Wat zullen ze wel niet denken...

Geen paniek

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 16 april 2015 door Nelly de Jong

Beheers je angst – en niet andersom

Ik ga je iets heel persoonlijks vertellen wat maar weinig mensen van me weten. Hoe verlammend angst kan zijn heb ik aan den lijve ondervonden. Ik ben altijd al druk en chaotisch geweest, maar op de middelbare school werd het verschil met leeftijdsgenoten pas echt akelig duidelijk: ik voelde me onbegrepen,  hoorde nergens bij en viel volledig buiten de boot. Wat begon als een redelijk normale gedachte op die leeftijd (‘ze vinden me vast raar’) mondde uit in een enorme angststoornis en straatvrees, waardoor ik letterlijk drie jaar lang de deur niet ben uitgeweest. Met horten en stoten wist ik de weg terug te vinden, maar vraag me niet hoe.

Normale mensen doen dat niet

En al was ik op eigen houtje al een heel eind gekomen, toch voelde ik me nog vaak bang. Bang voor wat andere mensen zouden denken. Bang voor het verlies van mijn baan. Bang voor problemen die misschien wel zouden ontstaan. Het stomme was dat ik me hier zelf helemaal niet bewust van was. Angst was zo’n gewone factor in mijn leven geworden dat het me niet eens meer opviel dat ik het voelde. Zolang ik niet hyperventilerend en in blinde paniek wilde vluchten vond ik het eigenlijk wel meevallen. Ondertussen weerhield angst me ervan om echt keuzes te durven maken, maar daarin verschilde ik niet zo veel van de meeste andere mensen om me heen. Ontslag nemen en gaan voor je droombaan? De boel verkopen en op wereldreis gaan met man en kinderen? Dat soort dingen gebeuren alleen in de Viva, want normale mensen doen dat niet.

Toch?

Ik zei het en Nelly keek me doordringend aan vanaf de andere kant van de tafel, want dat komt ervan als je een coach kiest die haar bedrijf ‘Confront’ noemt. Niet dat ik zo graag op wereldreis wilde (ik haat kamperen) en ontslag hoefde ik ook niet te nemen (dat had ik al gekregen), maar ik kon zo nog vijfhonderd dingen noemen die ik nooit zou doen. Want ja, de hypotheek. En het kind. En wat vind de buurvrouw ervan? “Wat is het ergste dat je kan gebeuren als je het wel doet?” vroeg ze toen ik eenmaal bedacht had wat ik stiekem het liefst zou willen. Ha, daar was de hypotheek weer. En dat schrikbeeld van een flatje vijfhoog achter in een Tokkiebuurt. Met een tempo waar Freud jaloers op zou zijn geweest wist ze de vinger op de zere plek te leggen: “Je bent bang om alles te verliezen wat je de afgelopen jaren met zo veel moeite hebt opgebouwd.” En wat bleek: dat was een hele normale angst.

Angst nodigt je uit om dapper te zijn

Sabeltandtijger

Wist je dat 80% van alle angsten nooit werkelijkheid worden? Ik bedenk dit niet zelf – er is serieus onderzoek naar gedaan omdat blijkbaar heel veel mensen angstig zijn. Zodra we beginnen met ´stel dat´en ´ja maar´ kan ons brein het onderscheid tussen reële en ingebeelde angst niet meer maken. Dat was vroeger wel handig toen we dagelijks moesten manoeuvreren tussen de sabeltandtijgers en wolharige mammoeten, maar  tegenwoordig is het behoorlijk lastig als het je belemmert in je dagelijkse leven. De angst om gekwetst te worden kan ertoe leiden dat je nooit meer een relatie durft aan te gaan. De angst voor ontslag (en financiële onzekerheid) kan je ervan weerhouden om aan de bel te trekken als je compleet overspannen raakt op je werk. En dat was dus precies wat ik nooit meer wilde meemaken.

Dapperheid

Bewustwording is al de helft van de oplossing. Toen ik eenmaal doorhad dat angst mijn leven nog steeds beïnvloedde werd ik er steeds alerter op en kon ik het objectiever bekijken: is mijn angst terecht of is het alleen maar een gevoel? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat kan ik er nu, op dit moment, aan veranderen? Een hoop nieuwe inzichten kwamen samen en vormden langzaam een nieuwe overtuiging: angst is gewoon een horde die ik moet nemen om dichterbij mijn doel te komen. Of zoals Mark Twain het zo mooi zei: Dapperheid is de weerstand tegen angst, de beheersing van angst, en niet de afwezigheid van angst. Dat ik soms struikel en op mijn bek ga heb ik geaccepteerd, want ik weet inmiddels ook dat ik wel weer opkrabbel. Het is nooit zo erg als ik van tevoren had bedacht en er zijn altijd mensen zijn die me helpen om weer verder te komen. Ook al vinden ze me misschien een beetje raar. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse training Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Meditatie: Hoe kun je mediteren?
10 symptomen van te hoge werkdruk »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes, Emoties, Denken (positief en negatief), assertiviteit en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat zullen ze wel niet denken...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.