Werkstress? Investeer in jezelf!

Stressmeter

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 27 november 2014 door Nelly de Jong

Ruim een op de acht werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Daarom bedacht minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er een voorlichting moest komen, want volgens hem worden signalen vaak niet op tijd herkend. Ook weten werkgevers volgens hem niet dat je moet investeren in de mentale veerkracht van je werknemers. Zelf gaat hij de stress te lijf op de hometrainer in de sportzaal van het Binnenhof: even een half uurtje in de lunchpauze op de pedalen en daarna hop, weer fris aan het werk.

 

Enorm labiel

Er was een tijd dat ik mijn lunchpauze ook regelmatig besteedde aan het expireren van lichaamsvocht. Niet in de sportzaal, maar gewoon op het damestoilet want het jankt nergens lekkerder dan met een grote rol wc-papier binnen handbereik. Ik voelde me enorm labiel, mijn werk was een chaos en ik had de hele dag hoofdpijn. Als het eindelijk vijf uur was fietste ik opgelucht naar huis, waar ik vervolgens op de bank neerstortte en te moe was om nog iets te doen. Maar dat was niet zo erg, ik had toch nergens zin in. Ik ging laat naar bed, want ik wist: zodra ik morgen opsta begint het weer van voren af aan.

Burn-out modeziekte voor watjes

Ik dacht altijd dat een burnout zo’n typische modeziekte was voor watjes. Van die mensen die gaan mekkeren als ze een keertje vijf minuten moeten overwerken, of al in de stress schieten als de supermarkt geen half gesneden tijgerbrood meer heeft. Die gerust een jaar of twee arbeidsongeschikt zijn en dan de hele dag naar Dr. Phil kijken. Aan vooroordelen geen gebrek. Pas toen ik in een outplacementtraject terecht kwam en zowel mijn coach als mijn huisarts onafhankelijk van elkaar vaststelden dat ik een burnout had, realiseerde ik me dat het zo’n ding is dat je aan den lijve moet ervaren: pas dan weet je hoe ellendig het voelt. Na een jaar (en heel veel Dr. Phil) was ik er weer een beetje bovenop en kon ik, gewapend met nieuwe technieken en vol zelfvertrouwen, beginnen aan een nieuwe baan.

Straks is ze haar baan kwijt

Omdat ik me nog zo goed kon herinneren hoe het voelde om in een burnout terecht te komen, gingen alle alarmbellen rinkelen toen ik laatst bij een vriendin langsfietste en haar hard huilend op de bank aantrof. Ze heeft zo’n baas die vindt dat iedereen maar gewoon moet doen wat hem gezegd wordt, en aan ‘emo-praatjes’ doet hij niet. Ze werkt zich al jaren uit de naad voor een salaris dat ver onder het gemiddelde ligt en haar laatste functioneringsgesprek dateert uit 2009. Omdat er niet echt een markt is voor antropologen in het Noorden (en ze voor ‘makkelijke’ banen te hoog opgeleid is) kan ze geen kant op. En dus houdt ze haar mond maar dicht, want straks is ze haar baan kwijt.

Afgebrand

Na een half uur lullen als brugman wilde ze nog steeds niet van me aannemen dat er wel iets meer aan de hand kon zijn dan alleen maar ‘een beetje werkstress’. Ook al vertelde ze regelmatig over de negatieve sfeer op haar werk en de slapeloze nachten die ze vaak had: ze bleef erbij dat het wel meeviel. Maar toen ik terloops vroeg of ze morgen weer naar haar werk zou gaan gingen de sluizen weer open en snikte ze: “Ik hoop dat dat hele rotpand vannacht afbrandt, met hem erbij!” Ze schrok er zelf ook een beetje van, naderhand. Gelukkig maakte ze snel daarna een afspraak bij de huisarts, die haar aanraadde om eerst maar even tot rust te komen. Het pand (en haar baas) waren nog niet afgebrand, maar zijzelf inmiddels wel.

Liever voor zichzelf

Ik hoop dat ze straks – net als ik – een andere baan vindt bij een werkgever die de mentale gezondheid van zijn werknemers wel belangrijk genoeg acht om in te willen investeren. En ik hoop dat ze wat liever voor zichzelf wordt, zodat ze durft te vragen om de dingen die ze nodig heeft om haar werk goed te kunnen doen. Je kunt wel wachten tot je op de bodem van de put bent aanbelandt met een burnout waardoor niets je meer plezier geeft, maar geloof me als ik zeg dat het geen fijne plek is. En – achteraf gezien – is het zo goed te voorkomen als je maar weet hóe.

Investeren in jezelf

Mijn werkstress beperkt zich tegenwoordig tot een minimum. In de eerste plaats omdat ik eindelijk een baan heb die ik écht leuk vind, met dito collega’s en leidinggevenden. Maar zelf ben ik ook veranderd. Zit het een keertje tegen of lukt het even niet, dan mopper ik wat en zoek ik – al dan niet samen met een teamlid – naar een oplossing en ga ik weer vrolijk verder. Die mentale veerkracht waar Asscher het over had krijg je namelijk niet vanzelf.  Dat is iets wat je zelf kunt leren, bijvoorbeeld met behulp van een coach. Want juist in barre economische tijden is de beste investering nog altijd die in jezelf. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

KiesZelf voor je Leven en Onderneming

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de KiesZelf voor je Leven en Onderneming.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Het belang van vitamine D
Een oefening in mededogen »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Trainingen over dit onderwerp

DatumTrainingLocatie
Vr 24 september '213 Daagse training Liever AssertieverLeeuwarden, meld je aan

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust, coaching en Burn-out


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Werkstress? Investeer in jezelf!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.