Assertiviteit: Denkpatroon veranderen

Er bestaat veel bewijs voor dat de manier waarop je denkt over wat er gebeurt in je leven een aanzienlijke bijdrage levert op of je stress in je leven ervaart of niet. Je slechte denkpatronen hebben grote invloed op je gedachten, gedrag en het ervaren van stress.

Interne dialoog

Je interne dialoog, dat wat je tegen jezelf zegt, je interpretatie, uitleg en oordeel op situaties die je meemaakt, zorgt ervoor dat de situatie erger of beter lijkt. Dreigender of juist niet bedreigend, stressverhogend of ... Je snapt het waarschijnlijk al. Bij sommige mensen is het glas half vol, terwijl het bij anderen half leeg is, waardoor ze zichzelf benadelen in hun leven. Maar hoe verander je die patronen als je er vanuit kunt gaan dat die patronen al in je kindertijd ontwikkeld zijn?

Door naar Assertiviteit: Denkpatroon veranderen »


Mindfulness: Tien tips tegen stress

De beste manier om je beter te voelen.

Er zijn vele manieren om je stress te verminderen. Hieronder vind je tien stressverlagers die volgens mij effectief zijn. Sommige kun je heel makkelijk en snel leren, andere vragen wat meer oefening. Niet iedere optie werkt elke keer of in iedere situatie. Daarom is het belangrijk om te 'spelen' en voor jezelf uit te vinden wat voor jou wanneer werkt. De ene keer heb je meer zin in muziek. De andere keer ga je liever een eind wandelen. Daarom is het nodig keuze te hebben uit meer mogelijkheden.

Door naar Mindfulness: Tien tips tegen stress »


Outplacement: Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek heeft de potentiële werkgever al de nodige informatie van jou. Je c.v. en sollicitatiebrief geeft hem inzicht in je motivatie, achtergrond en eigenschappen. Misschien weet jij niet meer dan dat er in de advertentie staat. Wil je goed beslagen ten ijs komen, kun je je maar beter goed voorbereiden op dat eerste gesprek.

Door naar Outplacement: Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek? »


Communicatie: De rover en de bijna heilige

Lees eerst het bijbehorende verhaal: De helden in onszelf

 

Vanuit het perspectief van de bijna heilige:

Het was zo’n mooie ervaring daarboven. Ik kwam boven en merkte dat de ander mij niet verstond. Ik dacht: dat is geen probleem, want lichaamstaal is universeel. Dus ik ging meteen op mijn knieën in het zand en trok een cirkel om aan te geven dat wij alleen één zijn. Ik schrok wel even toen hij daar een streep doorheen trok, maar hij heeft gelijk. Natuurlijk zijn we alleen één, maar er is wel verschil. Er is wel een hemel en een aarde. Maar zijn we nu kinderen van één vader of niet? Ja toch? Hij pakte een ui en gaf die aan mij. En ik dacht toe nou, wat betekent een ui? Wat kan een ui aanduiden? Ja, ik wist het. Een ui bestaat uit verschillende lagen. Zo is de zoektocht naar de kern van ons bestaan. Laag na laag moeten we afpellen. Ik begreep het. Zonder taal nog wel, dacht ik. Ik nam een hap. Wat een geweldige man. Wat kan ik hem nu teruggeven? Oh, ja. Een ei. Eieren komen nauwelijks voor in de woestijn en eieren zijn het symbool van het begin van alle leven. Rond als de aarde, mooier is er niet. Ik gaf hem het ei. En toen gebeurde het allermooiste. Hij hoefde het niet. Ik dacht als je het niet hoeft, zo’n symbool, waarbij je zoveel geeft, dan moet je wel heilig zijn.

Door naar Communicatie: De rover en de bijna heilige »


Communicatie: De helden in onszelf

Miscommunicatie

Vanavond een bijzondere avond beleefd op een van de regioavonden van de NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals waar ik regiocoördinator voor ben. Marcel van der Pol liet ons met behulp van verhalen en theatertechniek naar onszelf en de ander kijken. We moesten ons nadat hij een verhaal verteld had van een rover en een bijna heilige in groepjes verplaatsen in het verhaal dat hij verteld had. Daarin werd pijnlijk duidelijk dat één en het zelfde verhaal voor beide personages een compleet andere betekenis had. Lees maar. Het verhaal ging zo:

Door naar Communicatie: De helden in onszelf »


Coaching: Jezelf belonen? Zo kan het!

In coachgesprekken vertel ik mijn klanten vaak dat ze zichzelf vaker en meer moeten belonen voor wat ze goed doen. De meeste mensen zijn van huis uit geconditioneerd op het registreren en bekritiseren van alles wat ze 'fout' doen. Mede hierdoor ontstaat vaak een negatief zelfbeeld. Op zich is dat niet zo gek in onze Calvinistisch ingestelde maatschappij. Als ons kind thuis komt met een rapport met twee tienen, drie negens een acht en een vier, waar gaat onze aandacht dan naar uit? Juist. Naar die vier, want die moet een zes worden. Dikke onzin natuurlijk! Tenzij je dokter wilt worden en wiskunde om die reden echt nodig hebt. Anders richt je liefst je aandacht op de dingen waar je goed in bent. Doe je dat niet en steek je je energie in zaken die minder bij je passen, dan ben je onderweg naar middelmatigheid. En daar wordt niemand gelukkig van. Dat hebben ze in de dierenschool ook ontdekt, zoals je in het artikel: Toe maar, je kunt het, kunt lezen.

Door naar Coaching: Jezelf belonen? Zo kan het! »


Outplacement: Tien lastige vragen in een sollicitatiegesprek

Hoe kun je lastige vragen beantwoorden in een sollicitatiegesprek?

Wat kun je je klein voelen als je in een sollicitatiegesprek geen antwoord weet te geven op een vraag. Een gedegen voorbereiding is natuurlijk de beste manier om dit te voorkomen. Bereid je goed voor op een aantal veel gevraagde lastige vragen en wapen jezelf tijdig met antwoorden. Vragen zijn in die zin ook alleen maar lastig als je je niet hebt voorbereid en er geen adequaat antwoord op hebt. Bereid je gesprekken voor aan de hand van de veel gestelde vragen in een sollicitatiegesprek.

Door naar Outplacement: Tien lastige vragen in een sollicitatiegesprek »


Assertieve grondrechten: Mijn eigen leven

Voor veel rechten bestaan er allerlei actiegroepen. Zoals voor mensenrechten, consumentenrechten, rechten voor de vrouw, rechten van dieren. In al die verschillende situaties worden van de verschillende groepen mensen of dieren vastgesteld wat hun grondrechten zijn. Ook jij hebt net als ik basale rechten. De kans is groot dat je jezelf nooit hebt gerealiseerd dat er basale rechten zijn die ook voor jou gelden. Het kan je dan helpen je hier meer bewust van te worden, zodat je beter voor jezelf leert zorgen. Hieronder vind je wat jouw rechten als individu zijn.

Door naar Assertieve grondrechten: Mijn eigen leven »