Samen emanciperen

Testen, onderzoeken

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 26 maart 2015 door Nelly de Jong

Behalve die van de gynaecoloog ben ik dol op onderzoekjes. Toevallig kwam ik laatste de Emancipatiemonitor van het CBS tegen en al na drie pagina’s was het me meteen duidelijk waarom vrouwen nog steeds zeggen dat de combinatie van werk en gezin hun grootste probleem is. Laten we met de cijfers beginnen: Volgens het CBS werkt zo’n 64% van de moeders meer dan 20 uur per week. Naarmate een vrouw meer kinderen krijgt dalen haar werkuren echter gestaag. Van alle moeders met een kind werkt 23% meer dan 35 uur per week, tegenover 10 % bij 2 kinderen en 7 % met 3 of meer kinderen. Zelf heb ik er eentje en kom ik gemiddeld uit op 40 uur per week, net zoals veel van mijn vriendinnen en vrouwelijke collega’s met 1 kind. Zodra er meer kinderen komen worden direct de uren aangepast en zorgen ze dat ze ’s middags op tijd op het schoolplein staan. De enige vrouw die ik ken met 3 of meer kinderen die ook meer dan 35 uur per week werkt is de schoonmaakster op mijn werk.

Inkomensongelijkheid

Het is dus geen wonder dat de inkomensongelijkheid over het algemeen toeneemt tussen man en vrouw zodra er meer kinderen komen. Ook al beweert het CBS dat meer dan de helft van de vrouwen economisch zelfstandig is: als je die grens trekt bij 70% van het minimuminkomen stelt het nog weinig voor. Om de schoonmaakster als voorbeeld te nemen: die werkt zich het schompes en krijgt daar netto iets van 1200 euro voor. Maar ze moet wel, want haar man heeft ook een laagbetaalde baan en samen hebben ze wel vier kinderen. Ze vertikt het om haar hand op te houden, zoals ze zelf zegt. “Soms is het echt zwaar, maar dan bedenk ik me dat ik mijn kinderen zo wel leer dat het belangrijk is om te werken en in je eigen onderhoud te voorzien.”

Is dat zo?

Volgens het CBS werkt 33% van de laagopgeleide vrouwen (basisschool), tegenover 75% van de hoogopgeleide vrouwen (Hbo/WO). Zodra er kinderen komen dalen de cijfers vooral bij de eerste groep dramatisch. Ik ben dan direct wel benieuwd waarom. Zijn laagopgeleide vrouwen luier? Hebben ze liever een uitkering? Gaan ze liever de hele dag Dr. Phil kijken in plaats van werken voor hun geld? Als ik afga op de publieke opinie zou ik zeggen: ja. Maar de werkelijkheid is anders.

Minder mogelijkheden

Want, zegt het CBS, ook al is het aantal hoogopgeleide vrouwen tegenwoordig even hoog als dat van de mannen: de meeste vrouwen met een Mbo-diploma werken nog altijd in de non-profitsector zoals het onderwijs en de gezondheidszorg. Door de bezuinigingen daar is het aantal banen al afgenomen, maar ook wordt het steeds moeilijker om minder te gaan werken in die sectoren. Twee vrouwen die 16 uur werken zijn tenslotte veel duurder in onderhoud dan eentje die 32 uur werkt. Daarnaast wordt met name in de gezondheidszorg veel met wisseldiensten gewerkt. Ga dan je kinderopvang maar eens goed regelen als je de ene week drie nachtdiensten hebt en de andere week alleen maar dagdiensten.

Vrouwelijke managers

Klein lichtpuntje: uit een ander onderzoek bleek dat vrouwen veel meer carrièrekansen (en uitzicht op loonsverhoging) hebben als ze een vrouw als manager hebben. En laat nou juist de groep hoogopgeleide vrouwen die meer dan 35 uur werkt grotendeels leidinggevende zijn. Langzaamaan verstoten ze de man van zijn leidinggevende troon op de arbeidsmarkt. Waarom? Volgens het CBS dus niet alleen omdat ze hoger opgeleid zijn, maar ook omdat ze – in vergelijking met de meeste mannen – niet puur om het geld werken, maar veel meer om hun zelfontplooiing, sociale participatie en verlangen naar een zinvol bestaan.

Leuker als we werken

En dat laatste, daar werd ik dus echt blij van. Ondanks alle moeite die wij vrouwen nog steeds moeten doen om te zorgen dat we niet gierend gek worden van overvolle wasmanden, werkdruk, bitchy collega’s (altijd vrouwen – maar dat is een ander verhaal), zieke kinderen en eega’s die ook graag nog een beetje aandacht willen, vinden we het dus best belangrijk en leuk om te werken. We worden er leukere moeders van, en ook leukere partners. Maar het belangrijkste: we vinden onszelf een stuk leuker als we werken, ook al kunnen we onze baas soms wel schieten, ligt er zes centimeter stof op de vensterbanken en eten we vanavond weer diepvriespizza. En als wij blij zijn, dan hebben we meer energie en kunnen we elkaar een beetje helpen. Moet jij eerder weg van het werk omdat je kind ziek is? Ga maar, mijn man is thuis dus ik heb geen haast. Badkamer vol was? Kom maar hier met je mand, ik heb een droger. En wil je me een ovenschotel brengen omdat ik de hele week al tot zes uur moest werken, dan zal ik die met beide handen aannemen en niet pseudo-bescheiden zeggen dat je dat écht niet hoefde te doen.

Steunen

Want als we dan toch allemaal werkende moeders zijn, laten we elkaar dan steunen om het beste uit onszelf te halen. We kunnen wel blijven zeuren dat onze mannen niets doen (of, zoals mijn man altijd zegt: “We willen wel maar jullie vrágen nooit wat!”), mopperen op collega’s die ‘altijd’ eerder naar huis moeten of het kabinet afkraken omdat er wéér bezuinigd wordt op kinderopvang, maar dat zijn allemaal zaken waar we weinig invloed op hebben. Een uurtje samen met je vriendin haar huis poetsen levert veel meer op. En als vrouwen happy zijn maken ze sneller carrière, waardoor er meer vrouwelijke managers komen, waardoor er weer meer werkende vrouwen komen.

Rollen omdraaien

Eventjes maakte ik me zorgen over de mannen in dit verhaal. Worden die dan allemaal werkeloos? “Welnee,” zegt mijn man. “We draaien de rollen gewoon om. Wij gaan allemaal in deeltijd werken. En zodra de was aan de lijn hangt duiken we met mekaar de kroeg in.” Yep: het gaat helemaal goed komen met ons.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse training Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Leef jij in het nu?
Is er leven na je pensioen? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer grenzen en balans en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Samen emanciperen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.