Vriendschap

Dikke vriendinnen

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op dinsdag 28 juli 2015 door Nelly de Jong

Vriendschap. Wat is dat eigenlijk? Ik vraag me wel eens af of ik ware vriendschap heb gekend. Veel van mijn vriendschappen gaan over of zijn over gegaan. Ik steun mijn vrienden op mijn manier onvoorwaardelijk. Soms heb ik het gevoel dat de vriendschap niet geheel wederzijds is, en dat kan heel pijnlijk zijn. Ik denk dat in hoeverre je een vriendschap als positief ervaart afhangt van welke verwachtingen je ervan hebt. Als ik terugkijk naar de vriendschappen die bij mij stukliepen, zie ik een patroon.

Ik gaf veel, misschien wel teveel van mezelf

Vriendschap is, (volgens mij en google), gebaseerd op gelijkwaardigheid. Dit betekent dus dat beide partijen er ongeveer evenveel energie in (willen) stoppen. Ken je die vriend of vriendin die je een half jaar niet ziet, maar wanneer je elkaar ziet het nog steeds hetzelfde is? Alsof je elkaar gisteren nog voor het laatst had gezien? Dat brengt me op het volgende punt, vrijheid. Wil een vriendschap bij mij slagen, moet er van beide kanten vrijheid worden gegeven aan elkaar. Om ook andere vrienden te hebben en de dingen te doen die je zelf leuk vindt. Ik heb een vriendin waar ik vroeger heel veel tijd mee heb doorgebracht, maar die ik een lange tijd weinig heb gezien. De laatste tijd zien we elkaar heel vaak en we hebben naast elkaar ook nog eigen andere vrienden. Als we elkaar na een half jaar zien, is er dus ook niks verandert

Verwachtingen

Terugkomend op de verwachtingen. Vroeger had ik altijd, maar soms nog steeds, verwachtingen van vriendschappen. Zoals dat je elkaar iedere week ziet, of elkaar iedere dag even een berichtje stuurt. Soms wilde ik met een vriendin afspreken, die zelf dan niet wilde. Dat vond ik wel moeilijk, omdat ik daar wel zin in had. Ik verwachtte dan dat zij ook zin had om met mij af te spreken. Op het moment dat iemand je dan afwijst, is het pijnlijk, omdat je verwachtingen hebt. Zo was dat ook voor mij. Gevolg is ook dat naarmate diegene vaker nee zegt, je diegene ook minder vaak gaat vragen om af te spreken. Hier kan een negatieve spiraal neerwaarts door ontstaan. Blijkbaar kan je als vrienden andere behoeften hebben. Dat maakt het dus wel lastiger de vriendschap te onderhouden, aangezien vriendschap leeft op gelijkwaardigheid. 

Hoe gelijkwaardig zijn mijn vriendschappen?

Wees je bewust van je verwachtingen

In het algemeen is het soms vervelend dat je verwachtingen niet waar worden gemaakt. En al helemaal als het dus buiten jezelf gebeurt, waar je er zelf geen invloed op hebt. Mijn conclusie hierbij is dan eigenlijk ook dat je maar beter geen verwachtingen kan hebben. En dat kan lang niet altijd, want je hebt bijna automatisch bij verbintenissen een aantal verwachtingen. Maar wees je bewust van dat je alleen jezelf in de hand hebt en de vriendschappen niet. Die anderen of vriendschappen kunnen je daarom teleurstellen. 

Kiezen van de juiste vrienden

Ik denk soms dat je je vrienden niet echt kan kiezen. Ik heb maar zelden echt een klik met iemand waar ik vriendschap bij ervaar. Ik heb wel een aantal vrienden waar ik gezellig mee kan praten, maar waar ik niet diepgaand contact mee heb. De echte klik heb ik maar zelden. Ik had die klik ooit bij een vriendin, maar deze vriendin is niet gelijkwaardig aan mij. Ik investeerde veel meer in onze vriendschap dan zij doordat ik vaker wilde afspreken en vaker contact met haar opnam. Zij had meer behoefte aan rust en aan weinig contact. Ze was er ook niet voor me als ik haar nodig had, terwijl dat andersom wel zo was. Ze zei ooit eens tegen mij, wat ik nooit meer zal vergeten:

“Ik heb maar weinig vrienden, de rotte appels gooi ik eruit.”

De rotte appels stonden voor de vrienden die eigenlijk niet je echte vrienden zijn, in haar ogen. Deze zin herinner ik me nog steeds en vlak erna heb ik de vriendschap laten doodbloeden. Zij was symbolisch gezien een van de rotte appels voor mij, waar ze zelf ooit over sprak. Heb jij ook rotte appels in je vriendenkring? 

Vasthouden

Rotte appels waar je je misschien wel aan vasthoudt omdat je je anders eenzaam voelt? Dat je nu in ieder geval het gevoel hebt dat je iemand hebt. Het belangrijkste is te doen waar jij je goed bij voelt en dat heb ik zelf ook ondervonden. Ik ga niet meer iets wel of niet doen omdat een ander dat leuk vindt, of niet leuk vindt. Ik word dat echt niet blij van en de ander uiteindelijk ook niet. Want je bent tenslotte dan toch niet jezelf. 

En jij?

Maak jij jezelf blij en trek je van daaruit mensen aan die blij van jou worden? En die jou dit ook weer terug kunnen geven. Ik geloof in in ieder geval in deze wet van geven en ontvangen. 

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Als je moeite hebt met goed voor jezelf zorgen dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen. Die helpt je om beter voor jezelf te zorgen, waardoor je veel minder stress ervaart in je leven. En je ontdekt hoe je anders met de stress die overblijft kunt omgaan, waardoor je er ook minder last in ervaart en je kalmer en meer ontspannen kunt genieten van je leven.

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

2 daagse training Liever Communicatiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 2 daagse training Liever Communicatiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Tineke


« Tips voor uitstellers!
Communicatie: Je begrijpt me niet »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, Overtuigingen, grenzen en balans, Emoties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Vriendschap

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.