Baas over eigen valkuil

Pas op! Valkuil

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op dinsdag 30 juni 2015 door Nelly de Jong

Zeg je ook zo vaak ‘sorry’ omdat het je – ondanks alle goede bedoelingen – weer niet is gelukt om iets op tijd af te krijgen? Omdat je in de hectiek van alledag straal vergeten bent dat je had aangeboden dat jij die dertig luizenzakken wel ‘even’ in elkaar zou naaien? Dan ben je waarschijnlijk net zo’n enthousiaste perfectionist als ik: eentje die altijd alles goed wil doen, iedereen tevreden wil stellen en nooit nee zegt. En bovendien ook nog eens Heel Erg Slecht is in plannen.

Ik denk er even over na

Nu ben ik me al een jaar of wat bewust van het feit dat ik de neiging heb om te veel hooi op m’n vork te nemen en te snel ‘ja’ zeg. Dus zei ik sindsdien heel braaf: ‘Ik denk er even over na’. Of soms gewoon direct ‘nee’. Maar goed, het blijkt dus net zoiets te zijn als autorijden: Dan heb je je rijbewijs gehaald met nul fout op het theorie-examen, maar een jaar later geef je gewoon gas om het oranje licht te halen en ben je de helft van de verkeersregels alweer vergeten. Het enige dat ik nog heb onthouden van die theorielessen is dat iedereen met een kip aan een touwtje voorrang heeft, want een kip is vee en met vee ben je een bestuurder. En psychisch in de war, wat op zich al reden genoeg is om direct af te remmen natuurlijk, maar dat terzijde.

Wel even laten weten

Dus. Ik wist wat ik moest doen om die last-minute paniek te voorkomen. Ik wist gewoon hoe ik moest handelen om te zorgen dat ik nooit meer met klotsende oksels een deadline zag passeren terwijl ik stiekem hoopte dat niemand het door zou hebben. En toch gebeurde het, en – of all people – ook nog net bij degene die me juist had geléérd wat mij valkuil was. Hoe belangrijk het was, dat ik niet meer overal ‘ja’ op zei. Dat het niet erg was als iets niet lukte, zolang je daar maar over com-mu-ni-ceert. En daar zat ik, met de telefoon in mijn handen. ‘Lukt het?’ vroeg ze heel lief, en ik voelde me op slag schuldig.

Ongemerkt ingeslopen

En ineens werd ik me weer akelig bewust van die oude gewoonte: niet de klus met de meeste prioriteit pakte ik als eerste op, maar de klus van degene met de grootste mond. De meeste eisen. De vervelende, enge mensen, die maar pushen en drammen en met goed verpakte dreigementen kwamen. Klussen van de lieve en begripvolle mensen blijven daardoor liggen, terwijl het bijbehorende schuldgevoel juist nog het meeste aan me vreet. Terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn. Het was er ongemerkt weer ingeslopen, en daar baalde ik nog het meeste van.

Ik weet het nu

Gelukkig is er een heel groot verschil ten opzichte van vroeger: ik weet nu dat dit mijn valkuil is. Dat het niet aan de ander ligt, maar aan mij. En dat ik ook degene ben die de boel weer op gang moet brengen. Dus maak ik een nieuwe prioriteitenlijst (nadat ik eerst een uur ongegeneerd heb lopen googelen om daar een handig hulpmiddel voor te vinden, dat dan weer wel), stuur iedereen een bericht met excuses en nieuwe afspraken, noteer alles op de grote kalender in de keuken en zeg tegen mijn man dat hij me elke avond na het eten moet overhoren om te checken of ik alles gedaan heb. Net zolang tot ik het weer in de vingers heb.

Pas op: Valkuil!

En weet je, zo erg is het niet als je toch weer in je eigen valkuil dondert terwijl je al hebt geleerd dat het anders moet. Hoe vaker je erin komt, hoe eerder je het merkt. Hoe beter je weet welk gevoel het bij je oproept en hoe je er zo snel mogelijk weer uitkomt. Uiteindelijk word ik mijn eigen valkuil wel de baas. Dan zal er op een dag vanzelf een groot hek omheen staat met een bordje: ‘Pas op, valkuil. Niet betreden’. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse training Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training Liever Assertiever.

Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Wat zijn je energievreters?
Ontspanningsoefening »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Keuze en keuzestress, grenzen en balans, Effectiviteit en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Baas over eigen valkuil

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.