Loopbaanbegeleiding: Van wens naar doel

Geplaatst op donderdag 23 januari 2020 door Nelly de Jong

Doelen bereiken doe je zo!

Herken je dit? Vol goede moed besluit je dat je wilt afvallen, beter voor jezelf zorgen, nu echt gaan sporten of die andere baan zoeken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, wat je wens of verlangen is. Want het proces om die wens tot werkelijkheid te maken is in principe hetzelfde. Ongeacht het resultaat dat je voor ogen heb. Hoe komt het dan toch dat het zo vaak gebeurt dat we niet voor elkaar krijgen wat we zeggen dat we willen?

Weet jij wel wat je wilt?

Een van de belangrijkste redenen, waarom veel mensen hun dromen niet waar maken is dat ze ze om te beginnen niet onderzoeken, niet kennen of negatief formuleren. Ze weten vooral wat ze niet willen. En als je niet weet wat je wilt of vooral weet wat je niet wilt, dan zul je je dromen ook niet waar gaan maken. Het omgekeerde gebeurt overigens wel. Als je vooral weet wat je niet wilt en daar al je tijd, energie en moeite in steekt, dan zal dat ook jouw werkelijkheid worden. Daarom is de eerste en meest belangrijke stap vaststellen wat je wel wilt. Voor nogal wat mensen is dat alleen al een pittige uitdaging. Het gebeurt ontelbaar vaak dat mijn klanten  iets vooral minder of niet willen. Je daar bewust van worden is voor nogal wat mensen al een hele stap. En hem dan nog leren omkeren ook :-)

Denk groot!

En een mooie uitdaging bij het stellen van doelen en het formuleren van je wensen is om vooral heel groot te denken. Die droom moet echt een droom zijn, een groot verlangen. Iets waar je blij van wordt en waar je passie bij voelt. Want om een droom tot werkelijkheid te maken zul je er energie in moeten steken. De grootste valkuil daarin voor mensen is eerder dat ze hun doelen te laag stellen en halen, dan te hoog stellen en missen. Want he, Als je mikt voor de zon en je mist, kom je nog altijd tussen de sterren terecht nietwaar? Bovendien zul je eerder geneigd zijn flink in actie te komen voor iets waar je substantieel voordeel bij ervaart.

Energie

Verlangen en passie zijn sterke energieen. Net als angst overigens. Waarom ik die angst noem? Juist omdat het zo’n sterke energie is. En heel veel, echt heel veel mensen leven hun leven vanuit angst. Angst voor tekort en gebrek, Angst dat ze niet goed genoeg zijn, dat er niet genoeg is. Angst voor verandering, angst voor verlies, enz. Herken jij dat ook bij jezelf? Angst verlamt je en houd je op je plek. Uiteraard heeft angst ook een bepaalde (overlevings)functie. In bepaalde meestal acute situaties is angst de beste raadgever. Maar in heel veel andere situaties juist niet. Dus de uitdaging als je je leven vanuit angst, spanning en stress leeft is om je droom, je passie op te zoeken. Wat wil je wel? Waar word je blij van? Waar krijg jij energie van?  …….. Een eerste goed begin in het ontdekken van de dingen die je wel wilt is het maken van een 100 wensenlijst en daarna het maken van een moodboard aan de hand van die 100 wensenlijst.

100 wensenlijst maan en sterren

Waarom wil je wat je wilt?

Deze vragen kunnen je helpen om jouw droom te leren kennen. En het positief formuleren van je droom is slechts de eerste stap. Want een droom alleen is niet voldoende voorwaarde om hem waar te maken. Je moet ook genoeg redenen hebben om hem uit te laten komen. Alleen een gedachte dat je nog wel een wereldreis wilt maken is niet genoeg reden om in beweging te komen. Je zult jezelf af moeten vragen wat het je allemaal gaat opleveren als je jouw droom tot leven wekt. Welke dingen zul je hebben, zijn, weten, ontvangen, etc? Wat levert het je op financieel, in je relaties, je persoonlijke ontwikkeling, etc. En wat is de prijs die je betaalt als je je droom niet zult waarmaken. Door jezelf dit soort vragen te stellen, kun je je motivatie vergroten.

Kiezen

Wanneer je voldoende motivatie hebt, volgt een heel cruciale stap. Cruciaal om hij bepalend is of je je droom gaat waarmaken. En die stap is de stap die de meeste mensen uiteindelijk niet zetten. Ze willen wel, hebben soms ook nog wel motivatie, maar ze besluiten niet. En hoe je het ook wendt of keert, je hele leven is een aaneenschakeling van beslissingen. En die beslissingen bepalen of je een succesvol en gelukkig leven leidt en zult leiden of dat je het leven leidt waar je niet gelukkig van wordt. 

