Zinloos of...

Zonnebloem

Geplaatst op dinsdag 17 maart 2015 door Nelly de Jong

Er waren tijden in mijn leven dat mijn leven en alles er om heen zinloos leek. Soms was het één zwart gat, waarin ik geen uitweg zag. Maar elke keer heb ik mogen ervaren dat wanneer de nood groot is er altijd weer een oplossing of uitweg ontstaat. Wanneer en zolang je in die nood zit, zie je die handreiking of oplossing niet altijd direct, omdat je blik vaak vertroebeld is. Maar achteraf kun je het meestal haarscherp zien. Dit was nodig om… Of: Dit heeft het me ook weer geleerd of gebracht. Net als in het verhaal van de zonnebloem en de merel.

De merel en de zonnebloem 

Op een vuilnisbelt tussen een oude stoel en een roestig opbergblik stond een kleine zonnebloem. Die zonneblome stond midden tussen allerlei oude rotzooi en troep. En waar je ook keek er was geen enkele andere bloem in de wijde omgeving te bekennen. Het was dan ook een raadsel waarom die zonnebloem uitgerekend daar haar plek had gevonden.

De zonnebloem voelde zich heel vaak eenzaam en verdrietig. Ze droomde van een leven tussen de andere bloemen op het veld. Met vlinders om haar heen om haar op te vrolijken. Op zekere dag kwam er een kleine merel voorbij, die haar met open bek aan staarde.

Oh, wat ben jij mooi, tsjilpte de merel. Waarlijk schitterend. 

Nee, dat is niet waar, zei de zonnebloem verdrietig tegen de merel. Ik ben klein, lelijk en verfomfaaid. Kijk maar eens naar mijn soortgenoten. Die zijn echt veel groter en mooier dan ik.

Maar voor mij ben jij de mooiste, zei de merel, waarna hij weer wegvloog.

Vanaf die dag kwam de merel iedere dag bij de zonnebloem op bezoek. En bij elk bezoek groeide de zonnebloem een beetje groter en een beetje fleuriger. De zonnebloem en de merel raakten bevriend met elkaar. 

En toen… Op zekere dag kwam de merel niet. En ook de volgende dagen niet. De zonnebloem was helemaal van streek en maakte zich bezorgd over de merel. En op een morgen na een hele poos ontdekte ze toen ze ’s morgens wakker werd de merel met gespreide vleugels vlak voor haar. Ze schrok zich echt kapot. Ben je dood, lieve merel? Wat is er met je aan de hand?

Heel langzaam en voorzichtig opende de merel zijn ogen. Ik heb de afgelopen tijd helemaal geen eten meer kunnen vinden op de vuilnisbelt, zei hij. Ik ben helemaal op en sterf van de honger. En ik ben naar jou toegekomen mijn lieve vriendin om dicht bij jou te kunnen sterven.

Ah nee he… zei de zonnebloem. Maar toen bedacht ze zich. De zonnebloem boog haar hoofd diep voor de merel. Er vielen een aantal zonnepitten op de grond. Pak ze, lieve merel. Ze zullen je voeden en versterken.  Met zijn allerlaatste restje energie beet de merel een paar pitten kapot, waarna hij bewegingloos en volkomen uitgeput op de grond bleef liggen.   

Maar al na een dag voelde de merel zich weer opknappen. Hij was zo blij met wat de zonnebloem voor hem had gedaan dat hij graag naar haar toe wilde om haar te bedanken. Maar oh, wat schrok hij toen hij de zonnebloem zag. Haar gele bloemblaadjes hingen slap en dor naar beneden.

Wat is er met jou aan de hand lieve zonnebloem? vroeg hij ontsteld.

