Misvattingen over stress

Misvattingen over stress

Geplaatst op donderdag 2 april 2015 door Nelly de Jong

Niemand ontkomt aan stress. Allemaal komen we vroeg of later in ons leven oog in oog te staan met dingen of situaties die ons spanning bezorgen. Stress kan een hoge prijs van ons vragen.  En als je de laatste relevante onderzoeken mag geloven, dan neemt de mate van stress in ons leven gemiddeld gesproken alleen maar verder toe. Daarom is het leren omgaan met stress en spanning voor de meeste mensen een noodzaak. Het bewustzijn dat stress in bepaalde situaties schadelijk kan zijn neemt ook toe. En daarnaast de verschillende aanpakken van stress ook. Er zijn de nodige technieken en manieren waarop je effectief om kunt leren gaan met stress en spanning. We weten steeds meer over stress en wat er aan te doen. En toch… En toch zijn er ook een aantal misvattingen over stress. Misvattingen die beschadigend zijn of kunnen zijn.

1.  Om je stressniveau goed te houden, moet je zoveel mogelijk stress vermijden.

Misscien denk je dat je om je stress onder controle te houden je stress zoveel mogelijk moet vermijden. En ja, bepaalde stressvolle situaties vermijden kan bijdragen aan het in balans brengen van je stressniveau. Maar het compleet vermijden van stress leidt hoe tegenstrijdig dat misschien ook lijkt, juist weer tot nieuwe stress. Een van onze basisbehoeften is de behoefte aan veiligheid. Aan weten waar we aan toe zijn. Een andere basisbheofete is de behoefte aan onveiligheid. Aan variatie. Als je vanaf vandaag precies zou weten waar je aan toe bent, wat er morgen, overmorgen volgende week en volgend jaar gebeurt, dan is er geen enkele uitdaging en groeikans meer.

Hier en nu: Laat ik alle stress en spanning los en richt mijn aandacht op waar ik me goed bij voel

Behoefte aan onveiligheid

In die zin ehbben we ook behoefte aan onveiligheid. En die onveiligheid, die behoefet aan variatie brengt altijd een bepaalde mate van stress en spanning met zich mee. Die stress en spanning is er en hoort bij het groeiproces. Het is daarom in mijn beleving handiger en gezonder om te aanvaarden dat stress er op een bepaalde manier en tot op zeker niveua bij hoort in ons leven. Zoveel mogelijk vermijden van ongezonde spanning en leren accepteren en leren omgaan met gezonde spanning is waar het om gaat.

2.  Je kunt al je stress wegdenken met de juiste houding

Er zijn mensne die denken en zeggen dat je met de juiste mindset en de juiste houding nooit last van stress hoeft te hebben. Misschien dat dat voor iemand die verlicht is geldt, maar de meeste mensen zijn (nog) niet verlicht. Hoewel er veel boeken zijn geschreven over die mindset, waar overigens niks mis mee is, is het in mijn beleving niet zo,  dat er een mindset bestaat die je behoedt voor alle vormen van stress. Natuurlijk kan de juiste mindset bijdragen aan het verlichten van stress. Heel veel zelfs. Maar zelfs als je stress als een uitdaging ervaart, zelfs als je vooral of alleen positieve stress ervaart, dan nog is er een prijs voor teveel stress.

Door me te verzetten tegen wat er is voel ik spanning en frustratie

Ongezond stressniveau

Als ik bijvoorbeeld terug kijk op het afgelopen jaar, dan heb ik zelf keuzes gemaakt waarvan ik dacht dat ze me veel plezier zouden brengen. Met de aankoop van een vakantiehuisje in Frankrijk dacht ik makkelijk veel plezier te kunnen hebben. De praktijk zag er alleen (door allerlei zaken die geregeld moesten worden en zaken die er nog aan opgeknapt moesten worden) anders uit. En hoewel ik prima met spanning om kan gaan en het ook nodig heb, was het gevolg toch dat ik omdat het zakelijk ook erg druk was dat er te weinig hersteltijd was.

