Relaties: De kracht van complimenten

Goed gedaan, complimenten

Geplaatst op zondag 28 februari 2016 door Nelly de Jong

Complimenten zijn de Haarlemmer olie in een relatie. Of het nu om een liefdesrelatie of om een andere relatie gaat. We gedijen er allemaal op. Zelfs als de ander je met een compliment probeert te paaien, voelt het evengoed nog steeds fijn. Ja natuurlijk is er ook misschien wel een klein kriebeltje als je weet dat het compliment met een reden wordt gegeven, maar toch... Een positief ondersteunend en opbouwend compliment doet ons allemaal goed. Een compliment kan en mag passief of actief zijn, als het maar een echt compliment is.

Complimenten zeggen: Je doet er toe

Complimenten geven je de bevestiging dat je belangrijk bent. Complimenten zorgen ervoor dat je je gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Of complimenten vertellen je dat je goede dingen doet. Of dat je een waardevolle bijdrage aan een gemeenschappelijk doel levert. 

Ik doe er toe

Actieve complimenten of passieve complimenten

Complimenten kunnen actief en passief zijn. Een actief compliment is een uitgesproken compliment van iets dat je waardeert of goed vindt in de ander. Woorden die iets vertellen over de ander zijn gedrag en het resultaat ervan. Of over hoe iemand eruit ziet of, nou ja vul maar in. Een passief compliment is een niet uitgesproken compliment. Door iemand bijvoorbeeld een bepaalde taak toe te vertrouwen of een bepaalde rol te laten vervullen geef je vertrouwen en daarmee een passief compliment.

Echt gemeend compliment

Als je het echt eerlijk meent kan een compliment nooit te vaak worden gegeven. Het is en blijft altijd fijn om uit je buitenwereld weerspiegeld te krijgen waar de ander blij mee is of blij van wordt. Zelfs als het elke dag hetzelfde compliment is. Degene die kookt hoort graag dat het eten lekker is bijvoorbeeld. Ook als dat elke dag zo is.

Bazen en complimenten? Dat kan beter!

Veel leidinggevenden zijn zich onvoldoende bewust wat het positieve effect van complimenten is. Waardering voor medewerkers is vaak een ondergeschoven kindje en wordt vaak veel te weinig geuit. Voor een deel zit dat in onze Calvinistische cultuur waarin doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg de boventoon voert. En dat is jammer, want complimenten kunnen de productiviteit verhogen en de binding in het team versterken.

Wie ga ik vandaag een compliment geven?

Zo klein, zo groot

NIet alleen onze cultuur speelt een rol in het te weing gebruik maken van het krachtige effect van complimenten. Ook onze conditionering speelt een belangrijke rol. Als je als kind zijnde zelf niet veel complimenten hebt gehad dan zal het je niet gemakkelijk vallen om complimenten uit te delen. Terwijl het geven van complimenten niets kost en in feite een kleine moeite is, met groot plezier als gevolg. Ik ben me dat jaren geleden tijdens een bezoekje aan de Ikea heel duidelijk bewust geworden wat het effect van een compliment kan zijn.

Wat een mooie sjaal!

Ik stond toen in de rij voor de kassa en achter mij stond een voor mij totaal onbekende mevrouw die plotsklaps tegen mij zei: Goh wat heeft u een mooie sjaal om. Ik was volkomen verrast en overrompeld door haar compliment, maar kreeg er onmiddellijk een heel blij gevoel van.

Complimenten maken blij

Zo simpel kun je iemand anders dus een goed gevoel geven. Sinds ik me dat bewust ben geworden, geef ik zelf ook regelmatig zomaar een wildvreemde een compliment. Oh, mevrouw wat heeft u een leuke jas aan! Je zet met het geven van een welgemeend compliment ook de wet van geven en ontvangen in werking. Door te geven ontvang je zelf ook weer. Want de positieve energie die je in werking zet door het geven van een compliment ontvang je ook weer terug in de vorm van blijheid en dankbaarheid bij de ander. En wat dankbaarheid kan doen lees je in het artikel: Oefening in dankbaarheid

hart met de tekst: Ik ben dankbaar

Een compliment bevat geen compromissen

Een goed gegeven compliment is expliciet, hartelijk, op het juiste moment gegeven en bevat geen compromissen. Er wordt niets van het compliment afgehaald. Je kind vertellen dat het een goed rapport heeft gehaald, maar dat je de vieze vingers erop jammer vindt is geen compiment meer. Het gouden randje is direct van het compliment af.

