Wat gij niet wilt dat u geschiedt....

Roddelen, uitlachen

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op woensdag 19 november 2014 door Nelly de Jong

Roddelen is mijn tweede natuur, mijn hobby. Ik kan hier zó van genieten! Ik vind het soms echt leuk om achter iemands rug slecht te praten. Iemand af te kraken, of überhaupt dingen af kraken. Mijn vriendin en ik roddelen samen heel wat af. Heerlijk vinden we het. Zo hebben we een gezamenlijke vriendin die zich vaak nogal afhankelijk van anderen opstelt, ze geeft nooit echt haar mening. Ze is het altijd overal mee eens. Zwaar irritant. Perfect roddelmateriaal dus. Nog vervelender is dat zij de knapste van ons drieën is en dus altijd de meeste aandacht krijgt van mensen.

Geheimen verklapt

Zo hebben we een keer een van haar diepste geheimen verklapt. Ze is helemaal door het lint gegaan. Terecht ook. We zijn door haar daarin heel hard op de vingers getikt. Roddelen is ook eigenlijk niet echt done. Maar tja, iedereen doet het toch wel eens op z'n tijd? De een wat meer dan de ander. Ik ben er inmiddels al een beetje over uit waardoor ik er zo van kan genieten. Voor mij zijn er drie redenen waardoor ik roddelen zo leuk vind.  

Roddelen creëert een band

Samen met iemand roddelen creëert een band tussen beide. Het geeft een samenhorig gevoel, het gevoel dat je het eens bent met elkaar. Je denkt hetzelfde, en je doet samen iets wat eigenlijk niet hoort. Het is grappig, omdat je vaak samen iemand kunt uitlachen. Dit geldt ook voor het samen afkraken van iets wat je irriteert bij iets of iemand.

Oordelen

Wanneer je roddelt, oordeel je over iemand. Oordelen vind ik soms best wel fijn. Oordelen geeft me een bepaalde vorm van zekerheid, kaders waarbinnen ik kan kijken en denken. Ik vind het fijn om ergens aan vast te kunnen houden, aan een bepaald oordeel over anderen. Maar ja, de andere kan is wel dat oordelen vaak leidt tot veroordelen.

Ik kom er beter uit

Wanneer ik iemand anders afkraak, leidt dat er vaak toe dat ik er beter uit kom. Jaloezie komt hieraan te pas. Wanneer ik zeg dat iemand er niet uitziet vandaag, lijk ik mooier. Onbewust vergelijken we onszelf met anderen, en dan is het o zo makkelijk om anderen af te kraken. Zo kom je er zelf mooier uit.

Onzekerheid

Ik heb me beseft dat al deze redenen geen goede redenen zijn om door te gaan met roddelen. Het lijkt er meer op dat ik gewoon ontzettend onzeker ben over mezelf dat ik dit doe. En dat is ook zo, ik krijg er een beter gevoel van als ik roddel. Maar uiteindelijk niet, want ik belazer iemand in feite, waar ik me dan vervolgens weer schuldig over voel. Hoe stoer zou het zijn als ik nee kan zeggen tegen iemand die met mij wil roddelen over een ander? Dat ik het niet nodig heb om iemand te veroordelen, mezelf in een beter daglicht te stellen? Die ander waarover ik praat kan er niks aan doen dat ik onzeker ben.

Roddelen is goed voor je zelfreflectie!

Wist je dat wetenschappers ook nog af en toe interessante ontdekkingen doen over roddelen? Het blijkt niet zo slecht als ik had gedacht. De Rijksuniversiteit van Groningen beweert bijvoorbeeld dat roddelen het reflectievermogen van mensen vergroot. Bij positieve roddels verbetert de zelfwaardering en bij negatieve roddels hebben een positief effect op de zelfbescherming. Dat laatste komt omdat je als je negatieve roddels over een ander hoort zelf gaat nadenken over hoe jij in een dergelijke situatie zou handelen.

