Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Gevallen kind

Geplaatst op zondag 1 februari 2015 door Nelly de Jong

Als baby word je redelijk blanco geboren. Natuurlijk is er sprake van een zekere aanleg, maar daarnaast wordt hoe je opgroeit en hoe je je ontwikkelt voor een groot deel door wat je meemaakt bepaald. Als kind doe je vanaf dat je geboren wordt allerlei ervaringen op. Die ervaringen geef je als kind een betekenis. Heel basaal geef je als kind aan die gebeurtenissen de betekenis van pijn of plezier. Als je honger hebt en geen eten krijgt, doe je een pijn ervaring op. Als je op school een hele goede eerste spreekbeurt had, zal je later spreken voor een groep als plezieriger ervaren dan wanneer je bij je eerste spreekbeurt werd uitgelachen.

Hoe reageert de omgeving

Dit proces van betekenis geven kun je heel duidelijk zien bij kinderen rond een jaar of twee. Als zij vallen, dan gaan ze vaak niet onmiddellijk huilen, maar ze kijken eerst rond om te kijken hoe hun omgeving reageert. Reageert de omgeving geschrokken dan voelt het kind dat er wat aan de hand is en gaat het huilen. Daardoor ontstaat er een er een koppeling in de hersens die zegt: in die situatie moet je huilen. Als dit een paar keer is gebeurd dan kijkt het kind de volgende keer niet meer, maar huilt het meteen. Je hersens scannen bij iedere nieuwe gebeurtenis alle eerdere gebeurtenissen af om te kijken of ze vergelijkbare situaties tegenkomen. En volautomatisch reageer je zoals je eerder reageerde. Hoe vaker je een bepaalde situatie hebt meegemaakt hoe sterker de verbinding in je hersenen is.

Bewust 

Als je daarom ook ergens last van hebt in je leven of je wilt bepaald niet functioneel gedrag veranderen, dan is het belangrijk dat je je bewust wordt van het patroon waar jij in zit. Vooral omdat er aan bepaalde gedragingen en gebeurtenissen een sterke emotionele prikkel gekoppeld zit. Hoe sterken de emotionele prikkel, hoe sterker het patroon. Als je als kind gepest werd en je er de betekenis aan hebt gegeven dat jij er niet mocht zijn, dan zul je waarschijnlijk later veel minder gemakkelijk je ruimte innemen. Of je doet wat ik deed: Overreageren in bepaalde situaties. Niet echt handig, kan ik je uit eerste hand vertellen...

Wat kan beter?

Een ander aspect wat in het al of niet goed voor jezelf leren zorgen een rol speelt is het gegeven dat het in  onze westerse cultuur vooral gebruikelijk is om te kijken naar wat er niet goed is. Als je als kind thuis komt met een rapport met daarop twee tienen, drie negens, een acht, een zeven en een vier, waar gaat dan de aandacht naar uit? Juist! Dan gaat de aandacht vooral uit naar die vier. Die vier moet in onze cultuur een zes worden. Terwijl het natuurlijk een fantastisch rapport is wordt de nadruk toch gelegd op datgene wat in onze beoordeling beter moet.

Niet goed voor je zelfwaardering

Het is ons oordelende en vergelijkende denken wat ons hierin in de weg zit. In dit mechanisme schuilen twee gevaren: Het eerste is dat je door het negatieve oordeel vooral negatief naar jezelf en de omgeving leert kijken, wat over het algemeen een negatief effect heeft op je zelfwaardering. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is een bekend nederlands gezegde waarin dit mooi verwoord wordt.

Oordelen en dan vooral negatief

Een andere kanttekening die je hierbij kunt maken is dat het oordelende denken wat hier onder zit sowieso vaak voor veel problemen zorgt. Daarom ook nodig ik je van harte uit om het oordelende denken meer en meer los te laten en over te stappen op het oorzaak en gevolg denken. Wat betekent dat in de praktijk van het voorbeeld van het rapport? Dat zou tot gevolg hebben dat het rapport op zicht niet goed en  niet fout is, maar bekeken kan worden vanuit wat je ermee wilt.  Wanneer je bv. arts wilt worden en je hebt een vier voor wiskunde dan zul je om die studie te kunnen volgen wat meer aan je wiskunde moeten doen. Het is niet fout dat je een vier hebt, maar je hebt wiskunde wel nodig om arts te kunnen worden. Wil je daarentegen tolk/vertaler worden en heb je die hoge cijfers op je talen, dan heb je een hele goede basis om tolk te worden en is die vier niet zo interessant. Tenzij je natuurlijk tolk vertaler voor wiskunde wetenschappers wilt worden :-)

De kleur van je brilleglazen

Het oorzaak gevolg denken plaatst situaties veel meer in een bepaalde context in plaats van dat het beoordelingssysteem van een of meer anderen of de cultuur maatgevend zijn voor de beleving. Want jij weet natuurlijk allang dat dé werkelijkheid niet bestaat. Iedereen kijkt door zijn of haar eigen bril naar die werkelijkheid. En de kleur van je brillenglazen wordt bepaald door de ervaringen die je hebt opgedaan en de betekenis die je er aan gegeven hebt.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan! 

foto: freedigital photos, Ohmmy3d
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Overzicht gevoelens en behoeften
Dat doen wij hier niet! Experiment met apen »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Irena op dinsdag 17 februari 2015 om 10:31
Mooi artikel!

