De Wet van Murphy

Overgeven, misselijk

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op dinsdag 9 juni 2015 door Nelly de Jong

Als er één waarheid als een koe is, dan is het wel de Wet van Murphy. Nu ben ik van nature nogal positief ingesteld, maar door de jaren heen heb ik geleerd dat áls er iets mis kan gaan, dat dan ook alles misgaat.

Achter de feiten aan lopen

De wekker gaat niet af omdat er ’s nachts een korte stroomstoring was, waardoor je als een idioot jezelf en je kinderen in de kleren moet hijsen, snel ontbijt moet maken en moet racen om op tijd op je werk te komen. Dan staat de brug geheid open, waardoor je te laat komt en natuurlijk is er net die dag een vergadering die wel op tijd begint. In no time loop je achter de feiten aan, en net als je denkt dat je de schade hebt ingehaald belt juf: of je je zoon wilt ophalen omdat hij net zijn tafeltje ondergekotst heeft. Iedereen chagrijnig, deadlines moeten verschoven worden en je belooft dat je vanavond thuis dat verslag afmaakt zodat alles morgen gewoon door kan gaan.

O shit, dat verslag

Kom je thuis, heeft de kat alles ondergepiest en net als je ontdekt dat de keukenrol op is spuugt zoonlief over de hele bank heen. Je belt eega om te zeggen dat hij maar langs de patatboer moet op weg naar huis en je stopt het kind in bed. Kom je weer beneden, heeft je andere kind alle zes bakken Lego over de grond gekieperd. En dan heb je alles aan de kant en ligt iedereen in bed, ben je te moe om ook nog maar iets te doen dus ga je zelf ook maar naar bed.  Om vervolgens om drie uur ’s ochtends wakker te schrikken omdat je je ineens dat verslag weer herinnert.

Zo’n dag dus

Nu dacht ik altijd dat het een belangrijke eigenschap was om altijd uit te gaan van het goede. Om optimistisch en positief te zijn bij alles wat ik ondernam. Het voordeel is natuurlijk dat ik nooit te benauwd ben om iets nieuws te beginnen of om een belangrijke beslissing te nemen. “We zien wel,” zei ik altijd vol vertrouwen als iemand zijn twijfels uitte over mijn keuzes. Maar ja, ook op de lange termijn blijkt de Wet van Murphy van kracht en dan viel het toch best vies tegen als ik net lekker op dreef was en wham: tegenslag. Ik begon dan wel met veel enthousiasme aan nieuwe avonturen, maar ze waren ook net weer zo snel voorbij zodra het even tegenzat. Dat doorzettingsvermogen minstens zo belangrijk was als een positieve instelling wist ik ook wel, maar hoe zet je door als je het gevoel hebt dat alles tegenzit?

Het komt zoals het komt

Calamiteitenplan

Het antwoord is zo simpel dat ik er bijna veertig jaar over gedaan heb om het te vinden: het calamiteitenplan. Stel je voor wat het ergste is dat er kan gebeuren en bedenk daar een oplossing voor: het is het bestaansrecht van rookmelders, BHV’ers en 112. Waarschijnlijk heb je ze nooit nodig, maar het is wel fijn dat ze bestaan voor het geval dat. Dat principe begin ik nu ook steeds meer door te voeren in mijn dagelijkse leven, en inmiddels hebben we een fraai lijstje met alle namen en nummers van mensen die best even op zoon willen passen als het nodig is. Een overzicht van noodnummers om de bankpassen te laten blokkeren voor als er een portemonnee gejat wordt. Maaltijden in de diepvries voor als er geen tijd (of zin) is om te koken. Ik heb zelfs eindelijk mijn zakelijke mail gekoppeld aan een appje op mijn telefoon, zodat ik desnoods vanuit mijn bed kan mailen met klanten als ik onverhoopt met een gebroken been in het ziekenhuis terechtkom.

Het komt zoals het komt

Positief en flexibel als ik ben was het best even wennen in het begin. Ik wíl helemaal niet na hoeven denken over wat er allemaal zou kunnen gebeuren! Ik wil ervan uitgaan dat alles gewoon lúkt! Maar naarmate mijn calamiteitenplan zich uitbreidt merk ik steeds meer dat ik mijn energie beter kan steken in de zaken waar ik wel invloed op heb. Die stroomstoring en open bruggen hou ik niet tegen, en als ik de kat voortaan een luiertje omdoe krijg ik weer problemen met de Dierenbescherming. Het komt zoals het komt, maar ongeacht wat er komt: ik ben voorbereid. Met vijf pakken keukenrol.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Loslaten om ruimte te krijgen
Visualiseren. Hoe doe je dat? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op De Wet van Murphy

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.