Wat voor mindset heb jij?

Wat voor mindset heb jij?

Geplaatst op donderdag 24 september 2015 door Nelly de Jong

Wist je dat je al heel vroeg kunt vaststellen of mensen, lees in dit geval kinderen succesvol zullen zijn of niet? Je hebt vast al wel eens ergens op mijn website of in een van mijn e-books gelezen wat het effect van overtuigingen is. Overtuigingen zijn aannames die je ergens in je leven bent gaan geloven. Er was ergens een gebeurtenis en die leverde een bepaald positief of negatief gevoel op. Dat herhaalde zich misschien nog een of meerdere keren en voilà, je wist dat het zo werkte.

Gelukkig of ongelukkig

Dit mechanisme wat ook heel zinvol is en ons helpt om allerlei nieuwe vaardigheden te automatiseren, kan ons ook in de weg zitten. Als we onszelf ondermijnende aannames hebben aangeleerd kunnen de gevolgen groot zijn, heel groot. Het is in feite het verschil tussen een succesvol en gelukkig leven en een ongelukkig, depressief en niet succesvol leven.

Wat geloof je over jezelf?

Nu is er 1 ding wat in dit proces zeer bepalend is. En dat ene ding kun je dus al bij heel jonge kinderen vaststellen. Carol Dweck heeft er een interessant boek over geschreven met de titel mindset. Wat zij heeft onderzocht en gevonden is dat onze mindset in feite vrijwel alles bepaalt. En in die mindset maakt ze het onderscheid tussen heel basaal twee mindsets. De statische mindset en de growth mindset. Waarbij de statische mindset ervan uit gaat dat je talent, je aanleg voor iets  allesbepalend is. En bij de growth mindset dat veel, heel veel aan te leren is.

Puzzels

Een van de manieren waarop ze dit onderzocht was door jonge kinderen een moeilijke puzzel te laten doen. Toen ze die klaar hadden gaf ze ze nog moeilijkere puzzels. En daar ontstonden de verschillen. De kinderen met een statische mindset wilden de moeilijkere puzzels liever niet meer doen, uit angst fouten te maken of de puzzel niet op te kunnen lossen. En de kinderen met een growth mindset waren juist heel enthousiast en wilden steeds meer en steeds moeilijker puzzels om op te lossen.

Hoe werken de verschillende mindsets?

Je mindset is onderdeel van je persoonlijkheid, maar het is niet wie je bent. Je mindset is aangeleerd en kan daarmee ook weer afgeleerd worden. Maar zolang je basisaanname is dat je alleen maar succesvol zult worden als je veel talent hebt dan zul je je eigen gelijk daarmee gaan bewijzen. Je zult als je ergens talent voor hebt misschien een heel eind kunnen komen, maar er komt een moment waarop talent niet meer voldoende is. En als je gelooft dat je het op je talent moet kunnen redden, dan zul je je ook niet tot het uiterste inspannen om iets voor elkaar te krijgen. Want met je talent gaan je een aantal dingen je best gemakkelijk af. Tot het moment waarop je aan het werk moet om verder te komen. 

10.000 uur ervaring

Ander onderzoek heeft ook al eerder aangetoond dat er zoiets bestaat als een 10.000 uren criterium. Je wordt ergens pas echt goed in als je er 10.000 uur of meer ervaring in hebt. Natuurlijk kan het helpen als je dan ook nog talent hebt, maar op doorzettingsvermogen met minder talent kom je verder dan met talent en een statische mindset. Stel je hebt aanleg om te turnen. De eerste dingen als een handstand en een radslag gaan je makkelijk af, maar dan moet je een buikdraai doen en dat wil niet meteen. Als je een statische mindset hebt, is de kans groot dat je stopt en van turnen af gaat omdat je dan denkt dat je niet genoeg talent hebt. Maar dat is niet zo. Er komt een moment dat je tientallen keren zult moeten oefenen om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen. Of je nu talent hebt of niet. Maar als je gelooft dat je intelligentie vast ligt en je talent alles bepalend is,  dan voelt het alsof je gefaald hebt als dingen niet meer vanzelf lukken.

Het maakt niet uit of ik geloof dat ik het kan of niet. Ik krijg altijd gelijk

Als je gelooft dat intelligentie vast ligt en niet te ontwikkelen is, zul je er ook geen energie en moeite in steken om die intelligentie te ontwikkelen. Toch is dat wel degelijk mogelijk. Maar niet met een statische mindset. Een op groei gerichte mindset, de growth mindset, gelooft wel dat het zich verbeteren en ontwikkelen kan. Dat intelligentie een soort van uitgangssituatie is die voor iedereen verschillend is, maar door hard te werken en door door te gaan waar anderen stoppen kun je heel veel bereiken.