Voortgang aanmoedigen

Zonder doelpunt is het geen echte wedstrijd; moedig daarom ook voortgang aan. Je hoeft niet altijd alleen maar het eindresultaat te waarderen. Ook het onderweg zijn, de reis kan een compliment waard zijn. Bij een voetbalwedstrijd of een andere wedstrijd zit het publiek ook niet zwijgend toe te kijken hoe de bal over het veld gaat, om pas bij een doelpunt te juichen. Bij de Nijmeegse vierdaagse of bijvoorbeeld een Elfstedentocht voelen de deelnemers zich gedragen door de aanmoediging van het publiek. Moedig daarom alle voortgang aan en niet alleen het resultaat. Je kunt het enthousiasme verder versterken door de resultaten met anderen te delen door het geven van welgemeende complimenten. 

Effectief complimenten geven

Hoe verder naar rechts een compliment staat op de onderstaande schalen, des te effectiever werkt het

Complimenten schema
 

Complimenten zoeken

Verleg je aandacht van problemen en schuldigen zoeken (politieagentje spelen) naar mensen vinden die iets goeds gedaan hebben. In onze Calvinistische maatschappij zijn we geneigd en geconditioneerd op het vinden van wat er niet goed is. Een rapport met twee tienen, drie negens een acht en een vier, levert op dat we naar die vier kijken. Want die moet een zes worden. Dat is niet de juiste mindset voor het vinden van complimenten. Kijk liever naar wat er wel goed is of gaat en laat de ander dat weten via een aardig gebaar of ander compliment.

Enthousiasme

E = mc2: oftewel: het enthousiasme is gelijk aan de missie keer de centen en complimenten. Je missie wordt bepaald doordat je waardevol werk doet waarin je zelf kunt bepalen hoe je je doel wilt bereiken. Wanneer je daarin elkaar aanmoedigt, ontstaat er vanzelf enthousiasme in het werk. De centen komen voor de complimenten. We hebben het allemaal nodig dat er in een bepaalde basisbehoefte wordt voorzien (eten, kleding, enzovoorts), voordat er ruimte is om je geest te verrijken met complimenten.

Meer tips over hoe je effectief een compliment kunt geven of ontvangen? Lees dan verder in: Waardering en complimenten 

Hartje met de tekst Ik houd van comlimenten

En jij?

Wat is jouw ervaring met complimenten? Wat is bijvoorbeeld het mooiste compliment dat iemand je gaf? Wie gaf je dat en wat deed dat met jou?

Communicatietraining: Liever Communicatiever

Complimenten geven is een van de dingen die je communicatie kan versterken. In de tweedaagse communicatietraining Liever Communicatiever leer je nog veel meer over hoe je je impact in je communicatie kunt vergroten.

Communicatietraining Liever Communicatiever

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Effectiviteit: 10 Tips voor succes
Veranderingsproces in fasen »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes, relaties, communicatie en Behoeften


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Hilda op zaterdag 26 maart 2022 om 18:45
Ik geef nooit of zelden een compliment omdat 1 - ik er thuis weinig of geen kreeg (9 op 10 was 1 punt te weinig) e 2)Ik het vanzelfsprekend vind dat iemand zijn werk goed doet, vriendelijk n beleefd is enz.Dat was als kind NORMAAL en aldus beoordeel ik anderen ook zo.Da zin er meer egatieve opmerkinge geven dan complimenten..

Reageer op Relaties: De kracht van complimenten

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.