Beter worden van bijnieruitputting

Meditatie

Geplaatst op woensdag 12 november 2014 door Nelly de Jong

Genezen van bijnieruitputting vraagt een verandering in diverse dingen, maar vooral een verandering van je leefstijl. Je energieniveau is, als je last hebt van bijnieruitputting, structureel laag. Daarom is het cruciaal hoe je met je energie en je energiegebruik om gaat. Wat je in je lijf stopt is net zo belangrijk als hoeveel beweging en hoeveel rust en ontspanning je krijgt. Ook hoe je over jezelf en je leven denkt. De overtuigingen die er voor hebben gezorgd dat je bijnieruitputting kreeg gaan je niet helpen er weer vanaf te komen. Dus ook in je denken zal een verandering plaats moeten vinden. Waar je in ieder geval mee kunt beginnen is voor jezelf een overzicht maken van zaken in je leven die helpend zijn voor je gezondheid en zaken die ondermijnend zijn voor je gezondheid.

 

Wat bevordert/ondermijnt mijn gezondheid?

Wat helpt je en wat ondermijnt je? Maak een lijstje met twee kolommen: Goed voor me en Slecht voor me. In de kolom goed voor me schrijf je alles op waarvan je denkt dat het jou helpt om gezond te zijn en te blijven. In de kolom slecht voor me schrijf je alles op wat je ondermijnt. Goed voor je kunnen dingen zijn als: Beweging, relaties, werk of andere activiteiten, hobby’s, je eetpatroon, hoe je omgaat met gevoelens en emoties, ben je positief of eerder realistisch in gesteld? Gebruik je voedingssupplementen? Stel je je grenzen goed? Voel je je grenzen op tijd? Lach je genoeg? Kun je relativeren? Slaap je genoeg of juist teveel of te weinig? Ga je op tijd naar bed? Als je bijnieruitputting hebt is het belangrijk op tijd naar bed te gaan (uiterlijk 22.30 uur). Heb je wekelijks oningevulde tijd voor jezelf? Kun je je goed ontspannen en neem je er ook voldoende tijd voor?

Wees eerlijk

Wees zo eerlijk mogelijk voor jezelf, want je helpt jezelf niet door alles waarvan je weet dat het goed voor je is, maar je hebt er een grote hekel aan, op te schrijven in de kolom goed voor me. Als jij er een vervelend gevoel bij krijgt levert het je uiteindelijk spanning op en daarmee ondermijnt het je, ook al is het misschien volgens alle wetenschappers goed voor je. Schrijf ook de dingen op die je vroeger wel deed en waar je een goed gevoel van kreeg. Die je leuk vindt en vond, maar die je nu misschien niet meer of niet meer zo vaak doet.

Wat zijn jouw energievreters?

Ga voor jezelf na wat voor jou de vijf meest belangrijke dingen zijn in beide kolommen. Waar zitten je grootste energievreters? En wat brengt je het meeste geluk, plezier en energie? Onderzoek wat je grootste energievreter is en maak een plan hoe je dat uit je leven kunt bannen. Je kunt daartoe ook de oefening Energievreters doen. En neem een ferm besluit om meer tijd en energie te steken in de belangrijkste zaken waar je een goed gevoel en energie van krijgt.

Hoe ga je beter voor jezelf zorgen?

Verder is het ontzettend belangrijk dat je je stressfactoren, je energievreters dus in kaart brengt en een ferm besluit neemt hoe je die gaat veranderen of verminderen. Misschien lukt het je nog niet om het helemaal zelf te doen. Wees dan lief voor jezelf en zoek hulp als je er alleen niet uit komt.

Koninklijke keuzes

Daarnaast is het belangrijk dat je je realiseert dat je in elke vervelende situatie en dus ook bij elke energievreter drie koninklijke keuzes hebt:

  1. Je kunt de situatie of je kijk op de situatie veranderen en jezelf daarin leren aanpassen.
  2. Je kunt accepteren dat het (de situatie) is zoals het is.
  3. Je kunt de situatie verlaten.

Je kunt ook gebruik maken van de tips in mijn artikel: Stop stress, voordat stress jou stopt

Leren ontspannen

Leren ontspannen is een heel belangrijke vaardigheid om te hebben als je last hebt van bijnieruitputting. Er zijn diverse manieren om je te leren ontspannen:

Diepe buikademhaling

Richt je aandacht op je ademhaling en brengt je adem zo diep mogelijk in je buik. Je krijgt dan meer zuurstof in je systeem en aangezien zuurstof de allerbelangrijkste brandstof is voor je lichaam geef je jezelf en je systeem een boost als je dieper gaat adem halen. Je moet niet sneller, maar juist langzamer en dieper gaan ademhalen. Bijnieruitputting krijg je vaak als gevolg van stress en stress zorgt ervoor dat je oppervlakkiger gaat ademhalen.

