naar het antwoord totdat dat gevonden is.

De growth mindset sleurde me door veel ellende heen

Persoonlijk herken ik mezelf heel erg in de groei mindset. Al van kindsaf aan inderdaad. Ik was en ben ook zo’n puzzelaar en doorzetter. Ik ging door, ondanks dat het leven soms behoorlijk pijn deed. En ik zocht net zolang totdat ik gevonden had wat ik nodig had om het beter te maken. Ook op mijn meer depressieve momenten waarop ik het (mijn leven) soms niet meer zag zitten en wel eens dacht: Als ik de auto nu tegen een boom aanrijd is alles voorbij… Doorgaan terwijl je het eigenlijk niet meer ziet zitten. Het heeft me ver gebracht. Maar ook veel ellende bezorgd. Want doorgaan kent ook weer een keerzijde.

Aan welke overtuiging houd  ik vast waardoor ik nieuwe mogelijkheden afsluit?

Grenzeloos

Omdat ik destijds nogal grenzeloos was en daardoor ook weer veel te lang doorging. Het heeft de nodige tijd, moeite en energie gekost om daar balans in te vinden. Wist ik destijds dat ik een op groei gerichte mindset had? Nee, echt geen flauw idee. Maar ik zie en zag wel om me heen dat andere mensen soms anders met bepaalde situaties om gingen. En dat ervaar ik nog steeds dagelijks in mijn werk. Ik herken het mechanisme ook vrij snel bij andere mensen en maak dat bespreekbaar. Want als je helder hebt dat je je niet zo hoeft te voelen als je je voelt. Als je begrijpt dat niet je hele persoonlijkheid en mindset voor eeuwig en voor altijd vastligt, dan begrijp je ook dat er andere en mooie dingen kunnen ontstaan.

Geloven dat je het kunt is voorwaarde

Dan weet je dat het ook voor jou is weggelegd om gelukkig en succesvol te zijn. En ook dat dat misschien helemaal niet zolang hoeft te duren. Als je maar gelooft dat je het kunt. Als je je mindset maar verandert van een statische mindset naar een op groei gerichte mindset dan kan er veel veranderen. De affirmatie: Ik kan het, ik wil het, ik doe het, kan je daar goed bij helpen. Meer over affirmaties lees je in het artikel: Affirmaties

En jij?

Nu is het natuurlijk net als andere dingen niet zo zwart wit dat je alleen maar een statische of growth mindset heb. Vaak is die mindset ook van de situatie afhankelijk en gebruik je in de ene situatie de ene mindset en in de andere de andere. Maar je ervan bewust worden en zijn is de snelste stap naar verandering. Vraag jezelf maar eens af: Waarin is jouw mindset statisch en geloof  je over mezelf en de werkelijkheid dat ik er niets aan kan veranderen? Zijn er bijvoorbeeld fysieke beperkingen waarover je gelooft dat je er niks aan kunt doen omdat de dokter of de fysiotherapeut dat tegen je heeft gezegd? Of geloof je dat je nooit in staat zult zijn om in overvloed te leven omdat je in je jeugd te horen hebt gekregen dat als je voor een dubbeltje geboren bent je nooit een kwartje wordt? Geloof je dat je het niet waard bent om een voedende relatie te hebben? En in welke situaties geloof je over jezelf dat je wel invloed hebt en er iets aan kunt doen? Dat je in staat bent om je situatie beter te maken?  Misschien geloof je wel dat je een goede moeder bent en daarin bij kunt leren. Of misschien geloof je dat je goed in je werk bent en daar nog beter in kunt worden. Of misschien geloof je dat je wel in staat gaat zijn om die 5 kilometer hard te lopen als je dat echt wilt. Waar zet jij jezelf klem met een statische mindset en waar helpt je growth mindset je om verder te komen in je leven? Ik hoor het graag!

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

 

 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatietechnieken: De kracht van stilte
Zielscontracten: Emotie = Projectie »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Overtuigingen, Effectiviteit en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Hermien op maandag 5 oktober 2015 om 10:00
Wat een mooi artikel. Ik herken mezelf in het stuk "De growth mindset sleurde me door veel ellende heen". Ik ben nog lang niet klaar met dit proces, en merk dat de negatieve gedachten af en toe nog wel de kop op steken. Maar nu ik me bewust ben van en kan deze gedachte ook weer loslaten. Ondanks de af te toe vervelende dingen die gebeuren merk ik dat ik veel positiever in het leven sta. Moeilijke situaties horen bij het leven. Maar het is hoe je er mee omgaat wat maakt dat je groeit of niet groeit.

Hilbrand van Dam op maandag 5 oktober 2015 om 08:14
Mooi stukje over mindset. En ik moet gelijk denken aan de nurture/nature-discussie mbt de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Persoonlijk denk ik dat de "waarheid" ergens in het midden zit: Mensen hebben een zekere bagage meegekregen waarmee ze het moeten doen. En er zijn altijd ontwikkelmogelijkheden zonder dat ik denk dat mindset altijd maakbaar is. Geluk en ongeluk horen beide bij het leven, je mag ze met mildheid en aandacht aanschouwen, zonder te oordelen, zonder je ermee te identificeren.

Reageer op Wat voor mindset heb jij?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.