Gemengde gevoelens

Hoe komt het dat dat zo is? De meeste mensen lopen vast in hun ‘gemengde’ gevoelens over hun doelen/wensen. Je wilt bijvoorbeeld heel graag afvallen, zeg je tegen jezelf aan de ene kant. En aan de andere kant zeg je tegen jezelf: Ja maar… Het eten is wel heel lekker. Zolang je op deze manier denkt, houd je jezelf op dezelfde plek en verandert er meestal niet zoveel. 

Ferme beslissing

Daarom is het nemen van een stevige beslissing, een beslissing waarbij je je committeert aan je doel, aan je wens noodzakelijk. Want als je dat doet, als je besluit je te committeren, je te verbinden aan dat doel, dan ontstaat er veel meer focus. En focus is ook iets wat je absoluut nodig hebt om je dromen waar te maken. Als je je aandacht laat versnipperen door steeds met verschillende dingen bezig te zijn, dan zal het je in de praktijk moeilijk vallen om resultaten te bereiken. 

Overtuigingen 

Heb je echt gekozen, dan is het nodig dat je alle overtuigingen die je weghouden van je doel omzet in versterkende overtuigingen. Want zoals eerder gezegd, als je aan de ene kant zegt: Ik wil afvallen, maar ook zegt: ja maar het eten is zo lekker, dan wordt ‘t ‘m niet. 

Visualiseer je uitkomst

Maak in gedachten plaatjes van hoe je leven er uit ziet als je wens werkelijkheid is geworden. Hoe voelt het in die situatie? En wat zeg je tegen jezelf of anderen in die situatie? Breng zoveel mogelijk energie en emotie in dat plaatje, gevoel en gesprek en doe dat minimaal twee maal per dag. ’s Morgens als je wakker wordt en ’s avonds voor je gaat slapen. Een moodboard maken helpt je om je doelen voor ogen te houden.

Verbeelding met een moodboard

Deel je doelen

Door je doelen met anderen te delen, door een publiekelijk commitment aan te gaan, dwing je jezelf om ze waar te maken. Gezichtsverlies is iets waar veel mensen een hekel aan hebben en het is de reden waarom dit middel zo goed werkt.... Dus, deel jouw doelen met ons. Maak ze openbaar, zodat we elkaar scherp kunnen houden en waar nodig elkaar ondersteunen. Ik nodig je uit jouw wensen/doelen voor 2012 onder dit artikel vast te leggen en ik beloof je dat ik je scherp zal gaan houden!

Affirmaties

Je kunt dat voor jezelf versterken door een affirmatie, versterkende zin tegen jezelf te zeggen. Zeg je affirmatie in de tegenwoordige tijd alsof je je doel al hebt bereikt. Gebruik geleide meditaties om je onbewuste je te laten helpen je doelen te bereiken. Vier je succes. Vier elke kleine stap in de richting van je doel.

Doen, doen, doen

En zet zoveel mogelijk stappen in de richting van je doel. Oftewel: actie, actie en nog eens actie. Doen, doen, doen. Als je gaat zitten wachten totdat het vanzelf gebeurt, dan zul je bedrogen uitkomen. Het gaat niet gebeuren als jij niet in actie komt.

Beloon jezelf 

Beloon jezelf voor ieder tussendoel wat je hebt behaald. Al is het maar een kleine stap. Door jezelf te belonen geef je je hersens een positieve stimulans, een positieve prikkel om in beweging te blijven. In plaats van jezelf op de kop te geven als er iets mis gaat, versterk je jezelf bij alles wat goed gaat. Hierdoor zullen je hersens plezier verbinden aan het zetten van stappen in de richting van je doel. En als je dat doet en blijft doen, dan zullen je hersens daar zoveel positieve stimulans aan ontlenen dat je op een gegeven moment onbewust in de richting van je doel gaat. Lees in het artikel Jezelf belonen? Zo kan het! hoe je jezelf kunt belonen en wat de zin van het jezelf belonen is.

Jezelf belonen? Cadeautjes

Fouten maken moet

Nog een heel belangrijk punt: Fouten maken moet. Als je niet bereid bent om fouten te maken, of als je bang bent om fouten te maken, dan zul je niet leren wat je leren moet om succesvol te zijn. Je moet bereid zijn om vaak en veel fouten te maken. Dit gaat je steeds beter leren hoe het wel moet. Als Edison bij de 9000ste keer gestopt was met fouten maken, dan hadden we nu misschien nog in het donker gezeten. Of als je zelf bij de 1600ste keer gestopt was met opstaan, nadat je weer een keer gevallen was bij het leren lopen, dan had je nu niet kunnen lopen….. Dus houd vol en zie elke misser als een experiment dat kan slagen of mislukken. Als het experiment mislukt, wil het niet zeggen dat jij mislukt bent. Het wil alleen maar zeggen dat je je strategie moet aanpassen. En geef nooit, maar dan ook nooit op!

Geniet van de reis!

