Gelieve niet meer te reageren

Goed zo!

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 20 augustus 2015 door Nelly de Jong

"De meeste mensen luisteren niet om te begrijpen, maar om te reageren" deelde een vriendin op Facebook en ik voelde me direct ontzettend aangesproken. Want ja: dat ben ik ten voeten uit. En zij weet het. Het viel me nog mee dat ze me niet getagd had.

 

Valkuil

Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat Facebook mijn grootste valkuil is als het aankomt op ontwijkend gedrag. Als het druk en hectisch is, heb ik nogal de neiging om me gewoon te verstoppen onder mijn dekbed. Omdat dat niet echt sociaal geaccepteerd is maak ik dan ook dankbaar gebruik van het alternatief: uitgebreid door mijn tijdlijn scrollen om te zien wie waar iets van vindt en vooral wat anderen daar weer van vinden. En omdat ik zelf ook altijd ergens wel wat van vind mag ik daar vervolgens weer graag op reageren.

Ruzie 

Nu had ik nog niet echt door dat na de laatste update ineens al mijn vrienden mijn reacties op willekeurige berichten in hun eigen tijdlijn zagen. Blijkbaar zijn mijn vrienden zelf niet zo van het reageren, want van hen zag ik niks. Pas toen een collega met een brede grijns zei: “Dussss… ruzie met de conservatieve helft van Amerika?” kreeg ik in de gaten dat echt iedereen had kunnen lezen hoe fel van leer ik was getrokken tegen een paar medevolgers van een mommygroup.

Speelgoed van je moeder

‘Zet nooit iets op internet waarvan je niet zou willen dat je moeder het leest’ is een goeie regel en in dit geval denk ik dat m’n moeder het ook nog wel met me eens was geweest (in Nederland is het doodschieten van abortusartsen in elk geval niet een actie die op veel steun van de bevolking kan rekenen), maar dan ga je toch nadenken. Wie heeft allemaal mijn hilarische reactie gelezen op die column over kinderen die het ‘speelgoed’ van hun moeder in het nachtkastje vinden? Of dat ik ergens anders met licht cynische ondertoon heb geroepen dat ik mijn kind in vakanties óók tien uur per dag voor de tv zet zodat ik eerder aan de wijn kan beginnen? Kwam mijn schoonmoeder daarom ineens zo vaak aanwaaien in de zomervakantie?

Verbaasd

Gelukkig weten de mensen die me kennen dat ik zelf soms nog het meest verbaasd ben over wat er allemaal uit mijn mond komt. Gelukkig weten ze ook wanneer ik sarcastisch ben. Dat weten volgers van RTL nieuws bijvoorbeeld niet altijd, met als resultaat dat mijn plezier tijdens dit volkomen nutteloze tijdverdrijf vaak ernstig vergald wordt door wildvreemden die meteen persoonlijke berichten sturen met lelijke woorden omdat het ze ontgaan is dat ik cynisch was toen ik zei dat we het inderdaad zó slecht in Nederland hebben dat we niet alleen buitenlanders, maar ook alle andere minderheidsgroeperingen, Nederlandse volkszangers en 65-plussers het land maar uit moesten zetten.

Reageren

Nu weet ik wel dat ik mijn eigen normen en waarden niet op mag dringen aan anderen. Vroeger deed ik dat best vaak, onbewust. Tegenwoordig doe ik het meestal expres (op Facebook dus), en dat weet nu dus iedereen. Dat ik lees om het reageren. Dat ik dol ben op een flinke discussie. Dat ik allergisch ben voor mensen die elk willekeurig probleem menen te kunnen verklaren met de opmerking ‘stomme moslims’ (of Groningers, bijstandsmoeders, belastingambtenaren). Vermoeiend is het echter wel, en een stuk minder relaxed dan onder mijn dekbed. Het is eigenlijk net zoiets als wijn: het is even leuk, maar als je er te lang mee doorgaat krijg je er alleen maar koppijn van.

Grote schoonmaak

Daarom heb ik laatst maar even grote schoonmaak gehouden. Driekwart van mijn Facebookgroepen heb ik ontvolgd, dat scheelt zo al tien berichten per dag waarbij ik de onbedwingbare neiging heb om te klikken op ‘294 reacties’ (want boven de 100 staat garant voor vuurwerk). Misschien moet ik het maar houden bij het bekijken van alle schattige foto’s die mijn vrienden plaatsen van kids, kat en nieuwe auto. En nadat ik de gedeelde informatie tot me heb genomen niet meer reageren, maar gewoon op vind ik leuk klikken en verder niets. Als ik dan toch even wil ontsnappen uit alle hectiek is dat dekbed misschien toch nog niet eens zo’n slechte optie, want alle extra slaap is welkom. Want mam, dat van die vijfendertig stuks in mijn nachtkastje was niet echt waar hoor.

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

2 daagse training Liever Communicatiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 2 daagse training Liever Communicatiever.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Goede tijden, slechte tijden
Mindfulness: Ik ben wie ik ben »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, Keuze en keuzestress, Emoties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gelieve niet meer te reageren

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.