Dingen zijn zoals jij ze ziet

Geluk is een doe-ding

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op woensdag 14 januari 2015 door Nelly de Jong

Misschien heb je er geen idee van, maar de manier waarop je tegen dingen aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe ze zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van het half volle of half lege glas. Mensen die wat negatiever ingesteld zijn zien het glas half leeg. De posivisten onder ons daarentegen als half vol. 

 

Vergelijken

Zelf ben ik wel geneigd om wat ik heb te vergelijken met iets wat nog veel leuker of beter is. En dit geeft natuurlijk een hartstikke vervelend gevoel. Elk klein dingetje wat mijn partner zegt kan ik negatief interpreteren. Een bekende die je voorbij loopt en geen gedag zegt denk ik gelijk dat er iets mis met mij is. Ben ik niet leuk?! Is ze boos?!

Negatief denken

Ben jij van nature ook geneigd tot negatief denken? Welkom bij de club, ik ben er ook zo eentje. Ik kan van iets positiefs makkelijk iets negatiefs maken en iets negatiefs enorm opblazen tot iets extréém negatiefs. Mijn relaties hebben hieronder te lijden, en in the end, ik ook natuurlijk. Het is namelijk best een zwaar leven om alles als zo zwaar te zien. Dat je partner geen - ik hou heel veel van je en je bent alles voor me - terug zegt, maar ‘ik ook van jou’. Dat je in de file staat, want shit je komt weer eens te laat, in plaats van te genieten van wat extra ontspanningstijd. Vervelend al die taken die je baas je oplegt, in plaats van trots te zijn met het feit dat je überhaupt werk hebt en veel ook. Vervelend dat mensen niet zijn zoals we willen dat ze zijn. We willen altijd gewaardeerd, geliefd en gemist worden, want anders doen we er niet toe denken we…

Je kunt er wel iets aan doen

Ik zal je uit de droom helpen: Mensen zijn meestal niet op die manier met jou bezig en al helemaal niet met het expres geven van een slecht gevoel aan je. En de dingen zoals file, doen het ook niet om jou te dwarsbomen. Die dingen gebeuren nou eenmaal. Daar kun jij niks aan doen. Ook mensen kun je niet veranderen. Toch is er iets wat je zelf wel kunt doen…

Selectieve perceptie

Er bestaat namelijk zoiets als selectieve perceptie. Selectieve perceptie betekent: Je ziet alleen de dingen die je WIL zien. En oh ja, dat is echt zo waar. Dus als je je simpelweg focust op wat wél leuk is in jouw leven, of van iets negatiefs (file) iets positiefs maken (tijd om te ontspannen). Of het feit dat je partner zegt ‘ik ook van jou’ voor lief nemen, waarderen dat hij blijkbaar dus ook van jou houdt. Want ja, dat zegt hij echt letterlijk. We willen altijd meer, en geluk is blij zijn met wat je nu hebt.

Blind van verliefdheid

Je kunt jezelf verliefd denken op iemand. Hoe? Met je gedachten, je gedachten kunnen zoveel, meer dan je denkt. Wel eens gehoord van mensen die blind zijn van verliefdheid? Daar kun je je vast wat bij voorstellen. Deze mensen zien hun geliefde dan echt door een ‘roze bril’. Deze roze bril is selectieve perceptie. Deze bril laat alleen de positieve, leuke dingen binnenkomen in onze perceptie. De negatieve vervelende dingen worden simpelweg gewoon niet opgenomen in onze perceptie. Als je alleen maar positieve gedachten hebt over iemand, is dit vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het is jóuw werkelijkheid. Heel leuk allemaal, maar een paar jaar later valt die bril af en is alles ineens iets minder positief dan we in het begin dachten. Wat dus mooi is, is dat we eerder die bril af kunnen zetten en ons bewust worden van de feitelijke werkelijkheid. In het geval van verliefdheid ons meer bewust worden van hoe die persoon écht doet en niet hoe hij in je hoofd doet.

Jij geeft betekenis

In het geval van negatieve dingen, zouden we dingen positiever kunnen inzien. Want niks is positief of negatief, zonder dat jij daar een oordeel over geeft. Iets is alleen maar een gebeurtenis of feit op zichzelf. Jij geeft je betekenis.

Onbedoeld bot

Je kunt dus kiezen voor een positievere blik. Moeilijk, maar het kan. Ik probeer het soms, en het geeft me gelijk een goed gevoel. Ik voel gelijk de stress in mijn lichaam wegvloeien als ik iets anders benader. Mijn baas is soms bijvoorbeeld best autoritair, dit vind ik soms lastig. Ik betrek dit direct op mezelf. Tegenwoordig probeer ik te denken: Ze is tegen iedereen zo, omdat ze het druk heeft en daardoor reageert ze soms onbedoeld bot.

Dingen buiten jezelf plaatsen

Door dingen buiten jezelf te plaatsen en negatieve dingen minder zwaar op te vatten zal je leven een stuk ‘lichter’ aan gaan voelen. Je hoeft je namelijk niet meer druk te maken over wat mensen van je vinden of wat ze bedoelen. Of een negatieve gebeurtenis die je kunt accepteren zonder weerstand te voelen. Elk voordeel heeft zijn nadeel is een vaak gezegde. Je kunt dus kiezen of je de negatieve variant gelooft. Of de positieve.

Welke lijkt jou het makkelijkst? ;)

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

KiesZelf voor je Leven en Onderneming

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de KiesZelf voor je Leven en Onderneming.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Tineke


« Bucketlist, 100 wensenlijst 200 voorbeelden
Bril of lenzen? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Stress, Denken (positief en negatief) en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Dingen zijn zoals jij ze ziet

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.