Bril of lenzen?

bril

Geplaatst op maandag 12 januari 2015 door Nelly de Jong

Een van de redenen waarom het je soms niet lukt om te stoppen met vervelende gewoontes is dat je meestal geen beter alternatief hebt. Dat alternatief is er wellicht wel, maar mogelijk ken je het niet. Je herkent vast wel het fenomeen van de gemengde gevoelens. Je wilt afvallen, maar het eten is zo lekker. Of je wilt wel een andere baan, maar dat betekent wel dat alles verandert. Het resultaat is dat je uiteindelijk blijft zitten waar je zit. En zolang er nog geen beter alternatief is voor chocola, blijven we lekker chocola eten.

Superfoods

Hoewel er inmiddels wel een verschuiving gaande is. Er komt steeds meer belangstelling voor superfoods en voor lekkere en gezonde recepten. Maar daar geldt dan weer voor: Het kost tijd om ons die nieuwe andere manier van koken en eten bereiden eigen te maken. Het gevolg: We hebben het druk en dus komt het er niet van.

Pijn en plezier

Onze hersens worden heel basaal aangestuurd door het pijn en plezier mechanisme. Alles wat we doen, maar dan ook echt alles, doen we om pijn te vermijden of om plezier te krijgen. Waarbij je pijn en plezier ook zou kunnen vervangen door angst en verlangen. Als ik mijn klanten wel eens vraag welke van de twee zij denken dat over het algemeen de sterkste motivator is dan zijn er nogal wat mensen die denken dat dat plezier is. En dat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het klopt niet. We doen vele malen meer om te voorkomen dat we een tientje kwijt raken, dan we ooit zullen doen om 100 euro te krijgen.

Beter alternatief 

Om dit mechanisme voor je te laten werken zullen je daarom bij veranderingen dus op zoek moeten naar een beter alternatief. Een beter alternatief dat heel veel werk betekent is daarin dus mogelijk geen beter alternatief. En soms is dat betere alternatief er zomaar ineens. Zonder dat je er erg in hebt raak je aan een nieuwe gewoonte gewend. Net als Joke overkwam met haar lenzen.

Bril of lenzen

Jarenlang was Joke een overtuigd drager van contactlenzen. Voor haar alleen maar voordelen. Sporten, het dragen van een zonnebril ging allemaal prima dankzij haar lenzen. Toch besloot ze om naast de lenzen ook een bril aan te schaffen. Als ze moe was aan het eind van de dag merkte ze dat de lenzen niet zo comfortabel meer zaten. Dit kwam vaker voor aldus de contactlenzenspecialist. Ze stond daarin niet alleen. En de oorzaak ervan is dat je bij vermoeidheid minder vaak met je ogen knippert. Je ogen zijn dan droger en je lenzen zitten dan net niet helemaal 100%.

Bril

Om op die momenten de lenzen te vervangen voor een bril zou een oplossing zijn voor Joke’s klachten. De opticien maakte het recept voor de brillenglazen. Na een uitgebreide passessie koos Joke een leuk montuur uit. Haar bril werd gemaakt en na wat aanpassingen liep ze de winkel uit in het bezit van een bril met ook nog een cilindrische correctie. Een correctie die niet in haar lenzen zat. Dertig jaar geleden was dat nog niet mogelijk. In haar bril was deze correctie wel verwerkt.

Steeds vaker de bril

Het resultaat was dat Joke steeds vaker voor de bril koos. Zonder dat ze er in het begin erg in had. Op een dag moest ze vaststellen dat ze haar lenzen niet meer indeed. Ze droeg ze gewoon helemaal niet meer. Ongemerkt koos Joke voor het betere zicht dat de bril haar bood. Al de voordelen van het effect van de lenzen wogen niet meer op tegen de effectiviteit van de bril. Het betere alternatief hielp Joke om afscheid te nemen van de door haar eerst zo gewaardeerde lenzen.

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Dingen zijn zoals jij ze ziet
Bewustzijn in balans »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Keuze en keuzestress, Emoties, Effectiviteit en Behoeften


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Bril of lenzen?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.