Het is goed, zei de zonnebloem tegen de merel. Weet je, mijn tijd zit er op. Ik ben er mijn leven lang zeker van geweest dat mijn bestaan volkomen zinloos was. Maar nu lieve merel, door jou, weet ik dat ik en alles in het leven een doel heeft. Ik heb het alleen lang niet begrepen. Door jou heb ik de wil om te blijven leven behouden. En door mij heb jij jouw leven gehouden. En weet je, de overgebleven zonnepitten zijn voor jou. Maar misschien wil je er een paar hier laten liggen. Zodat er volgend jaar hier op een dag heel veel zonnebloemen zullen groeien en bloeien. En misschien dat er dan op een dag ook heel veel lieve merels zoals jij tussen de vlinders om de zonnebloemen zullen vliegen.

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Het licht van de vuurtoren
Hoe kijk jij? »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en Emoties


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Marlene op dinsdag 7 april 2015 om 09:56
Ook ik ben erg ontroerd van dit mooie verhaal. Het geeft moed en vertrouwen, dat het leven wel nuttig is. Alleen al het aanwezig zijn in deze wereld, is waardevol. Als ik -gelukkig nu nog maar- momenten van nutteloosheid ervaar, komt er altijd wel iets op mijn pad om me te laten zien, dat ik er wel toe doe, alsof ze gestuurd zijn om me dit in te laten zien :)

Marga op dinsdag 31 maart 2015 om 11:45
Wanneer ik mezelf op zinloze gedachten betrap dan is het tijd voor een leuke dingen dieet. Iedere dag bewust iets doen alleen voor mezelf, dat heeft dan prioriteit. Het kan van alles zijn, het hoeft niet veel geld te kosten, alleen tijd en aandacht.
Gedachten over de zin van het bestaan kunnen deprimerend zijn, maar het zijn maar gedachten. Je hebt er pas last van als je denkt dat ze waar zijn. Ik ben nog al een weerhaan qua stemming, dus ik weet, straks kan het weer allemaal anders zijn, dus waarom het dan serieus nemen? Liever doe ik iets aan een situatie die me niet zint. Ook niet altijd even eenvoudig. Wat ik mooi vind aan het verhaal is dat de zonnebloem iets doet, met hart en ziel.

Anne op maandag 30 maart 2015 om 18:24
Erg mooi en heeft mij ontroerd.
Dank je wel,

MWMde kedtshoutman op maandag 30 maart 2015 om 16:23
natuurlijk is het zinloos. je wordt geboren, wordt groot, krijgt zelf kinderen en wordt oud. pas bij het oud worden realiseer ik mij dat je gewoon niets waard bent. straks ga ik dood en dan? oke dan zullen mensen pas om mij huilen misschien. Maar wat heb ik daar nu aan. O ik weet wel hoor dat veel dingen die zijn misgegaan aan mijzelf te wijten zijn. geen nee durven zeggen, te weinig voor mijzelf opkomen, denken dat de ander het altijd beter weet. angst mensen kwijt te raken als je kiest voor de dingen waar ik voor wil kiezen.
Tja eigen schuld dikke bult. en nu is het te laat, te oud. een voordeel heeft het wel, ben steeds minder bang om dood te gaan.

Sandra op maandag 30 maart 2015 om 15:14
Ik moest zowaar een traantje wegpinken ! Het beeld van het stervende mereltje en de zonnebloem die haar pitten aan hem geeft ...dat beeld komt echt binnen. Het gevoel alleen te zijn ken ik goed. Beter gezegd ..kende ik goed. Er is een tijd geweest dat ik ook vond dat ik er maar zinloos was. Wat was ik nu voor een meerwaarde in de wereld ? Ik wilde mensen blij maken maar kon mezelf niet eens blij maken. Toch is het tij gekeerd. Ik heb een weg gevonden om anderen te kunnen helpen en waarbij ik zelf ook helemaal gelukkig ben. Door te schilderen en de verkoop ervan kan ik vele stichtingen (die afhankelijk zijn van donaties) een handje helpen. En dat geeft heel veel voldoening. Ik voel nu echt dat ik in mijn eentje heel veel kan verspreiden...en geloof ook echt in : elke verandering die je graag ziet , begint bij jezelf "

Reageer op Zinloos of...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.