De zeven gs voor geluk en balans

Genieten, geluk

Geplaatst op maandag 18 mei 2015 door Nelly de Jong

Geluk is een staat van zijn die je bij wijze van spreken elk moment en in elke situatie in je zenuwstelsel op kunt roepen. Het is een afstemming op een bepaalde frequentie. Geluk is daarmee iets wat in je zit en wat je niet direct aan je buitenwereld ontleent. Hoewel ik wel heel lang heb gedacht dat dat wel zo was. Als … maar aardig tegen me was, dan was ik gelukkig. Of als ik die baan maar zou krijgen, dan zou ik gelukkig zijn. Deepak Chopra noemt dat een vorm van objectverwijzing. Je maakt je geluk afhankelijk van iets in je buitenwereld. Inmiddels leef in meer in een staat van zelfverwijzing. Ik heb mezelf afgestemd op de frequentie van hoop en liefde en creëer daarmee een buitenwereld die bij mij past. Toch is het wel belangrijk om in die staat van zelfverwijzing, waarin je dus je keuzes vanuit het (hogere) zelf maakt, je te realiseren dat een eenzijdige gerichtheid in de buitenwereld ook tot problemen in jezelf leidt. Je alleen maar richten op geld en macht of alleen maar op je gezin leidt vroeger of later tot onbalans. Carl van der Velde schrijft in zijn boek De tien stappen naar succes over de zeven g’s voor geluk en succes. Alle zeven zijn ze even belangrijk voor een staat van geluk en balans. Dit zijn ze:

Balans

Deze zeven g’s verdienen allemaal aandacht om een stabiel gevoel van geluk en balans in je leven te blijven ervaren. Eenzijdige gerichtheid op een van deze zeven leidt vroeger of later tot een tekort bij de andere g’s. Als je je aandacht en energie alleen maar richt op je werk en op het verdienen van veel geld, dan zul je vroeger of later ontdekken, dat geld je niet gelukkig maakt. Natuurlijk is het handig en makkelijk om het te hebben en draagt het zeker bij aan een gevoel van welbevinden. Maar geld alleen maakt zoals je waarschijnlijk wel weet niet gelukkig.

Gezin en relaties

Je zult voor een goede balans ook voldoende aandacht moeten schenken aan je gezin en/of je relaties. Het ervaren van verbinding met andere mensen in de vorm van liefdevolle relaties is een van de basisbehoeften van mensen.

Geld en gezondheid

Veel geld hebben en goede relaties is al een mooi begin voor het ervaren van balans en geluk, maar niet voldoende. Zonder gezondheid verbleekt de invloed van geld en gezin. Ze blijven nog steeds belangrijk, maar gezondheid voegt daar absoluut het nodige aan toe.

Genieten

Genieten je wel genoeg van alles waar je dankbaar voor kunt zijn in je leven? Vaak gaan we door ons jachtige leven voorbij aan alles waar je dankbaar voor kunt zijn en vergeten we te genieten. Letterlijk stilstaan en voelen en ervaren hoe blij je mag zijn met die gezondheid, met je gezin, en alle overvloed die er ook in jouw leven is brengt je in een sneltreinvaart bij een gevoel van geluk. Dankbaar zijn en genieten kun je alleen maar in het moment. Het brengt je terug bij jezelf en is een directe lijn naar geluk.

Goederen is niet gelijk aan geluk

Goederen zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. En dat is ook prima. Er is niets mis mee om je te willen omringen met goederen waar je blij van wordt. Mits het geen eenzijdige gerichtheid op die spullen is. Spullen kunnen je ook bij je dankbaarheid brengen als je bijvoorbeeld geniet van een prachtig schilderij aan de muur of je voelt je blij met je nieuwe auto die je jouw vrijheid brengt. Als alles om goederen draait zul je weg raken bij je geluk. Je vervalt dan weer in een staat van objectverwijzing.

Groeien

Groeien is ook een van de basisbehoeften van mensen. Stilstand is achteruitgang en in de natuur staat stilstand gelijk met dood gaan. Alles in de natuur en ook in ons leven is altijd in beweging. Groeien is een antwoord daarop. Je zult mee moeten gaan met die eeuwig bewegende stroom om in balans te kunnen zijn. Jezelf ontwikkelen en je regelmatig afvragen wie je wilt worden en wie je wilt zijn brengt je steeds dichter bij jezelf en jouw te ontwikkelen potentieel.

Geven

De laatste g is die van geven. Geven zet de wet van geven en ontvangen in werking. Door te geven zul je uiteindelijk ook weer ontvangen. Maar geven zorgt er voor, en dat zul je vast wel eens ervaren hebben, dat je een heel fijn gevoel krijgt. Bijdragen aan het leven of aan de kwaliteit van leven van bijvoorbeeld iemand die je lief is geeft je zelf ook een goed gevoel.

Allemaal aandacht geven

Deze zeven g’s moeten om blijvend geluk en balans te ervaren in evenwicht zijn in je leven. Dat betekent dat ze allemaal voldoende aandacht verdienen. Mijn uitnodiging aan jou is om voor jezelf na te gaan hoe je jouw aandacht verdeelt over die zeven g’s. Als je jezelf van 0 tot 10 een cijfer zou moeten geven op deze aandachtsgebieden welk cijfer is het dan? En welk cijfer zou je graag willen dat het was?

Heb je daar misschien iets te doen? 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« De test van het bos
Stress gewaar »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Ontspanning, rust, grenzen en balans en Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Katleen roelandt op maandag 7 december 2015 om 20:39
Heeel veel mensen hebben hier belang bij, lees dit even door!!

Reageer op De zeven gs voor geluk en balans

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.