Laat Gaston los

Pijl en boog alle pijlen raken de roos

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op dinsdag 24 februari 2015 door Nelly de Jong

Ik werd gebeld door een aardige meneer van de Postcodeloterij. Hij vond het jammer dat ik ons lidmaatschap had opgezegd, want zo ergens rond kerst zou de prijzentruck ergens een straat inrijden. “Zou het niet mooi zijn als Gaston dan voor uw huis stopt?” vroeg hij. Hij las de rest van zijn mooie script voor – met natuurlijk een onweerstaanbaar aanbod – en vroeg wat ik er van vond. “U doet het écht hartstikke goed!” complimenteerde ik hem, “heel enthousiast, oprecht en u heeft ook een hele fijne stem om naar te luisteren”.  Dat vond hij wel leuk om te horen, maar het was niet wat hij bedoelde. Daarom vertelde ik hem maar dat ik die geldprijzen niet meer wilde en daarom gestopt was. Hij begreep er niks van.

Vastgeroest

Vroeger, toen ik nog vastgeroest zat in banen waar ik bij toeval ingerold was, droomde ik vaak dat ik de loterij zou winnen. Wat leek het me heerlijk om eindelijk mijn baas te kunnen vertellen hoe ik werkelijk over hem dacht en dat hij die notulen voortaan zelf mocht tikken. Om mijn spullen te pakken en ter plekke mijn ontslag in te dienen. Daarna zou ik gewoon naar huis gaan en met man en zoon ons droomleven leiden. “Waarom doe je dat nu niet gewoon?” vroeg Nelly toen ik haar enthousiast vertelde over wat ik zou doen als ik in een klap miljonair zou worden. Ik keek haar aan alsof ze gek was geworden.

Accepteren en loslaten

Pas later realiseerde ik me wat ze bedoelde. Soms moet je de dingen accepteren zoals ze zijn en je ideeën over ‘wat hoort’ loslaten. Soms moet je de veilige haven durven verlaten zonder dat je weet wat zich achter de horizon bevindt. En soms moet je gewoon maar opschrijven wat je zou doen als Gaston ineens voor de deur zou staan met een cheque van vijftien miljoen. Langzamerhand kreeg mijn droomleven vorm: ik zou graag een eigen atelier willen hebben waar ik ongestoord mooie dingen kon maken, ik zou graag samen met eega een bedrijf aan huis willen en ik zou willen schrijven. Eigenlijk was het best een kort lijstje. Voor de vorm vroeg ik manlief ook nog even wat hij zou willen, maar die kwam niet verder dan dat eigen bedrijf en drie Maserati’s. Met hulp van Nelly veranderde mijn droom in een handige to-do-lijst en kon ik beginnen met afstrepen.

Dichter bij mijn doel

Het werd een jaar van loslaten. Soms had ik het gevoel alsof ik mijn veilige haven al zwemmend had verlaten in mijn blote kont. Gelukkig kwam ik op de meest onverwachte plekken mensen tegen die me figuurlijke zwembandjes en reddingsboeien gaven. Het ging steeds vlotter en naarmate ik het zicht op de haven verloor deed het me steeds minder wat ‘andere mensen’ er van vonden. Na een training Assertiviteit had ik dat namelijk ook al los kunnen laten en geleerd dat ik best zelf kon bepalen welke richting ik uit wilde. Vreemd genoeg draaide zowat iedereen bij naarmate ik steeds dichter bij mijn doel kwam. Mensen die mijn plannen eerst als onzinnige dagdromerij hadden bestempeld bewonderden nu ineens mijn moed en verzuchtten: “Ik wou dat ik dat durfde”. En ik? Ik vroeg hetzelfde als Nelly een jaar eerder: “Waarom doe je het dan niet gewoon?”

Vertrouwen op je eigen kompas

Some of us think holding on makes us strong, but sometimes it’s letting go” zei schrijver Hermann Hesse ooit. Loslaten is behoorlijk eng, omdat je van tevoren al weet dat het pijn gaat doen. Mensen zullen je voor gek verklaren. Sommigen zullen boos zijn, of (nog erger) teleurgesteld. De onzekerheid over wat je te wachten staat maakt angstig. Tegelijkertijd geeft het een goed gevoel om te vertrouwen op je eigen kompas, in de wetenschap dat alles goed zal komen. En je hoeft er niet voor thuis te blijven, voor het geval dat Gaston bij je op de stoep staat.

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Mindful afwassen
Herrie in jezelf »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes, Loslaten en Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Laat Gaston los

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.