Leef jij in het nu?

Ontspannen aan zee in het nu leven

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op dinsdag 31 maart 2015 door Nelly de Jong

De laatste tijd betrap ik mezelf er steeds vaker op, na een dag werken, dat ik helemaal niet bewust leef. Nu, rond 21:00 dat ik dit schrijf, komt dat besef weer omhoog. En er volgt direct een teleurstelling… Want wat stelt het leven voor als je niet bewust leeft, bewust geniet? Geniet van elk moment dat je gegeven wordt. Van alle dingen om je heen, de mensen, de natuur, de kansen die voorbij komen. Ik leef in een soort glazen bol, ik heb zo mijn rituelen. Ik zit vast in deze glazen bol, hij rolt elke dag over hetzelfde pad, waardoor ik me niet meer bewust ben van alles wat gebeurd. Herken je dit gevoel?

Meer betekenis

Het lijkt me opeens heel simpel om mijn dag meer betekenis te geven. Bijvoorbeeld door meerdere momenten van de dag even kort ‘pauze’ te nemen en even vijf minuten stil te staan bij wat er precies gebeurd. Ook op het werk. Wat voel ik? Wat zie ik en waar kan ik van genieten op dit moment?

Makkelijk…

Tegenwoordig zijn mensen veel bezig met hun telefoon, computer of tv. Het is ook zo makkelijk, even je telefoon checken of je social media op de computer. En de tv gaat met slechts één druk op de knop aan, lekker zappen! Zondagavond vind ik het leuk om boer zoekt vrouw en divorce te kijken, maar dat betekent dat mijn hele avond bestaat uit tv kijken. En voordat ik alles terug heb gekeken is het alweer zó laat dat ik kan gaan slapen. Vaak slaat de paniek dan toe: Ik heb mijn dag nog niet kunnen overdenken! En al mijn gedachten kunnen analyseren! Ineens ontstaan er allerlei problemen in mijn hoofd die zich gedurende dag hebben opgestapeld. En ineens moet ik gaan slapen, en natuurlijk lukt dat dan dus niet… 

Dag overdenken

Je dag overdenken gebeurt vaak vlak voor het slapen, of wanneer je op de WC zit. Want dat zijn DE momenten dat je niet afgeleid wordt door andere prikkels. De echte rustmomenten. Je kunt eerder op de dag nadenken over de dingen die je bezighouden, een probleem bijvoorbeeld waarmee je zit. Als je werkt is dit lastiger, maar toch kun je regelmatig even een momentje pakken waarin je dingen overdenkt. Als je dit doet kun je dit voor het slapen gaan makkelijker loslaten. Je hoeft immers niet meer van alles over te denken, dat heb je eerder de dag al gedaan!

Onbewust

Als je continu onbewust leeft, dus bezig bent met je telefoon, tv of computer, of je bent in gezelschap, geef je je hersenen niet de rust die ze nodig hebben. Je lichaam, geest en gevoelens willen rust, en dat krijgen ze niet als je jezelf steeds bezighoudt. Elektronische apparaten kun je dus het beste een uur voor bedtijd uitschakelen, en het liefst er überhaupt zo weinig mogelijk aandacht aan schenken. Het houdt je namelijk weg van de belangrijke dingen in het leven: Leren, liefhebben, ertoe doen en leven! Het genieten van samenzijn met mensen, jezelf liefhebben of naar buiten gaan..

Als ik in stilte kijk, kijk ik vanuit bewustzijn naar wat is

Positief dagboek

Dagelijks een positief dagboek bijhouden kan helpen om bewuster te worden van dat je leeft maar ook waarvan je geniet. Zo kun je dagelijks voor het slapen gaan, of wanneer je er zin in hebt, een aantal dingen opschrijven die je zijn bijgebleven van die dag. Mijn positief dagboek van vandaag:

Dit dagboek helpt je om positiever in het leven te staan maar ook om je bewuster te worden van wat je op een dag meemaakt aan fijne dingen!

Mindfulness

Ja… daar heb je ‘m weer, mindfulness! Hij blijft maar steeds terugkomen…

Mindfulness is het bewust leven, in je leven. En het is o zo belangrijk, want mindfulness is zelfs een wetenschappelijk bewezen remedie tegen stress. Mindfulness zorgt ervoor dat je bewust leeft en dingen zonder oordeel bekijkt. Dus dat je eigenlijk objectief kijkt. En wanneer je objectief kijkt is het niet nodig om overal een mening over te vormen. En hoe fijn is dat? Dat je niet overal iets van hoeft te vinden en het gewoon van je af kan laten glijden...

Meditatie

Ik kan me heerlijk ontspannen als ik mediteer. Mijn hartslag gaat omlaag, voel innerlijke rust en mijn ademhaling is rustig. Gezond ademhalen is een belangrijke voeding voor elke cel in je lichaam! Mediteren zorgt ervoor dat je bewust wordt van je lichaam en van dat je leeft. Het draagt bij aan mindfulness. Daarom echt een aanrader! ;-) Wat ga jij doen om bewuster te leven?

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Tineke


« Misvattingen over stress
Het licht van de vuurtoren »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Leef jij in het nu?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.