Dat kan je zélf toch wel?

Vieze kopjes, vuile vaat

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op woensdag 7 januari 2015 door Nelly de Jong

“Vandaag komt mijn schoonmaker voor het eerst!” jubelde een vriendin op Facebook. Een half uurtje later postte ze: “Is het raar dat ik nu wil opruimen en poetsen omdat ik niet wil dat hij denkt dat ik een luie smeerpoets ben?” Het was een feest van herkenning voor alle vrouwen die reageerden, ook voor mij. Dat het een mannelijke schoonmaker betrof maakte het alleen maar erger.

Je schamen

Eigenlijk best raar: je betaalt iemand om iets voor je te doen, maar je schaamt je eigenlijk ook een beetje omdat je het niet zelf doet. Ik heb dat een beetje met de tandarts: de dag voor mijn afspraak sta ik altijd als een gek te flossen en schrobben, want stel je voor dat hij denkt dat ik mijn gebit verwaarloos. Vervolgens krijg ik altijd weer op mijn kop vanwege bloedend tandvlees, want de tandarts is ook niet gek: die ziet meteen dat dit het resultaat is van een eenmalige last-minute-actie. Bovendien is ‘ie vast wel blij met vrouwen zoals ik: dankzij ons rijdt hij tenslotte op een vette Harley.

Balanceren met tijd en energie

Als werkende vrouw met een gezin is het balanceren met de tijd en energie, maar het verbaast me telkens weer waarom we zoveel moeite hebben met het uit handen geven van zaken waar we zelf geen tijd voor hebben (of geen zin). Ik herinner me een buurvrouw van vroeger die haar tijd ver vooruit was: zij was de kostwinner, de buurman deed ook nog wat en op maandag kwam hun schoonmaakster. De hele buurt sprak er schande van, want de buurvrouw deed niet eens de gordijnen open voordat ze wegging en de afwas van het hele weekend stond vaak nog in de gootsteen. Op zondagavond was het er altijd een enorme teringzooi. Ik wist dat omdat ik er als tiener graag over de vloer kwam. Met de buurvrouw kon je tenminste een echt gesprek houden en ze had haar prioriteiten op een rij. Huishouden hoorde daar overduidelijk niet bij.

Calvinistisch

Ondanks mijn bewondering voor haar nam ik de calvinistische gedachte over van mijn omgeving toen ik volwassen werd.  Niet te gek doen, zuinig zijn en lijdzaam je lot ondergaan. Iemand anders betalen voor een taak die je zelf kunt uitvoeren, dat was je reinste decadentie. Dat hóórt niet. Zelfs na de derde feministische golf van de jaren negentig zat dat gevoel er nog hardnekkig in. En niet alleen bij mij: op het schoolplein hoorde ik andere moeders regelmatig roddelen over de vrouwen die hun kindertraktaties niet zelf maakten, maar grootschalig inkochten bij de lokale snoepwinkel. Het viel me nog mee dat niemand Bureau Jeugdzorg had ingeschakeld.

Lui wijf

Overtuigingen en aannames zijn hardnekkig, zeker als ze telkens weer versterkt worden door de omgeving. Heel lang ging ik daar in mee, tot ik leerde dat het ook anders kan. Want ben je echt een slechte moeder als je nooit meegaat naar zwemles, maar dat uitbesteedt aan de oppas? Ben je een lui wijf als je een schoonmaakster inhuurt en zelf wat anders gaat doen? Wie bepaalt wat zonde is van je geld?

Meer dan waard

Dus toen de buren begonnen te mopperen omdat ik nog steeds de dakgoot niet had schoongemaakt (waardoor het water bij hen op de erker kletste) nam ik een dapper besluit: ik belde het rioleringsbedrijf. Ik had best zelf de ladder op kunnen klimmen, maar zag er als een berg tegenop. Om te beginnen had ik al eens een halve paniekaanval gehad terwijl ik de dakrand aan het schilderen was, maar ik hou ook niet van troep opruimen. Het kon de twee heren die voor kwamen rijden niet schelen: die sprintten omhoog met hun emmers en schepjes en waren vast erg blij dat ze een keer geen toilet vol tampons en vochtige doekjes hoefden te ontstoppen. Terwijl ze hard aan het werk gingen zette ik voor mezelf een kop koffie en ging met een boek op de bank zitten lezen. Het was het geld meer dan waard.

Loslaten

En vriendin-met-schoonmaker? Die zette de jongeman hard aan het werk, maar ging vervolgens zelf net zo hard meehelpen. Ik hoop voor haar dat ze het leert, dat loslaten. Zodat ook bij haar straks de gootsteen op zondagavond lekker vol staat.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

KiesZelf voor je Leven en Onderneming

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de KiesZelf voor je Leven en Onderneming.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of tweet button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Allemaal een Bucket List
Bewustzijn in balans »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Loslaten, grenzen en balans en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Cindy Stal op donderdag 22 januari 2015 om 09:41
Loslaten is misschien wel 1 van de moeilijkste dingen die er is. Een stukje controle, schaamte of angst het speelt voor ons allemaal.

Voor mij persoonlijk heeft het afgelopen jaar dit des te meer duidelijk gemaakt. We hebben een ouder huis gekocht en willen dit zelf helemaal verbouwen. Het kost veel tijd en in combinatie met je werkende leven en hobbies enz is het vaak 1 grote afweging geweest. ' Wat zal de buurt wel niet denken als het gras nog niet gemaaid is? of ' Ja, we zijn nog steeds de badkamer aan het verbouwen' als mensen weer vroegen hoever we nu al waren met de verbouwing.

Kortom loslaten wat anderen denken (vooral wat jij denkt dat anderen denken) en doen wat voor jou goed voelt. Misschien wel mijn grootste les afgelopen jaar.

Reageer op Dat kan je zélf toch wel?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.