Je ademhaling vertragen

Ga langzamer ademen. Wees je bewust van hoe snel je ademhaling gaat en kies er bewust voor je ademhaling te vertragen. Als je snel en diep gaat ademhalen loop je het risico op hyperventilatie en dat levert ook weer stress en vaak angst op. Dus wel langzamer ademen als je ook dieper gaat ademhalen.

Je ademhalingen tellen

Je kunt ook prima je ademhaling tellen. Tel bijvoorbeeld als volgt:

Zeg tegen jezelf: Ik adem in 1, Ik adem uit 1, Ik adem in 2, Ik adem uit 2, Ik adem in 3, Ik adem uit 3, enz. Als je merkt dat je gedachten afdwalen (en dat doen ze, reken maar!), ga je gewoon door of je begint gewoon op nieuw. Een van beiden en beiden is goed.

Een affirmatie opzeggen

Affirmaties gebruiken is een prima manier om jezelf in een andere meer ontspannen staat te krijgen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: Ik adem in (op de inademing) en ik kalmeer mijn lichaam (op de uitademing). En daarna: Ik adem in (op de inademing) en ik kom thuis bij mezelf (op de uitademing).

Spieren aanspannen en ontspannen

Vaak als andere ontspanningstechnieken niet werken, dan werkt het aanspannen en ontspannen van de spieren meestal wel. Ga bij deze oefening liefst lekker liggen. En span achtereenvolgens de volgende spiergroepen zo lang je kunt aan en voel na iedere aanspanning hoe de spieren ontspannen. Begin bij je voeten en je benen. Daarna je armen, vervolgens je romp, dan de spieren van je gezicht en tot slot al je spieren tegelijk. Steeds zolang als je kunt je spieren aangespannen houden en daarna voelen in je lijf hoe de spieren van de eerder aangespannen spiergroep zich ontspannen.

Je aandacht focussen

Je aandacht richten op een vast punt op de muur, of in een kaarsvlam kijken, of bijvoorbeeld luisteren naar een bepaald geluid is ook een vorm om je gedachten te vertragen en meer momenten van stilte tussen de gedachten te ervaren. Hoe meer en hoe langer de stilte tussen de gedachten duurt, des te groter is de ontspanning meestal.

Water drinken 

Naast een goede ademhaling, beweging en positieve gedachten is genoeg water drinken essentieel. Te weinig water drinken heeft tot gevolg da tje lichaam de afvalstoffen niet goed kwijt kan. Het gevolg daarvan is dat je je nog meer moe voelt. Als je je moe voelt is het daarom ook altijd goed om voordat je iets anders doet een halve liter water te drinken.

Gifstoffen vermijden

Vermijd daarnaast zoveel mogelijk de volgende meest belangrijke gifstoffen: roken, alcohol en suikers. Gebruik eventueel superfoods en geef jezelf extra vitamines en mineralen. Je lichaam staat in uitputtingsstand en kan in ieder geval tijdelijk wel wat extra gebruiken. Je kunt deze goedkoop in bestellen via de Amerikaanse website. Goedkoper dan in Nederland en met natuurlijke ingredienten. Ik gebruik zelf het meeste van het merk Now. En de website is: www.iherb.com 

Weten of je bijnieruitputting hebt?

Wil je weten of je bijnieruitputting hebt? Laat dan een speekseltest doen. Je kunt dat onder andere via vrouwenarts Barbara Havenith van de Vrouwenpoli in Boxmeer laten onderzoeken. Maar andere orthomoleculaire genezers of complementaire artsen doen dat ook. Helaas is de kans groot dat je bij je huisarts tegen een muur aan loopt. Zoals dr. Wilson in zijn boek Bijnieruitputting ook aangeeft: De meeste artsen hebben hier de kennis niet over. De enige ziekte van de bijnieren die ze kennen is de ziekte van Addison, maar van bijnieruitputting hebben ze meestal nog nooit gehoord

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.Jouw tips?
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertieve communicatie: oogcontact
Risico op bijnieruitputting »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust, Moeheid, mindfulness, meditatie, grenzen en balans, Gezondheid, Energie, Depressie en Burn-out


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op zaterdag 6 december 2014 om 11:19
Fijn om te horen Brigitte! Niet dat je bijnieruitputting hebt, maar wel dat je nu weet wat je doen kunt om beter te worden.

Brigitte Sprenkels op zaterdag 6 december 2014 om 07:01
Bedankt voor dit artikel! Had hiervoor nog nooit van bijnieruitputting gehoord. Maar het lezen van dit artikel riep zoveel herkenning op dat ik gelijk contact heb gezocht met Vrouwenpoli Boxmeer. Heb pas 13 jan een afspraak maar wel via mail al contact gehad met Barbara Havenith en gisteren de uitslag gekregen van Cortisol speekselonderzoek. En blijk inderdaad last te hebben van bijnieruitputting. De weg naar genezing kan beginnen...

Reageer op Beter worden van bijnieruitputting

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.