De laatste tip in het hele proces is dat je het hele proces moet zien als een reis. Het gaat uiteindelijk niet om de bestemming maar om de reis er naar toe. Het hele leven ben je onderweg naar uiteindelijk dood gaan. Je kunt onderweg maar beter genieten van die reis. En dat geldt ook voor de reis naar je doel. Geniet er van. Geniet van de kleine stapjes, de kleine overwinningen, de groei die je doormaakt, elke stap en elke dag opnieuw. Je kunt niet mislukken als je geniet van het proces. 

Wat wil jij?

Misschien leef jij je leven zonder over veel dingen bewust na te denken. Voor een belangrijk deel word je dan geleefd of beter nog: Laat je jezelf leven. Is dat wat je wilt in en met je leven? Ik nodig je uit en daag je uit: Maak een pas op de plaats en wordt de kapitein van je schip. Bepaal wat je doel is en welke koers je wilt gaan varen. Je kunt daar onderstaand proces voor gebruiken of de kracht van doen downloaden. Geef jezelf een uurtje de tijd om jouw plan voor de toekomst te maken. Ga na waar je vandaan komt. Wat kun je leren van het afgelopen jaar. Wat wil je wel en wat niet meenemen naar de toekomst? Je kunt onderstaande vragen daarvoor gebruiken.

Beslis welk doel je wilt bereiken.

Dat kan een groot doel zijn, een levensdoel, maar ook een kleiner doel. Omschrijf het in positieve bewoordingen (dus niet: ik ga me niet meer laten ringeloren, maar: Ik bepaal zelf wat ik ga doen). Wees zo specifiek mogelijk en stel de exacte datum vast waarop je je doel gerealiseerd wilt hebben.

Beantwoord de volgende vragen op papier.

Misschien dat niet alle vragen relevant voor jouw doel zijn. Door ze te stellen creëer je nog meer duidelijkheid voor jezelf:

a. Wat zie ik als ik mijn doel heb bereikt?

b. Wat hoor ik als ik mijn doel heb bereikt?

c. Wat voel ik als ik mijn doel heb bereikt?

d. Hoe zal ik weten dat ik mijn doel heb bereikt?

e. Wat levert het bereiken van mijn doel me op en waartoe stelt het mij in staat?

f. Kan ik dit doel zelf bereiken of heb ik anderen erbij nodig?

g. Waar wil ik het?

h. Wanneer wil ik het?

i. Hoe wil ik het?

j. Met wie wil ik het?

k. Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?

l. Welke steun/hulpbronnen heb ik al?

m. Heb ik eerder een dergelijk doel bereikt?

n. Welke kennis heb ik al die ik hiervoor in kan zetten?

o. Heeft iemand anders dit al eerder gedaan? Hoe heeft die persoon dat gedaan?

p. Wat motiveert mij om dit doel te bereiken?

q. Wat is mijn winst als ik mijn doel bereik?

r. Wat is mijn verlies als ik mijn doel bereik?

s. Wat zal ik hebben als ik mijn doel bereik?

t. Wat  heb ik niet als ik mijn doel bereik?

u. Wat gebeurt er als ik mijn doel niet bereik?

v. Wat gebeurt er niet als ik mijn doel niet bereik?

Schrijf nu je doel op

a. Exact wat je wilt, zo concreet mogelijk
b. Exact wat je gaat doen en wat je bereid bent om te doen en te laten
c. Wat is je concrete deadline. Wanneer heb je je doel bereikt.

Hardop voorlezen

Lees je uitgeschreven doel minimaal drie keer per dag hardop voor. Je kunt hiertoe de onderstaande gratis wenskaarten gebruiken. Doe het meteen als je wakker wordt, een keer gedurende de dag en vlak voor je gaat slapen.

Wenskaarten downloaden

De eerste stap zetten

Zet de eerste stap in de richting van je doel. Neem in ieder geval één actie in de richting van je doel. Doe dat vandaag nog.

Overtuigingen ten aanzien van je doel

Maak een lijst van alles wat je gelooft met betrekking tot je doel. Alle ondermijnende en steunende gedachten.

Leren van anderen

Maak een overzicht van alle gedachten/overtuigingen die een succesvol persoon heeft over het bereiken van dit doel.

Het vraagt even tijd dit proces te doorlopen. Zorg ervoor dat je plezier hebt in het uitwerken ervan. Dat doe je door je voor te stellen hoe het zal zijn als je je doel hebt bereikt. Zie wat je ziet, hoor wat je hoort en voel wat je voelt als je je doel hebt bereikt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon stap voor stap doen en het over een iets langere periode uitsmeren. Als je maar je aandacht richt op wat je wilt en concreet in actie komt in de richting van het door jou gekozen doel.

Veel succes!  

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan! 

 

Coaching?

Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching. De gesprekken vinden plaats op het Zuidvliet 292 A in Leeuwarden, Friesland. 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


DISC Communicatiestijlen: Als jij nou maar... »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 5.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Saskia op woensdag 28 november 2018 om 10:38
Dankjewel Nelly, voor al je inzichtelijke en leerzame artikelen.
Je bent voor mij en velen inspirerend, echt super

Lieve groet, Saskia

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Van wens naar doel

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.