Van mij of van jou?

Van mij of van jou?

Geplaatst op maandag 9 februari 2015 door Nelly de Jong

De hele dag door zijn we in interactie en gesprek met onszelf en met anderen. Dat gesprek kan een gesprek zijn over waar je op dat moment mee bezig bent of wat is geweest, maar ook over wat je verwacht. Het kan positief en het kan negatief geladen zijn.  Het gevolg van die interne dialoog is dat je je gaat voelen al naar gelang de lading van dat gesprek. Maar er zijn meer dingen die bepalen hoe je je voelt. Het kan namelijk ook zijn dat je zomaar ineens het gevoel van een ander in je schoot geworpen krijgt.

Weg is je energie 

Je herkent het vast wel. Je kwam helemaal blij en opgewonden over iets leuks thuis en je lief of een van de andere huisgenoten maakt een stekelige opmerking en weg is je goeie bui. Weg  is je energie en weg is je goeie dag. Wat gebeurt daar precies?

Overzicht gevoelens en behoeften

We ervaren allemaal gevoelens in ons lichaam. En de lijst met gevoelens is enorm groot. Kijk maar voor een overzicht ervan op: Overzicht gevoelens en behoeften

Besmettelijk

Nogal wat mensen zijn zich echter volkomen onbewust van hun eigen gevoel in het moment. Ze zijn zich niet of nauwelijks bewust van de signalen die hun lichaam afgeeft noch van de gedachten die er door hun hoofd spoken. Maar die gedachten en gevoelens zijn er wel. En ze zijn nogal besmettelijk. Wanneer je in de buurt bent van iemand die ‘geladen’ is met negatieve gedachten en gevoelens, ga je je zelf ook vervelend voelen. De ander legt als het ware zijn lading en zijn gevoel bij jou neer. En jij pakt onbewust die lading van de ander op en neemt het mee in jouw innerlijke ruimte.

Te jong voor die rol

Dat overnemen van gevoelens en soms ook van verantwoordelijkheden kan soms al heel vroeg in je jeugd plaatsvinden. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van traumatische gebeurtenissen, zoals een echtscheiding, overlijden of andere gebeurtenissen met een grote impact, kan je als een kind een deel van de verantwoordelijkheid van een ouder of andere verzorger overnemen. Wanneer zijn vader op 14 jarige leeftijd overlijdt en hij de oudste jongen in het gezin is, neemt Koen een deel van de rol van zijn vader over in het gezin. Dat doet hij omdat hij ziet dat zijn moeder het moeilijk heeft en hij haar wil helpen. Hij is alleen nog veel te jong voor die rol en draagt daarmee een verantwoordelijkheid die niet van hem is. Dat overnemen van gevoelens en verantwoordelijkheid kan soms positief, maar ook vaak negatief uitpakken, zoals je kunt afleiden uit het volgende:

Verbinding of verwijdering

Wanneer je iets goeds geeft aan een ander, dan vergroot je de onderlinge verbinding. Maar wanneer je een last achterlaat bij een ander die niet van hem of haar, dan is er sprake van verwijdering. Als je iets wegneemt van de ander dat niet van jou is, dan is er ook sprake van verwijdering. Maar ook als je iets draagt voor een ander dat niet van jou is, is er sprake van verwijdering.  Zo zijn er nog wel meer vormen van uitwisseling denkbaar. Een compliment of cadeau dat niet wordt ontvangen zorgt ook voor verwijdering. Maar een cadeau of compliment dat wel wordt ontvangen verbindt weer.

Overdracht en tegenoverdracht

Het zijn soms ingewikkelde vormen van overdracht en tegenoverdracht die onzichtbare draden weven in onze relaties. Meestal zijn we ons daar totaal niet bewust van, maar de impact kan zeer groot zijn. Een kind dat een last van een ouder meedraagt, zorgt niet goed voor zowel zichzelf als de ouder. Vooral ook omdat dat proces niet expliciet plaatsvindt. Er is uiteraard niets mis mee om af en toe wat voor elkaar te betekenen. Om elkaar in praktische zin bij te staan. Maar zodra we iets waar iemand anders iets te dragen of te leren heeft ontnemen, zorgen we niet goed voor onszelf, maar ook niet goed voor de ander. We kunnen het verdriet over een overledene niet wegnemen. We kunnen wel vol aandacht aanwezig zijn bij de ander en de ander erkennen en zien in zijn pijn en verdriet.

Teruggeven wat niet van ons is

En wat we ook kunnen doen is de ander datgene wat hij bij ons heeft achtergelaten weer teruggeven. Daardoor bevrijd je je van niet voedende onderlinge psychische banden. Je hoeft dat niet letterlijk met de ander samen te doen. Je kunt de ander ook zijn deel weer teruggeven door je dat in gedachten voor te stellen. Door bijvoorbeeld een symbool wat voor de situatie staat in gedachten weer terug te geven aan de ander.

Terugnemen wat van jou is

En natuurlijk is het ook belangrijk dat je datgene dat van jou is weer terugneemt. Dat je jouw deel, jouw last weer de jouwe maakt. Daar waar je eerder anderen daarmee hebt belast.

Eerst mijn succes vieren!

En de volgende keer dat je blij thuiskomt en iemand jou probeert te belasten met iets dat niet van jou is: Geef wat van de ander is, direct weer terug. Door bijvoorbeeld te zeggen: Ik zie dat je nu niet blij kunt zijn voor mij. Jammer dat je je niet goed voelt, maar ik ga toch mijn succes nu eerst even vieren.

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« De levensbus
Overzicht gevoelens en behoeften »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, grenzen en balans, Energie, Emoties en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Van mij of van jou?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.