Uitverkoop!

roze hart van rook

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op maandag 26 januari 2015 door Nelly de Jong

“Je moet jezelf nooit in de uitverkoop gooien,” zei een collega ooit tegen me. Op dat moment was ik net verwikkeld in een heftige affaire met een jongeman met blokjesbuik. Als ik met hem op stap was en ik hoorde iemand luidkeels roepen: “Hoe komt zo’n meid aan zo’n knappe vent?” was dat een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen. En dat kon ik wel gebruiken, want ik was ontzettend onzeker over mezelf. Dat wist de jongeman in kwestie natuurlijk ook, dus kon hij er naar hartenlust op los rommelen want na paar lieve woordjes zag ik het wel weer door de vingers. De wijze woorden van mijn collega hadden weinig effect.

Je moet er wat voor over hebben...

Eerder had ik ook al eens een vriendje die erg onderhoudsintensief was. Hij hield van muziek die ik háátte, maar toch liep ik elk weekend weer op een of andere foute platenbeurs. Terwijl hij opgewonden stond te graven in bakken vol bootlegs, verveelde ik me te pletter, maar je moet er wat voor over hebben. Dat er nooit tijd was om iets te doen wat ik leuk vond nam ik maar voor lief. Ik had tenminste verkering.

Verstrikt in een relatie

Jarenlang schoof ik van de ene man door naar de volgende. Je kunt wel raden wat ze allemaal gemeen hadden: ze waren geïnteresseerd in mij. Met een eigenwaarde van nul komma nul was ik zo gevleid als iemand interesse in me toonde dat ik spontaan verliefde gevoelens ging koesteren. “Jij eindigt straks ergens in een achterbuurt met zes kinderen van verschillende vaders,” zei mijn zusje vilein. En het ergste was: ik wist dat ze wel eens gelijk kon hebben.  Om me heen zag ik alleen maar gelukkige stellen die mentaal op een lijn zaten en samen plezier hadden. En ik zat – alweer – verstrikt in een relatie met een vent die zich totaal niet interesseerde voor wat mij bezighield.

Blind date

Ten einde raad regelde mijn zusje een blind date voor me met een gymleraar die aan de andere kant van het land woonde. Het bleek een briljant plan. Ik stond hem op te wachten op het perron en toen ik hem de trein uit zag stappen met een weekendtas realiseerde ik me: dit wil ik niet langer. We gingen nog wel uit eten (zo ben ik dan ook wel weer) maar daarna zette ik hem weer keurig op de trein en zwoer ter plekke alle mannen af.

Belangrijk

Met hernieuwd enthousiasme stortte ik me op mijn studie en ontdekte hoeveel vrije tijd ik overhield zonder mannen. Hele zaterdagen slenterde ik door de bieb. Op zondag was ik vaak de hele dag aan het schilderen en knutselen met de kat op schoot. Ik maakte nieuwe vrienden met wie ik net zoveel tijd kon doorbrengen als ik zelf wilde, er zat toch niemand op me te wachten.  Langzamerhand ontdekte ik wat ik echt leuk vond om te doen en wat voor mij belangrijk was.

Ideale man

Tijdens een avond met vriendinnen besloten we in een melige bui een lijstje te maken van eisen waar onze ideale man aan moest voldoen. Ik was op dreef, want ik kwam op vijfenzestig punten die varieerden van een diepe voorliefde voor Engelstalige literatuur en blauwe ogen tot een creatief beroep en een buikje. Hij moest een brede interesse hebben en kunnen lachen om Britse humor. Kortom: kleine kans dat ik die man ooit zou vinden. Mijn vriendinnen noemden me liefkozend ‘Miss Marple’ en dat beschouwde ik als een compliment: liever in m’n eentje dan ooit weer met zo’n foute vent.

Ik niet meer!

Op mijn 27e verjaardagsfeest riep ik na een zeer geslaagde avond dan ook: “Ik hoef nooit meer een man!” Mijn zusje (inmiddels zwaar in love met de man met wie ze later zou trouwen) haalde zichtbaar opgelucht adem. Daarna vertrokken we met het hele gezelschap richting disco (zo heette dat toen nog) en zetten het op een zuipen. Of nouja: iedereen behalve ik want ik had mijn geuzennaam natuurlijk niet zomaar gekregen.  Het kon de pret niet drukken, want sinds ik me niet meer druk maakte om wat mannen van me vonden ging ik ongegeneerd los op de dansvloer. En daar gebeurde het. Ik draaide me om en keek recht in een paar helderblauwe ogen. Met een schuin lachje stak hij zijn hand uit en vervolgens dansten we door tot de portier ons op straat zette, ver na sluitingstijd. We hadden niet eens gemerkt dat alleen wij nog over waren gebleven op de inmiddels TL-verlichte dansvloer.

Met hem ga ik trouwen!

Terwijl onze vrienden ons elk een andere kant uit trokken riep ik nog snel mijn telefoonnummer. “Met hem ga ik trouwen,” zuchtte ik gelukzalig terwijl we ons met z’n allen in een taxi propten. Het commentaar was niet van de lucht (“Gáán we weer!” riep mijn zusje met rollende ogen) en de taxichauffeur gooide er nog een schepje bovenop door te beweren dat hij inmiddels stinkend rijk zou zijn geweest als hij een euro had gekregen voor elke keer dat iemand dat in zijn taxi had geroepen op zaterdagavond.

Karma

Ik denk dat het kwam omdat ik niet meer zo nodig een man hoefde. En omdat ik een lijstje had met dingen die voor mij belangrijk waren. En omdat ik mezelf eindelijk leuk begon te vinden. Misschien was het ook wel gewoon karma. Hoe dan ook, ik kon het niet laten om iedereen op mijn trouwdag toch even te helpen herinneren aan die bewuste avond. Tegenwoordig draait er nog maar eentje met zijn ogen, vergezeld door een diepe zucht. “Jullie gaan toch niet wéér vertellen over dat jullie elkaar hier ontmoet hebben met al die kleffe dingen en zo hè?” zegt onze zoon als we weer eens aanschuiven op het terras van het café waar vroeger die disco was. Hij heeft het tekentalent van zijn vader, een belezen illustrator met een voorliefde voor documentaires. En als ik ze samen zo zie zitten ben ik blij dat ik mezelf uit de uitverkoop heb gehaald.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg
Dat doen wij hier niet! Experiment met apen »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, relaties en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Uitverkoop!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.