Het licht van de vuurtoren

Het licht van de vuurtoren

Geplaatst op vrijdag 20 maart 2015 door Nelly de Jong

Wat een gedoe zeg, dat doelen stellen, heb ik lang gedacht. Ik heb jarenlang een soort van doelloos geleefd. Niet dat daar iets mis mee is hoor. Het was goed zolang het duurde. Ik was ook een soort van overtuigd doelloos… Ik verhield me prima met wat er in mijn leven was. Ik was een hele goeie overlever.

 

Re-ageren

Overleven betekende alleen wel dat een ander heel vaak bepaalde wat er in mijn werkelijkheid was. Er kwamen mensen, situaties en dingen voorbij en ik reageerde daar op. En dat reageren kon ik wel goed. Of het nu leuke dingen waren of minder leuke dingen. De leuke dingen kon ik goed van genieten en de minder leuke dingen kon ik vooral goed tegen vechten. Accepteren was destijds nog wat lastiger…

Kleren naaien

Maar de overeenkomst is in ieder geval dat ik Reactief was in die situaties. En reactief betekent dat anderen vooral bepaalden hoe het met mij ging. Creëren deed ik ook wel maar vooral op de naaimachine als ik kleren naaide. Daar kreeg ik overigens wel vaak veel energie van. Maar reactief reageren en reactief leven kost vaak veel energie. Dat is iets waar ik nogal kwaadschiks ben achter gekomen. Omdat er in mij een gat was, een leegte, een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering had ik de buitenwereld nodig om dat gat in mij te vullen. En ik wachtte maar steeds tot dat gebeurde. Alleen…. Het gebeurde niet. Heel zelden een heel klein beetje. Maar dat was dan ook alles wat er was.

Die muur gaf niet mee 

Omdat ik ook nogal eigenwijs en eigenzinnig was heb ik meerdere keren met mijn hoofd tegen de muur aan moeten lopen om te voelen dat ie hard was en niet meegaf. Een crisis was echt niet genoeg. Maar elke crisis bracht me uiteindelijk een beetje dichter bij mezelf. En ik leerde langzamerhand het gat in mezelf te dichten. En ik leerde dat ik in plaats van reactief ook pro actief kon zijn. Dat ik mijn leven kon creëren in plaats van me te verhouden met wat er langs kwam.

Stip op de horizon

En in de loop van de tijd werd het belang van het stellen van doelen me ook steeds duidelijker. Doelen zijn een stip op de horizon die ervoor zorgen dat je weet welke kant je op moet als het allemaal even warrig wordt en je het  niet meer zo goed weet. Want doelen zijn je kompas. Ze geven je houvast en ze zorgen ervoor dat je focus hebt en houdt. En het bereiken van je doelen is helemaal een feestje! Elke keer weer is het een bevestiging van: Ik doe het zelf! Ik creëer mijn eigen werkelijkheid!

Storm

Soms is er wel eens storm onderweg naar je doel, maar je doel kun je ook in die situaties vergelijken met een vuurtoren. We hebben hier in Nederland diverse vuurtorens. Een aantal ervan zijn echt al heel oud. En als je overdag op een vuurtoren staat, dan snap je echt niet wat de rol van zo’n vuurtoren is. Dat een vuurtoren tot in de verre omtrek zorgt voor duidelijkheid, focus en de juiste koers. Maar juist onder minder gunstige omstandigheden, juist als het donker is, is het licht van de vuurtoren een baken. Een baken van licht dat je laat weten welke kant je op moet. Door met een vaste frequentie zijn licht uit te zenden is de vuurtoren een ijkpunt, een punt waar je je op kunt richten als je het zelf even niet weet. Als het daglicht verdwijnt zorgt de vuurtoren ervoor dat schepen veilig in de haven terecht komen.

En wat ook zo mooi is: Als je dicht bij een vuurtoren bent, dan is het licht van de volgende vuurtoren al weer zichtbaar. Nu wij nog met onze doelen!!!

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Leef jij in het nu?
Zinloos of... »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Het licht van de vuurtoren

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.