De regenboog

Regenboog in het bos

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op donderdag 9 april 2015 door Nelly de Jong

Altijd ben ik gefascineerd als ik een regenboog zie. Jij ook?  Maar hoe ontstaat een regenboog? Door de tegenstelling van zon en regen! De zon, die staat voor warmte en positieve fijne tijden. De regen die staat voor donkerte, kou, sombere tijden. Een regenboog is een prachtige metafoor voor hoe het leven in elkaar steekt. Er zijn mooie, maar ook donkere tijden. Om te kunnen genieten van een prachtige regenboog, heb je dus zowel de zon als de regen nodig. Zo zie ik dat ook in ons leven.

Tegenslag hoort erbij

In ons leven hebben we zonneschijn maar ook regen. En hoe graag jij en ik misschien ook zouden willen dat er alleen maar zonneschijn-momenten zijn in ons leven, het is nu eenmaal niet zo. Tegenslagen blijven komen. Maar ik zie tegenslagen tegenwoordig niet meer als regen, maar als een moment dat mij wil laten groeien. Als onderdeel van de regenboog. Als ik namelijk nooit meer tegenslagen mee zou maken in mijn leven, zie ik ook de zonneschijn niet meer. Het een is nodig om het andere te kunnen ervaren. Doordat ik soms pijn voel, kan ik ook geluk voelen. Als ik nooit pijn zou voelen, zou ik niet meer weten wat geluk betekent. Want wat is geluk nog waard, als je alleen maar geluksmomenten in je leven meemaakt? Dan stelt het toch niks meer voor? Dan is het iets normaals geworden, in plaats van een geluksmoment.

Anders kijken

Ik heb ook ontdekt dat ik me gelukkiger voel nu ik anders naar tegenslagen kijk. Een tegenslag is inmiddels een moment om te groeien. En het heeft me dus altijd wel iets te brengen. Elk voordeel heb zijn nadeel, volgens Cruijff! De tegenslag kan ik interpreteren als regen, maar ik kan hem ook interpreteren als een groeimoment. Als deel van de regenboog.

Relatie op de klippen

Zo is onlangs mijn relatie stukgelopen, in eerste instantie riep dat erg veel verdriet op. Maar eerlijk is eerlijk. Vlak nadat dit gebeurde, veranderde mijn gevoel, doordat de gedachte voorbij kwam:  Er is blijkbaar op dit moment iets beters voor mij weggelegd. Kennelijk is het beter voor mij om nu zonder relatie te zijn. En daar ben ik het wel mee eens. Op deze manier kan ik me persoonlijk ontwikkelen zonder aan iemand ‘vast’ te zitten. Ik kan doen wat ik wil.

Iedere situatie brengt mij iets nieuws, positiefs, naast het negatieve. De kunst is het negatieve om te zetten in iets wat helpt om verder te komen.

Gedachten bepalen je gevoel

Geloof het of niet, maar het is echt waar. Je gedachten bepalen je gevoel. Dit ontdek ik ook steeds meer en meer bij mezelf. Iedere dag groei ik hier weer in. Ik had namelijk vaak last van negatieve gedachten over de wereld en het leven, mezelf. Ik merkte dat ik hierdoor weinig energie had. Hierdoor trok ik weinig leuke, fijne mensen en situaties aan. Ik kijk tegenwoordig veel liever naar wat een situatie mij brengt en aanbiedt om te leren.

Valt nog niet altijd mee...

En ja, ik weet heel goed hoe moeilijk het is om je gedachten om te zetten. Dit is zeker niet in een dag gebeurd. Ik doe het zelf ook nog niet automatisch, om meer de positieve dingen uit ‘regen-momenten’ te halen. Maar mijn levenskwaliteit verhoogt naarmate ik dit meer doe.

Daag jezelf uit

Dus als ik je een tip mag geven, daag jezelf uit. Geloof in jezelf en tot waar jij toe in staat bent! Jij kunt je gevoel zelf bepalen door je eigen gedachten te beïnvloeden. Iemand zei ooit tegen me: zie je gedachten als wolkjes in een lucht die voorbij komen in je hoofd. Soms zit er een grote, donkere, boze wolk tussen. Je kunt deze wolk even pakken; zodat je hem daarna meteen weer los kunt laten. Zet er een mooie witte wolk tegenover waarin je de donkere wolk onderuit haalt. Op deze manier daag je jezelf uit en zul je zien hoe sterk je eigenlijk bent!

Wat ik zelf wil

Een voorbeeld vanuit mijn eigen situatie. Mijn relatie die dus net over is. Ik kan bij de pakken neerzitten en zwelgen in mijn verdriet, denken dat mijn leven hier stopt en denken dat ik nooit meer iemand zal vinden. Dat denk ik misschien 1% van de tijd. De andere 99% van mijn tijd besteed ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling en het constructief nadenken over wat deze situatie mij brengt. Deze situatie geeft mij vrijheid om te doen wat ik zelf wil. Wanneer ik deze gedachten denk, krijg ik meteen weer een goed gevoel. Dus ik kan zelf bepalen hoe ik me voel! En:

Beter iets moois verloren, dan nooit iets moois gehad

Dus: Regen biedt jou en mij de gelegenheid om te groeien! Regen en zonneschijn samen is geluk!

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Tineke


« 10 symptomen van te hoge werkdruk
Misvattingen over stress »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen, mindfulness, Loslaten, Emoties en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op De regenboog

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.