De levensbus

Levensbus, bus van je leven

Geplaatst op woensdag 18 februari 2015 door Nelly de Jong

Als alles in ons leven lekker loopt zoals we het graag zien is het makkelijk om je gelukkig en tevreden te voelen. Pas als de omstandigheden uitdagingen aan ons bieden, komen we vaak in verzet. Dat verzet kan actief of passief zijn. Actief in de vorm van weerstand voelen en ervaren. Of passief in de vorm van je slachtoffer voelen van de omstandigheden. Nu heb je natuurlijk nooit alle omstandigheden in de hand. Dat is onmogelijk. Maar waar je wel invloed op kunt uitoefenen is die kakafonie aan stemmen in je hoofd die ervoor zorgen dat je ofwel in de weerstand schiet of wel in de slachtofferstand.

Valt wel mee

De optimist in je vertelt je dat het wel meevalt en wel weer over zal gaan. Het opgewonden standje in je is op zoek naar spanning en wil er graag een mooi en groot verhaal van maken. De angst in je ziet het allemaal even niet meer zitten en wil het liefst wegkruipen in bed en pas weer wakker worden als alles voorbij is. Vertrouwen vertelt je dat het altijd weer goed komt.

Doodmoe

Allemaal verschillende emoties, verschillende facetten van jezelf die in verschillende situaties in verschillende formaties hun stem laten horen. Om soms doodmoe van te worden. En om van in de weerstand te schieten of juist in de verlamming te schieten. En beide reacties zijn heel voor de hand liggend en begrijpelijk maar niet het meest effectief om je weer lekker te gaan voelen.

Kakafonie 

Er was een tijd dat de kakafonie aan stemmen in mijn hoofd me soms finaal onderuit kon halen. Ik had in ieder geval niet meer zelf de regie over wat er in mijn leven gebeurde. Voelde me regelmatig slachtoffer van anderen. En naar ik later in mijn leven heb begrepen heb ik anderen zich ook slachtoffer laten voelen. Ik projecteerde wat er aan narigheid in mijn leven plaatsvond graag en vaak op een ander. Want dan hoefde ik niet zelf aan de slag met wat ik tegenkwam in mijn leven. Niet dat ik dat bewust deed. Nee dat was gewoon een aangeleerd overlevingsmechanisme. Zo deed ik dat gewoon. Maar erg vreugdevol was het niet kan ik je zeggen. Wat me onder andere geholpen heeft is meer stil te staan bij wat er IN MIJ gebeurde in plaats van wat er buiten me gebeurde. Mijn leven en mezelf bekijken alsof ik in de bus zat. Een metafoor die goed bij me past als oud buschauffeur J

Achterin in de bus

Als je jezelf en je leven voorstelt als een levensbus, dan kan het zijn dat je bij verschillende spannende omstandigheden als verandering van werk, een echtscheiding of overlijden, bij een verhuizing en andere stressvolle omstandigheden je even niet meer heel stevig achter het stuur zit van je bus. Je verplaatst jezelf dan naar achteren.

Emoties

Wat er gebeurt is dat de verschillende emoties, de verschillende stemmingen het van je overnemen. En jij hebt er soms werkelijk geen idee van hoe je uit een dergelijke situatie kunt komen. In je bus zitten al je emoties. En ze schreeuwen soms om het hardst om aandacht. De een wil rechtdoor, de ander afslaan, weer een ander stoppen… En wat moet je dan?

Wie is er aan boord?

Het helpt je om letterlijk stil te staan bij welke passagiers je wanneer aan boord hebt.  Geef je passagiers ook maar gewoon een naam. Lieve Lita die altijd het liefst de goede vrede wil bewaren. En Boze Bernarda die er het liefst even lekker op los zou willen beuken. Angstige Alie die liever in een hoekje wegkruipt. En principiële Pia die wel weet hoe het allemaal moet.

Luister

Geef ze (al jouw emoties en stemmingen) een naam en sta om de beurt even stil bij wat de verschillende emoties je te zeggen hebben. Luister eens even heel bewust en goed naar ze. Wat is hun boodschap als je ervanuit gaat dat ze allemaal het beste met je voor hebben?

Wie zit waar?

Je kunt er ook als je dat wilt een tekening van maken. Stel eens vast: Wie zit er waar in de bus? Zijn er emoties die samenwerken? Of juist elkaar tegenwerken? Stel vast hoe het nu op dit moment in jouw bus is. Kijk eens van een afstand naar wat er zich in jouw bus allemaal afspeelt en luister en kijk naar wat alle emoties je te vertellen hebben.

Laat het los

Laat de situatie dan een paar dagen rusten. Steek er even geen energie in. En kijk dan eens een paar dagen later terug naar je tekening. Is wat je getekend hebt wat je wilt? Is dit zoals jij wilt dat jouw leven en levensbus eruit ziet? Zo nee, maak dan een andere tekening waarin je de passagiers op de plek zet waar je ze wilt hebben. Wie zet je waar neer? En wie besluit je om niet mee te nemen? Wie komt bij wie te zitten? Wie zet je voorin? En is het misschien ook handig om nog nieuwe passagiers mee te nemen?

Zitten je passagiers goed?

Wanneer is jouw bus zodanig gevuld dat jij je er goed bij voelt? Kijk er goed naar. En voel goed hoe het nu voor je voelt. Als je klaar bent met je nieuwe tekening waarin iedereen zit waar hij of zij zitten moet en je hebt hier een goed gevoel bij, verscheur of verbrand dan je je oude tekening en word je gewaar van wat je daarbij voelt.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Herrie in jezelf
Van mij of van jou? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Onzekerheid, Oefeningen, Emoties, Depressie en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op De levensbus

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.