Mindful afwassen

Mindfulness

Geplaatst op vrijdag 27 februari 2015 door Nelly de Jong

Mindful zijn is niet zo ingewikkeld als het misschien op het eerste oog voor sommige mensen lijkt. Er zijn heel simpele, maar nog niet altijd eenvoudige oefeningen die je meer bewust maken van je onbewuste en meestal vaak steeds herhalende gedachten zijn. Veel van die gedachten zijn negatief geladen. Ze gaan vaak over je verleden. Over dingen die je van jezelf anders had moeten doen. Of ze gaan over nare dingen die je nog verwacht. Dit soort gedachten kunnen je stemming behoorlijk beïnvloeden. Maar als je je er niet bewust van bent, is het lastig er iets aan te veranderen.

Goed begin 

Mindful afwassen kan een goed begin zijn van het je bewust worden van deze gedachten. Maar misschien heb je wel een vaatwasser en denk je nu: Ik was helemaal niet meer af. Dat kan natuurlijk en in feite maakt het geen bal uit wat voor activiteit je kiest om mindful bij te zijn. Het liefst iets waar je niet echt bij na hoeft te denken. De vaatwasser uitruimen kan ook. Of je paprika snijden. Strijken of de auto wassen of je tanden poetsen. Wat het ook is, kies een activiteit waar je niet je volledige aandacht bij nodig hebt als je het doet. Omdat je het al heel vaak hebt gedaan en het op de automatische piloot kunt doen en ook doet. Behalve in de auto. Dat is nou weer niet een handige activiteit.

Met volle aandacht

Wat is nu de bedoeling? Ik wil je uitnodigen om die activiteit die je gekozen hebt eens met je volle aandacht te doen. En ik zal je maar direct uit de droom helpen. Het gaat je zeer waarschijnlijk niet lukken om de activiteit volledig bewust te doen. Je zult vrij snel ontdekken dat er van die automatische gedachten voorbij komen. En dat is helemaal oké. Want dat is nu eenmaal wat gedachten doen. En het is ook de rol en functie van je denken. Je denken produceert nu eenmaal gedachten. Maar wat ik je wil vragen te doen is je eens bewust te worden van die automatische gedachten. Wat zijn dat voor gedachten? Denk je aan wat je nog had moeten doen van jezelf? Of zijn er problemen die maar steeds je aandacht opeisen? Of denk je aan alles wat je verder nog allemaal moet doen?

Bewust worden

Het gaat er om dat je je bewust wordt dat dit is wat je denken doet. En elke keer opnieuw als je je bewust bent geworden dat er dergelijke gedachten zijn, breng je je aandacht heel bewust weer terug naar de activiteit waar je mee bezig was. Breng je gedachten weer terug naar het hier en nu. Kijk maar even heel bewust om je heen. Waar ben je nu? En richt je aandacht dan weer op de fysieke activiteit die je aan het doen was. En zeg in gedachten maar even tegen jezelf: Dit moment is precies zoals het moet zijn. Er is wat er is en dat is helemaal goed zoals het is. Ik ben hier en nu bezig met …. (afwassen, strijken, etc.…) en dat is helemaal goed zoals het is.

Rust in jezelf

Door op regelmatige momenten op deze manier naar jezelf en je activiteiten te kijken zul je ontdekken dat je over het algemeen min of meer vanzelf meer rust in jezelf en je activiteiten brengt. De grote hoeveelheid activiteiten waaruit ons leven bestaat levert ons vaak een enorme tijdsdruk op. We moeten zoveel van onszelf… Daardoor raken we de voeling met ons hier en nu vaak kwijt. We hebben dan weinig tot geen plezier meer in dit soort simpele activiteiten. Ze hangen ons op de nek in plaats van dat we ze gebruiken om juist een moment van gedachte bewust actief bezig te zijn.

Inpassen in je dagelijkse bestaan

Pas je dit mindful activiteiten doen in in je dagelijkse bestaan dan ontdek je dat het je zal helpen om je gedachten meer tot rust te brengen. Je lijf wordt er rustiger van en je kunt als er eens wat is meer evenwichtig reageren op wat er is. Als je in staat bent om je eigen gedachten van een afstand te bekijken, dan hebben diezelfde gedachten je niet meer zo in de tang. Je creëert dan afstand tussen jou en je gedachten en daarmee krijg je grip op je negatieve en de zich steeds herhalende gedachten.

Jetje ongeduld

Zelf ben ik heel lang een Jetje ongeduld geweest. Ik zat mezelf altijd achter de broek aan. Het is weliswaar een heel proces geweest, maar ik ben nu veel liever voor mezelf en als ik nu bijvoorbeeld in de ‘verkeerde’ rij voor de kassa sta heb ik even een moment om eens goed om me heen te kijken. Om eens echt te zien wat ik zie, in plaats van me door mijn gedachten te laten opfokken dat ik weer in de verkeerde rij sta. Of ik doe een ademhalingsoefening. En kom even heerlijk thuis bij mezelf. Daar midden in die volle supermarkt. 

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Hoe kijk jij?
Herrie in jezelf »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust en mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindful afwassen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.