Doorgaan waar anderen stoppen

Degene die doorgaat waar anderen stoppen en die gelooft dat hij kan bereiken wat hij bereiken wil, zal uiteindelijk succesvoller en gelukkiger zijn. Waarom ook gelukkiger? Succesvol zal je misschien direct begrijpen, maar waarom ook gelukkiger? Doordat de op groei gerichte mindset net zolang door puzzelt totdat de puzzel is opgelost zal ze ook daar waar ze niet gelukkig is op zoek gaan naar datgene wat nodig is om wel gelukkig te zijn. Iemand die depressief is en een statische mindset heeft zal zich neergeven en het idee hebben er niets aan te kunnen doen. Het overkomt hem of haar en het is een gegeven. De op groei gerichte mindset blijft doen wat ze doet. Gaat evengoed naar haar werk, verzorgt de kinderen en gaat naar volleybal, maar kan zich evengoed wel depressief voelen. Door in beweging te blijven en door op zoek te gaan naar hoe ze zich weer beter kan voelen, komt iemand met een op groei gerichte mindset hier gemakkelijker en sneller weer uit. En gaat net zolang op zoek naar het antwoord totdat dat gevonden is.

De growth mindset sleurde me door veel ellende heen

Persoonlijk herken ik mezelf heel erg in de groei mindset. Al van kindsaf aan inderdaad. Ik was en ben ook zo’n doorzetter en heb ook ervaren dat ondanks dat het leven soms behoorlijk pijn deed, ik toch doorging. En ik zocht net zolang totdat ik gevonden had wat nodig wat om het beter te maken. Ook op mijn meer depressieve momenten waarop ik het soms niet meer zag zitten en wel eens dacht: Als ik de auto nu tegen een boom aanrijd is alles voorbij… Doorgaan terwijl je het eigenlijk niet meer ziet zitten. Het heeft me ver gebracht. Maar ook veel ellende bezorgd. Omdat ik destijds nogal grenzeloos was en daardoor ook weer veel te lang doorging. Het heeft de nodige tijd, moeite en energie gekost om daar balans in te vinden. Wist ik destijds dat ik een op groei gerichte mindset had? Nee, echt geen flauw idee. Maar ik zie en zag wel om me heen dat andere mensen soms anders met bepaalde situaties om gingen. En dat ervaar ik nog steeds dagelijks in mijn werk. Ik herken het mechanisme ook vrij snel bij andere mensen en maak dat bespreekbaar. Want als je helder hebt dat je je niet zo hoeft te voelen als je je voelt. Als je begrijpt dat niet je hele persoonlijkheid en mindset voor eeuwig en voor altijd vastligt, dan begrijp je ook dat er andere en mooie dingen kunnen ontstaan. Dat het ook voor jou is weggelegd om gelukkig en succesvol te zijn. En ook dat dat misschien helemaal niet zolang hoeft te duren. Als je maar gelooft dat je het kunt. Als je je mindset maar verandert van een statische mindset naar een op groei gerichte mindset.

En jij?

Nu is het natuurlijk net als andere dingen niet zo zwart wit dat je alleen maar een statische of growth mindset heb. Vaak is die mindset ook van de situatie afhankelijk en gebruik je in de ene situatie de ene mindset en in de andere de andere. Maar je ervan bewust worden en zijn is de snelste stap naar verandering. Vraag jezelf maar eens af: Waarin is mijn mindset statisch en wanneer geloof ik dat ik in staat ben om het beter te maken? Ik ben heel benieuwd! 

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Workshop: Kiezen zonder stress

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Workshop: Kiezen zonder stress.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Lekker gek
Omstandereffect »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Overtuigingen, Effectiviteit en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Hermien op maandag 5 oktober 2015 om 10:00
Wat een mooi artikel. Ik herken mezelf in het stuk "De growth mindset sleurde me door veel ellende heen". Ik ben nog lang niet klaar met dit proces, en merk dat de negatieve gedachten af en toe nog wel de kop op steken. Maar nu ik me bewust ben van en kan deze gedachte ook weer loslaten. Ondanks de af te toe vervelende dingen die gebeuren merk ik dat ik veel positiever in het leven sta. Moeilijke situaties horen bij het leven. Maar het is hoe je er mee omgaat wat maakt dat je groeit of niet groeit.

Hilbrand van Dam op maandag 5 oktober 2015 om 08:14
Mooi stukje over mindset. En ik moet gelijk denken aan de nurture/nature-discussie mbt de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Persoonlijk denk ik dat de "waarheid" ergens in het midden zit: Mensen hebben een zekere bagage meegekregen waarmee ze het moeten doen. En er zijn altijd ontwikkelmogelijkheden zonder dat ik denk dat mindset altijd maakbaar is. Geluk en ongeluk horen beide bij het leven, je mag ze met mildheid en aandacht aanschouwen, zonder te oordelen, zonder je ermee te identificeren.

Reageer op Wat voor mindset heb jij?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.