Moet je weer ongesteld worden?

Rood hart op zwarte achtergrond

Geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 door Nelly de Jong

Een van de meest lastige dingen in een relatie als er sprake is van ruis of spanning op de lijn is goed luisteren. Doordat we zo onze eigen scripts lopen in ons hoofd, vullen we heel veel in en kleuren we de plaatjes. We denken zeker te weten wat de ander bedoelt en denken misschien ook wel te weten wat de ander nodig heeft. Of we voelen ons aangevallen als de ander iets misschien nog wat onhandig zegt.

 

Moet je weer ongesteld worden?

Als je lief zich om wat voor reden dan ook vervelend voelt en vooral als je al langer bij elkaar bent en er een zekere vorm van sleur en gewoonte is ontstaan, dan luisteren we vaak gewoon niet meer echt. Uitspraken als: Moet je weer ongesteld worden? Of: Begin je nu alweer over je werk te miepen? Doe er eens een keer wat aan in plaats van erover te miepen. Je hebt vast wel zo je eigen voorbeelden.

Geen verbinding 

Misschien dat de ander waar hij of zij last van heeft niet zo handig inbrengt. Maar niet luisteren en de ander niet valideren is net zo onhandig. Je maakt op die manier niet echt verbinding met elkaar. Sterker nog. Je creëert afstand. En als de afstand steeds groter wordt en dat proces duurt steeds langer, dan moet je ook niet raar staan kijken als je partner verliefd wordt op iemand anders die wel bereid is te luisteren.

Neem waar

Wanneer je bewust leeft en je in contact bent met jezelf, jouw gevoel en wat er hier en nu in je omgeving gebeurt, dan neem je het lijden van je lief waar. Bewust stil staan bij en er op dat moment zijn voor de ander is ontzettend heilzaam. Je hoeft het probleem of het lijden van de ander niet op te lossen. Hoewel dat wel vaak is wat we in onze communicatie doen. We vertellen de ander snel hoe die zijn probleem op moet lossen en dan willen we graag snel weer verder met waar we mee bezig waren.

Terug trekken of vechten

Het gevolg daarvan is dat de ander zich niet gezien, niet gehoord en niet erkend voelt in zijn pijn, verdriet of andere emotie. Hij zal zich terug trekken of gaan vechten (ruzie maken). En als het vaak gebeurt verbitterd raken. Want juist op het moment dat je pijn of verdriet hebt, heb je de grootste behoefte aan degene van wie je houdt. Niet om je probleem op te lossen, maar wel om er gewoon te zijn. En gezien, gehoord en erkend te worden in wat je op dat moment voelt.

Valideren

Valideren van gevoelens werkt sterk verbindend in een relatie. Want valideren, wat zoveel betekent als het erkennen van het gevoel en de eventuele onderliggende behoefte zorgt ervoor dat we op de gevoelslaag met elkaar in contact komen. En was dat niet precies waarom we die relatie hadden?

Wat je vindt, mag je houden

Helaas ontstaan er mettertijd in veel relaties relatiepatronen die ervoor zorgen dat we de ander niet meer zien zoals hij is. We projecteren onze eigen pijn en verdriet en andere emoties op de ander. En vinden hem of haar een zeur. Of een sukkel. Of een egoïst. Of wat we ook maar van de ander vinden… Al dat vinden draagt weinig bij aan een gezonde relatie. Integendeel. Ik zeg wel eens in mijn trainingen: Wat je vindt, mag je houden. Want in alles wat je vindt schuilt een oordeel.

Wees bewust

Nu is het niet zo dat je geen oordeel mag hebben. Dat denken sommige mensen wel eens. Oordelen is nu eenmaal wat je denken doet. Dat proces valt niet te stoppen. Misschien heel even als je diep in meditatie bent, dat je kunt stoppen met oordelen. Maar stoppen met oordelen is geen doel op zich. Wat wel belangrijk is, is dat je je bewust wordt van het feit dat je oordeelt. En dat het uitspreken van dat oordeel, vooral als het een negatief oordeel is, vaak ondermijnend werkt.

Kijk en luister met je hart

Ik wil je daarom ook uitnodigen om waar je kunt zoveel mogelijk met je hart te kijken. Met mededogen. En waar je ziet dat de ander in nood is, er werkelijk voor hem of haar te zijn. Gewoon te luisteren en te bevestigen dat je ziet dat de ander pijn of verdriet heeft. Veel meer dan dat hoef je niet te doen. Maar als je het doet, zul je het wonder van mededogen ervaren. De ander knapt er van op en je relatie ook. Je lief voelt zich gezien, gehoord en verbonden. Bovendien geef je er de impliciete boodschap in mee, dat je de ander prima in staat acht om zijn eigen problemen op te lossen. Ook niet verkeerd! Stil aanwezig zijn bij de ander als hij in nood is, is een levenslange oefening in liefde, die je relatie(s) voedt en verdiept.

Nog moeilijk?

Misschien vind je het nu nog moeilijk om je deze manier van contact maken direct altijd voorhanden te hebben. Omdat je al lange tijd onbewust iets anders hebt gedaan. Het is dan enerzijds een kwestie van oefenen en volhouden en anderzijds ervoor zorgen dat het belangrijk genoeg voor je is om het voor in je bewustzijn te hebben. En dat laatste kun je onder andere voor elkaar krijgen door op dagelijkse basis gebruik te maken van affirmaties. Wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken is:

Ik adem in en ik neem bewust waar hoe het met mijn partner (of vul zijn of haar naam in) is.
Ik adem uit en ik laat mijn oordeel daarover los.
Ik adem in en ik luister naar zijn of haar gevoel en behoefte.
Ik adem uit en ik laat mijn behoefte om iets op te lossen los.

Je toekomst begint NU

Er zijn maar weinig mensen die op hun sterfbed of nadat hun partner hen in de steek heeft gelaten, terug kijken en zeggen dat ze wilden dat ze meer tijd in hun werk hadden gestoken. Maar er zijn veel mensen die achteraf spijt hebben dat ze er niet waren voor hun geliefden. Laat je dat niet gebeuren. Vandaag maak je je toekomst. En vandaag kun je alles veranderen.

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen. 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Zinloos of...
Hoe kijk jij? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, mindfulness, luisteren, Emoties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Moet je weer ongesteld worden?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.