Rijk worden: het is net knutselen

Zaadjes groeien

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op dinsdag 9 december 2014 door Nelly de Jong

Ik had altijd een beetje een afkeer van rijke mensen. Als je opgroeit in Oost-Groningen tussen de fanatieke socialisten – en waar het gemiddeld maandinkomen ongeveer gelijk is aan het bedrag dat de rest van Nederland per week uitgeeft bij de supermarkt – is dat misschien ook niet zo verwonderlijk. Rijke mensen, dat waren van die egoïstische slavendrijvers die via list en bedrog hun kapitaal vergaarden en er vervolgens bovenop gingen zitten. Wie wel eens geprobeerd heeft om collecte te lopen in een villawijk weet vast wat ik bedoel.

 

Paplepel

Dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen was me met de paplepel ingegoten. En dus toog ik dapper ten strijde vanuit mijn idealisme toen een paar jaar geleden de Occupy-beweging van de grond kwam. Ik had een maatje gevonden in een belezen jongeman met  politieke ambities die, net als ik, van mening was dat er een monopolie ontstond bij grote multinationals en we vonden allebei dat het de taak van het volk was om ons hier in te verdiepen. We organiseerden een bijeenkomst en hadden visioenen van diepgaande discussies, gesprekken met bestuursleden en meer betrokkenheid.

Vuile kapitalist!

De realiteit was anders. Binnen een paar dagen zaten we opgescheept met een groep mensen die vonden dat rijken hun geld moesten afstaan, dat alle rijken criminelen waren en dat het de schuld van de rijken was dat zij zelf zo weinig hadden. Een bijeenkomst organiseren was niet zo moeilijk: op ons tweeën na was de hele groep ‘in between jobs’. Of zoals een mevrouw het me uitlegde: “Ik heb nog geen werkgever gevonden wiens ideologie aansluit op de mijne”. We zagen hoe iemand “vuile kapitalist!” riep tegen een meneer in een Mercedes die toevallig voorbij kwam rijden en weer iemand anders klaagde over hoe haar belastinggeld verdween in de zakken van de rijken. Dat je met een bijstandsuitkering maar een paar procent belasting betaalt - de rest is premie voor je volksverzekeringen - wist ze niet.

Wereldbeeld

We zijn allebei als de sodemieter vertrokken en ons wereldbeeld was definitief veranderd. Klagen omdat je arm bent, dat doe je in groepen. De situatie veranderen, dat moet je zelf doen. Niet lang daarna zag ik bij Nelly een lijstje in de keuken hangen met haar financiële doelen. Ik had al in geuren en kleuren verteld over mijn Occupy-avontuur en toen ze me zo zag lezen kreeg ze weer die grijns op haar gezicht die zoveel wil zeggen als “ik zie aan je dat het kwartje is gevallen”. Op haar advies las ik een boek van Robert Kyosaki en daarna kwamen we regelmatig terug op het onderwerp ‘financiële educatie’.

Rijk worden is net als knutselen

Het was net als met mensen die mijn knutselskills benijden: ze hebben vaak geen idee van de hoeveelheid tijd en energie die ik steek in het maken van een sjaal  of een gehaakte draak. Hoe vaak ik wel niet hoor: “Dat kan ik écht niet! Ik ben helemáál niet creatief!”. Als ik dan vraag of ze überhaupt een haaknaald hebben is het antwoord al nee. Hoe verwacht je dan dat je het ooit leert? Rijk worden is net zoiets als knutselen: je begint met wat je hebt en al doende leer je. Je zoekt een project dat niet al te moeilijk is, en als dat klaar is begin je met een wat moeilijker project. Naarmate je beter wordt investeer je in goed materiaal, volg je eens een workshop en voor je het weet leer je allemaal andere mensen kennen die ook zo gek zijn op knutselen. Die leren je vervolgens weer allemaal nieuwe dingen en zo gaat het maar verder.

Quote 500

Inmiddels heb ik voor het eerst in mijn leven een spaarrekening waar ook echt iets opstaat, zijn de schulden weggewerkt en loopt alles op rolletjes. Een langgekoesterde droom – met zijn allen naar Parijs – kwam dit jaar uit omdat we er nu het geld voor hadden. Het geld komt nog niet met bakken binnen en voorlopig sta ik nog niet in de Quote 500, maar door alles wat ik tot nu toe heb geleerd over geld en rijkdom zijn de mogelijkheden onbegrensd.

Zuinig

Zo kwam ik tot de ontdekking dat veel rijke mensen heel zuinig en bewust met hun geld omgaan, want niet uitgeven is voor hen hetzelfde als verdienen. Ze zetten door en zorgen dat ze hun doelen bereiken. Ze delen hun vergaarde rijkdom selectief: in plaats van zomaar geld weg te geven leren ze anderen liever hoe ze diezelfde rijkdom zelf kunnen vergaren. Ze helpen elkaar en leren van elkaar. Net zoals de meiden in mijn haakgroep zijn ze ontzettend behulpzaam als het gaat om hun passie, maar draaien ze ook even met hun ogen als er iemand voorbijkomt zonder haaknaald die roept: “Ohhhhhh dat kan ik écht niet! ” en vervolgens vraagt of jij dan maar ‘even’ zo’n poef voor ze wil maken want “het is toch je hobby?”

Voorlichting en educatie

Ook met mijn Occupy-maatje komt het wel goed. Ik heb hem daarna nooit meer gesproken, maar zag hem laatst zomaar op het journaal een pleidooi houden in de Tweede Kamer over het belang van goede voorlichting en educatie voor de sociaal zwakkeren. En dat we op moeten houden met klagen en zeuren. Hopelijk hebben ze in Oost-Groningen inmiddels ook kabel-v.

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Van wens naar werkelijkheid

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Van wens naar werkelijkheid.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Waar ga jij naar toe?
Het belang van vitamine D »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes, financiŽn en Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Rijk worden: het is net knutselen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.