Ik heb ter aanvulling op dit artikel zelf ook nog een stukje geschreven (voor mezelf), dat ik hier graag wil delen voor wie het leuk vind om te lezen:

Op het moment dat je een slechte ervaring hebt gehad met het houden van een spreekbeurt, bijvoorbeeld omdat je je onwijs zenuwachtig/angstig en onzeker voelde voor en/of tijdens dat moment, dan ontstaat er in de hersenen een koppeling tussen die gebeurtenis (spreekbeurt) en de emotie (angst/onzekerheid) die deze gebeurtenis opriep.
Die ‘negatieve’ koppeling, ook wel associatie genoemd, zorgt ervoor dat je je bij de eerst volgende spreekbeurt wederom zenuwachtig voelt. Je hersenen weten immers niet beter! Zij oordelen niet of iets goed of fout, handig of destructief is, maar leggen in de hersenen slechts alle gebeurtenissen vast, met de daarbij behorende “betekenissen”, die jij zelf aan die gebeurtenissen hebt gegeven. “Een spreekbeurt geven is doodeng” bijvoorbeeld.
Mooi dat we nu weten hoe zo’n koppeling ontstaat, maar hoe kom je nu eigenlijk van die angst af en hoe ga je ermee om? Hier een paar kleine handvatten. Het is goed om je te realiseren dat het vaak gaat om angsten, die gebaseerd zijn op een of meerdere ervaringen uit het verleden en dus absoluut niets van doen hebben met het heden! Het is in zo’n situatie dan ook heel belangrijk om je dat te beseffen en jezelf positief toe te spreken met gedachten die uit gaan van liefde, vertrouwen en geloof in eigen kunnen in plaats van je te laten leiden door angst uit het verleden.
Elke situatie is een nieuwe kans om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe, “positieve” koppelingen aan te leggen in de hersenen. Hoe meer ‘positieve’ koppelingen er in de hersenen ontstaan, hoe meer die negatieve koppeling op de achtergrond verdwijnt en er meer balans ontstaat. Gezonde spanning bijvoorbeeld, in plaats van de grootst mogelijke angst. Probeer elke situatie of uitdaging dus oprecht te zien als een nieuwe kans om fijne en prettige ervaringen op te doen! Probeer je bewust te worden van je gedachten en overtuigingen. Wat denk je allemaal over jezelf en over de wereld waarin jij leeft? Observeer die gedachten, probeer te onderzoeken welke niet steunende overtuigingen jij nog vast houdt en laat negatieve gedachten en overtuigingen in liefde los. Door te oefenen met positieve en krachtige gedachten, steeds weer opnieuw. Gedachten, die uitgaan van liefde en respect voor jezelf, want dat verdien je! Jij bent bijzonder en uniek en je bent perfect zoals je bent! Zowel met je goede kanten, als met de kanten die je misschien graag anders zou zien. Ik wens je toe dat je heel veel fijne, warme en liefdevolle gedachten en ervaringen mag gaan hebben en beleven, want je verdient het om te stralen en van dit leven te genieten! :)

Warme groet,
Irena

Anouk op donderdag 5 februari 2015 om 21:06
Wanneer je als mooie, groeiende bloem boven 100.000 dezelfde grassprieten uitsteekt, wordt je, ook nu, nog steeds neer gemaaid....

Anna op maandag 2 februari 2015 om 21:53
Doe maar gewoon, doe je al gek genoeg. Woorden die helaas veel te vaak werden uitgesproken in ons grote gezin in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het heeft me gevormd ja en veel verdriet gedaan, want wie was ik nu eigenlijk en wat kon ik? Nog heb ik er wel eens moeite mee gewoon plezier te kunnen ondervinden van wat ik doe en soms twijfel ik toch stiekem weer een beetje aan mijn kennis en kunde. Ergens diep in de krochten van mijn cellen, zit het er nog steeds. Later is "Afwijzing" mijn leraar geworden, een spiegel waarin ik mezelf écht mag zien. De aanzet om anders naar mezelf en de wereld te gaan kijken is mij ingegeven, door verdieping, door in contact te komen met lieve mensen, heb ik voor een ander pad gekozen, nu mag ik genieten. omdat ik weet dat ik er mag zijn en daarmee kan en mag ik anderen laten zien dat zij er mogen zijn. Hoe mooi kan het zijn? Er blijft werk aan de winkel, maar daar mag ik ondertussen ook gewoon van genieten.

Miek op maandag 2 februari 2015 om 17:35
Als klein meisje wandelde ik door een wereld die anderen niet zagen. Jaren werd dat afgedaan als; zij heeft zoveel fantasie! Ik herken de hsp ervaringen van Elisabeth en mijdt drukke gebeurtenissen niet hoewel het geen favoriete bezigheid is. Ik ben heel blij dat ik lang geleden op 17 jarige leeftijd mensen ontmoette die herkenden wat voor mij zo gewoon was, het heeft mij inmiddels (51) ontzettend veel goeds gebracht. In mijn werk met mensen ervaar ik het als groot voordeel. En dat calvinisme van doe maar gewoon.......ik zeg altijd het zijn onze gedachten over een situatie die ons een bepaald gevoel geven. Het zijn 'maar' gedachten en met die gedachten kun je zoveel doen! Als je eenmaal weet hoe je 'nieuwe paden' in het brein kunt aanleggen kun je de wereld een beetje mooier kleuren....

Elisabeth op maandag 2 februari 2015 om 01:46
Als HSP-er vond ik mijn schooltijd vooral afschuwelijk en had ik het gevoel er niet bij te horen. Dit maakt dat ik mij alleen vertrouwd voel bij andere hsp-ers en andere mensen mijdt, vooral als zij te druk of lawaaierig zijn of kwetsende opmerkingen maken. Na al die jaren ga ik nog steeds feesten en drukke bijeenkomsten uit de weg.

Reageer op Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.