Roddelen hoort er gewoon bij

Hoe je het ook wendt of keert. Roddelen is op de een of andere manier ook ingesleten in onze cultuur. Je kunt je er ook maar beter mee leren verhouden. Je kunt je er wel tegen verzetten, maar het is iets wat we nu eenmaal doen. Of je dat nu leuk vindt of niet. En de kans is groot dat je toch ergens zult moeten toegeven dat je het zelf ook wel eens doet of hebt gedaan. De kunst is alleen het roddelen voor jezelf zo positief mogelijk te gebruiken.

Roddel jij?

Herken jij je in dat je soms roddelt over iemand, en dat dat meer iets zegt over jouw eigen onzekerheid? Heeft die ander waarover je praat echt iets raars gedaan of grijp je het aan om leuk gevonden te worden door mensen waarmee je slecht over anderen praat?

Wat je zegt ben je zelf

Als jij wat op een ander aan te merken hebt, zegt dat waarschijnlijk meer iets over jouw verlangen te hebben wat die ander heeft. Dus het feit dat jij roddelt, zegt waarschijnlijk meer over jou dan over die persoon zelf. Dat heb ik zelf wel gemerkt. Ik kraak vaak mooie vrouwen af. Vooral tegenover mijn vriend. Wanneer hij een knappe beroemdheid opnoemt, zeg ik wat ik lelijk vind aan haar. Wat uiteindelijk natuurlijk niets voorstelt bij haar schoonheid.

Iedereen roddelt

Aangezien ik met iedereen over iedereen praat, heb ik ook wel bedacht dat mensen ook over mij praten. Ook al zeggen ze in mijn gezicht dat ze nooit over mij zouden roddelen. Yeah right. De gedachte dat een ander over mij praat doet mij al ontzettend veel pijn. Ik ben er wel eens achter gekomen dat mensen ook over mij praten. Dat deed me best pijn. Maar ja, waarom doe ik het dan over een ander? En daar kom ik dan toch weer niet helemaal goed uit. Ik vind het leuk om te doen, maar niet leuk dat een ander het ook doet. Maar ja…  Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet… Ik denk dat ik er maar wat extra zelfreflectie uit moet halen. Wat denk jij?

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Amsterdam

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Amsterdam.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Tineke


« Een oefening in mededogen
Jaloezie, het dodelijke gif in relaties »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, relaties, Denken (positief en negatief), communicatie en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Randy op maandag 24 november 2014 om 10:57
Dat denk ik ook, ja. Roddelen is negatief praten over iemand, waarbij men het met de waarheid niet zo nauw neemt en het aandikt. Lasterpraatjes verspreiden.
Gewoon over iemand praten, die er op dat moment niet bij is, is niet erg. Als je iets moois verzint over iemand en het verspreidt kom je, denk ik, weinig weerstand tegen.
Omdat ik vroeger al heel vaak het onderwerp van roddelen was, ik was veel te braaf en te slim en ook nog aantrekkelijk kennelijk, deed en doe ik daar dus niet aan mee en het klopt dat roddelen een saamhorigheidsgevoel geeft. Doe je er niet aan mee, dan hoor je ook niet bij de groep en ben je automatisch het onderwerp van geroddel. En ja jaloezie speelde en speelt daar dus ook een rol. Ik benijd mensen, die nog strak in hun vel zitten en vooral diegenen, die nog energiek zijn en geen fysieke beperkingen hebben, maar dat is niet hetzelfde als dat ik hun dat niet gun. Ik zie er een stuk jonger uit dan de meesten van mijn leeftijdsgenoten en krijg veel complimentjes en aandacht van mannen, ook jonge, wat dan voor sommigen reden genoeg is om over mij te roddelen.
Vroeger werd ik daarom maar jongensgek genoemd en later mannengek en ging men er vanuit, dat ik het ook met iedereen deed. En dan heb je ook nog dat verhaal van waar rook is, is vuur, dus reden genoeg om geen lasterpraatjes te verspreiden, te roddelen!

Reageer op Wat gij niet wilt dat u geschiedt....

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.