Vooral doorgaan

Jongetje met snotneus

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op vrijdag 13 februari 2015 door Nelly de Jong

Wij hebben wat je noemt een zorgintensief kind. Toen er op driejarige leeftijd autisme werd vastgesteld kwam dat voor ons niet echt als een verrassing, want we wisten allang dat die van ons bijzonder was. Was hij happy, dan zat hij luidkeels te brommen. We hebben er maar eentje dus veel vergelijkingsmateriaal hebben we niet, maar zo af en toe realiseer ik me dat het er bij ons thuis wat anders aan toe gaat. 

 

Weinig ruimte

Zo was er vooral in de eerste jaren van zijn leven weinig ruimte voor onszelf. Maarja, dat stond ook als basiskenmerk van kersverse ouders vermeld in Oei, ik groei en dus dachten we dat het er gewoon bij hoorde. Mensen die voor het eerst bij ons thuis kwamen vroegen vaak  waarom er zo’n enorm planbord in de gang hing, of een lijstje op de koelkast met de 15 dingen die ons kind eet (allemaal geel, overigens). We vonden het wel handig. Net als de grote skippybal in de kamer waarmee we zijn evenwichtsgevoel trainden en de sensorische activiteitenbak die naast zijn stoeltje in de gang stond. Als het hem te veel werd zat hij daar graag wat te frunniken totdat het over was.

Ontroostbaar

In groep drie werd duidelijk dat hij het niet zou redden in het regulier onderwijs, ondanks alle zorg. Elke avond hadden we een ontroostbaar kind dat zich steeds minder begrepen voelde. Hij verhuisde naar een speciale school voor kinderen met een communicatiestoornis en bloeide helemaal op. En wij ook. Geen uitgelopen lunchpauzes meer omdat we drie keer in de week naar een therapeut moeten: dat gebeurt nu allemaal op school. Elke dag wordt hij met de taxibus gehaald en gebracht door de leukste taxichauffeur van de wereld. Langzaam kwam de rust terug en hadden wij eindelijk tijd om voorzichtig weer aan onszelf te denken.

De was vergeten

Inmiddels heb ik de leukste baan van de wereld en gaat ook het freelancen op een tempo vooruit waar ik gelukkig van word. We hebben een strak oefenprogramma voor zoonlief dat elke dag wordt uitgevoerd. ’s Avonds lezen we minstens een half uur met hem, want dat vind hij leuk en het is goed voor zijn taalontwikkeling. Zodra hij slaapt start ik mijn laptop op en gaan we aan de slag. De afwas slaan we over, want er komt vanzelf een oma of vriendin langs die zich dood ergert aan het volle aanrecht. Die laten we dan gewoon voor ons afwassen. Soms ligt er zo veel stof in huis dat ik gewoon alle ramen en deuren op elkaar open zet, dat gaat een stuk sneller dan met een doekje. En vertel het niet aan mijn moeder, maar soms draag ik mijn onderbroek gewoon twee dagen achter elkaar omdat ik vergeten ben een was te draaien.

Barry Stevens: Vooral doorgaan!

Dus toen iemand van de week vroeg: “Hoe doe je dat toch allemaal, werk combineren met een zorgintensief kind?” dacht ik aan de lijfspreuk van Barry Stevens. Vooral dóórgaan. Niet te veel piekeren over de toekomst en maar gewoon genieten van elke dag, want het is zoals het is. Wat ook hielp is dat we in de loop der jaren onze prioriteiten duidelijk hebben vastgesteld. Kind: belangrijk. Huishouden: niet belangrijk.  Ons werk: belangrijk. Wat een ander denkt: niet meer belangrijk. En het is gek, maar op het moment dat we een schifting begonnen te maken tussen de dingen waar we ons wel of niet meer druk om wilden maken ging het steeds makkelijker.

De wasmachine

En tegen die klant die van de week belde en vroeg wat dat harde bromgeluid was heb ik gewoon gezegd dat het de wasmachine was. Die vraagt zich nu vast af hoe ik dat allemaal doe.

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

3 daagse training Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« De levensbus
Van mij of van jou? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Stress, Keuze en keuzestress, grenzen en balans, Effectiviteit en Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Vooral doorgaan

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.