Vakantie geen vakantie meer

De vakanties waren geen vakanties meer en ik kwam niet meer tot rust. Daardoor liep mijn stressniveau toch op tot een ongezond niveau. Met het maken van andere keuzes heb ik daar wel weer wat aan kunnen doen, maar er was een prijs in de vorm van veel stress. Ik was me ervan bewust dat ik een uitdaging had, heb het ook wel als een leerervaring kunnen zien, maar mijn lichaam gaf aan iets anders nodig te hebben. Dus ja, de juiste mindset helpt, maar zorgt er echt niet voor dat je geen stress meer ervaart.

Hoe zet ik een wachter bij mijn negatieve gedachten?

Negatief denken

Het gevaar van denken dat je met de juiste mindset alles op kan lossen is dat je negatief over jezelf gaat denken. Denken dat je het niet goed of niet goed genoeg doet, waardoor je jezelf weer stress bezorgt. Je kunt dan beter accepteren dat het soms veel is wat er voorbij komt in je leven en kijken op welke manier je ervoor kan zorgen dat het stressniveau verlaagd kan worden. Bijvoorbeeld door grenzen te stellen, andere keuzes te maken en door stressverlagende technieken te gebruiken.

3.  Als je maar de juiste stressverlagende technieken gebruikt, zul je geen stress meer ervaren

Hoewel meditatie, een gezonde positieve mindset en bijvoorbeeld beweging ervoor kan zorgen dat je stress niet of anders ervaart is het geen totaal oplossing voor alle stress in je leven. Geen enkele techniek zorgt ervoor dat je nooit meer enige vorm van stress ervaart. Ook hierin schuilt het gevaar dat je bij jezelf gaat denken dat er iets mis is met jou omdat je stress voelt. Sommige omstandigheden zijn nu eenmaal stressvol. Of je dat nu leuk vindt of niet. Waar je stress van krijgt kan per persoon overigens ook wel weer verschillen. Verhuizen staat bijvoorbeeld hoog op de lijst van stresserende factoren, maar ik heb het in mijn jongere jaren wel 7 keer gedaan in 6 jaar en vond het geen enkel probleem destijds. We zijn daarin allemaal verschillend en hebben allemaal zo onze eigen behoeften.

Gevoeliger

Of je iets als stressvol ervaart hangt daarom niet alleen af van de situatie, maar ook van wie jij bent en wat jij als stressvol ervaart. Sommige dingen raken je direct in je zenuwstelsel omdat je er gewoon gevoeliger voor bent dan anderen. Dat is niet te vermijden, maar je kunt wel altijd iets doen aan de stress. De stress zelf is niet altijd te vermijden, maar je hebt wel altijd invloed op hoe je ermee omgaat. Maar ook hiervoor geldt dat sommige technieken in de ene situatie wel werken en in de andere niet. Ze werken, ze helpen je en soms raak je je stress er compleet door kwijt en soms ook niet.

Waar heb je behoefte aan?

Laat je daarom niet van de wijs brengen als een bepaalde techniek in een specifieke situatie een keer niet werkt. Het zegt op zich niets over de techniek. Die kan en is best effectief, maar niet voor jou en niet in die specifieke situatie en niet op dat moment. Daarom is het voor mij altijd belangrijk dat mijn klanten een lijstje met minimaal vijf en liefst meer dingen hebben die ze kunnen doen om zich beter te voelen als ze last hebben van stress. Zodat je keuze hebt en je jezelf op dat moment kunt afvragen waar je behoefte aan hebt.

Als je wel stress hebt...

Op je lijstje met goed werkende opties bij stress kunnen in ieder geval de volgende dingen te staan:

In het artikel tien oefeningen tegen onrust en stress vind je nog meer tips hoe om te gaan met stress.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.
Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness 

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« De regenboog
Leef jij in het nu? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, mindfulness, meditatie, Keuze en keuzestress, Gezondheid en Burn-out


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Annet van Prooijen op maandag 13 april 2015 om 07:46
Wat leuk dat jij daar ook mee bezig bent. Ik ben zelf coach-sociaal adviseur en ik hou mij bezig met het totale mensbeeld met de doelgroepen: ondernemers, studenten en sporters. Voeding, running/wandelen, massage en adviezen over hun zelfstandige praktijk. Dit wilde ik even kwijt. Als dat mag. Ik vind het top om jou site te bewonderen. Groeten van Annet.

Reageer op Misvattingen over stress

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.