De mythe van de zelfreinigende man

De mythe van de zelfreinigende man

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op vrijdag 19 december 2014 door Nelly de Jong

Mijn man begrijpt me niet. Op zich niet zo vreemd, want dat gevoel hebben wel meer mensen bij mij. Wat zeg ik: soms begrijp ik mezelf niet eens. Toch zou je zeggen dat de bedoeling wel duidelijk is als je vuile was pontificaal op je kussen ligt. Of de volle vuilniszak strategisch pal voor de achterdeur geparkeerd staat, zodat je er niet langs kan. En je hoeft ook geen afgestudeerd Professional Organizer te zijn om te begrijpen dat vieze bordjes niet vanzelf naar de keuken lopen.

 

 

Klassiek gemopper

Dus ik verviel in het klassieke gemopper, aangemoedigd door vriendinnen die er thuis ook zo een hadden. En een vriend, want dat homosexuele mannen het altijd zo gezellig en netjes in huis hebben is dus ook niet waar. We werken evenveel als onze eega’s, hebben de zorgtaken redelijk verdeeld en dankzij de XXL-family planner houden we de boel aardig onder controle. Dan is het rete-irritant als je thuiskomt uit je werk op ‘papadag’, nog wat klussen hebt liggen voor je eigen onderneming, nog steeds een cadeautje moet regelen voor tante Ria die morgen 90 wordt en een woonkamer inloopt die eruitziet alsof er een bom is ontploft.

Het is hier geen hotel!

“Hoe moet ik nou weten dat jij wil dat ik stofzuig? Of dat ik moest koken?” vroeg manlief toen ik weer eens met stoom uit mijn oren en geveinsde kalmte binnenliep na een lange werkdag en vroeg waarom er meer eten op de grond lag dan in een pan. En toen zei ik het. De woorden die mijn moeder vroeger riep en waarvan ik altijd had gezworen ze nooit te gebruiken. “Het is hier *censuur*  geen HOTEL!” Man en zoon keken elkaar even aan terwijl ze languit op de bank lagen. Dat het thuis geen hotel is wisten ze echt wel: “Daar krijg je tenminste elke dag schone handdoeken. En ik heb niet eens meer een schone onderbroek.”

Getrouwd met een Neanderthaler

Ik deed wat iedere moderne, zelfstandige en zelfbewuste vrouw deed. Ik ging naar de buurvrouw en stortte mijn hart uit. Dat het belachelijk was dat ik echt alles moest voorkauwen. Dat het stom was dat hele roedels mannen nog steeds niet weten hoe een wasmachine werkt. Dat ik met een Neanderthaler getrouwd was die niet gewoon dingen in huis ging repareren  of een wasje ging draaien. Die niet – zoals de buurman –de spons en zeem ging pakken om de ramen eens lekker te soppen zodra het even droog was. Daarna liet ik een gepaste stilte vallen, waarin ze kon zeggen dat ik helemaal gelijk had.

Het werkt niet...

Alleen: dat deed ze niet. Ik hoorde haar diep ademhalen in de stilte. “Wat wíl je nu eigenlijk? Dat hij alles lekker spontaan gaat doen, of dat hij de helft van het huishouden doet? Want dat eerste kun je wel vergeten.”  Dat laatste wist ik diep van binnen ook wel. Want die hij-doet-nooit-wat-frustratie ontstond waarschijnlijk al in de oertijd: Had je net je grot schoongeveegd, kwam die hork weer binnen met moddervoeten en een bloedende mammoet. We denken allemaal dat we onze mannen wel kunnen updaten naar een betere versie, en daarom zijn er waarschijnlijk ook zo veel boeken over geschreven. Alleen: het werkt niet.

Briefjes

“Schrijf gewoon op een briefje wat je van hem verwacht. Doe ik ook en het werkt perfect”. Mijn mond viel open. En de buurman van zijn voetstuk. Zo lekker spontaan zelfreinigend bleek hij dus ook weer niet te zijn.

Glimlach van oor tot oor

Voor alle zekerheid legde ik het eerst maar even voor aan de betrokkene zelf. Manlief reageerde onverwacht enthousiast. “Dat wil ik wel! Dan weet ik tenminste wat je van me verwacht. En dan kan ik jou ook een beetje helpen.” (Dat laatste negeerde ik. ‘Helpen in huis’ klinkt voor mij precies hetzelfde als van een vader zeggen dat hij ‘oppast’ als zijn vrouw aan het werk is: Heel Erg Fout). En dus schreef ik alles op wat er in een week moest gebeuren en verdeelden we de taken. Een paar dagen later kwam ik thuis uit mijn werk in een opgeruimd en schoon huis en het kostte manlief haast een half uur om met een glimlach van oor tot oor alles te laten zien wat hij gedaan had.

Echt trots

En ineens drong het tot me door: hij was echt trots omdat hij precies had gedaan wat ik had gevraagd. Met resultaat. Wilde ik dat verpesten door te zeggen dat ik dit al jáááááren deed? Dat ik nooit enthousiaste reacties kreeg als ik vertelde dat ik drie kwartier had lopen boenen op de kalk rond de keukenkraan? Of drie keer op een dag kattenkots had moeten opruimen? Ben je gek.

Schone onderbroek

Na een paar weken waren we allebei wat gewend aan het nieuwe vraagt-en-gij-zult -krijgen systeem en had ik steeds minder behoefte om te beginnen over het gebrek aan waardering dat ik in het verleden had ervaren. Sterker nog: als ik tegenwoordig thuis vertel dat ik de was heb gedraaid krijg ik haast een staande ovatie. Want dan heeft iedereen weer een schone onderbroek.  

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

Workshop: Verbindende Communicatie

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Workshop: Verbindende Communicatie.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Bewustzijn in balans
Hooggevoelig en grenzen »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op De mythe van de zelfreinigende man

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.