Risico op bijnieruitputting

Moeheid, moedeloosheid

Geplaatst op maandag 10 november 2014 door Nelly de Jong

Er zijn nogal wat mensen die zonder dat ze het weten last hebben van bijnieruitputting. Vooral als je te weinig rust en ontspanning krijgt. Als je de neiging hebt jezelf op te jagen. Als  je perfectionist bent en niet snel tevreden bent. Als je langdurig onder druk staat en weinig of geen mogelijkheden hebt om je emoties te uiten en te delen. Het zijn allemaal factoren die een risico op bijnieruitputting met zich mee brengen.

 

Groter risico

Het maakt daarbij niet uit of je rijk of arm bent, of je gestudeerd hebt of niet. Iedereen die te maken heeft met stressvolle factoren kan last krijgen van bijnieruitputting. Er zijn wel een aantal beroepen die nogal wat stress met zich mee brengen en die als gevolg daarvan een groter risico met zich mee brengen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan secretaressen, management assistentes en aan mensen in het onderwijs. Zij hebben een verhoogd risico omdat ze van twee kanten druk ervaren. Dat geldt overigens ook voor managers maar ook voor politieagenten.

Risicovolle factoren voor bijnieruitputting

Wie lopen er risico?

Wat leidt vaak tot bijnieruitputting?

Stress, stress, stress

Het is de langdurige en opgehoopte stress in je systeem die je gevoelig maakt voor bijnieruitputting. Er kan natuurlijk ook gewoon sprake zijn van een opeenhoping van verschillende stressfactoren. Stel je hebt bijholte ontsteking en die gaat maar niet over. Vervolgens gaat je moeder dood en is er op je werk een reorganisatie. Je KNO arts snapt niet waarom je niet geneest van die bijholte ontsteking. Juist omdat er sprake is van meerdere stressfactoren wordt de link vaak niet gelegd.

Steeds minder gezond leven

Vervolgens ga je vaak omdat je je toch al niet zo geweldig voelt ook nog minder gezond leven. Je bent te moe om te bewegen. En je bent ook te moe om goed te koken. Je troost jezelf met een stuk chocola en hebt nog een beetje meer stress aan je systeem toegevoegd.

Wanneer moet je opletten?

Speekseltest 

Veel van bovenstaande symptomen kunnen ook op iets anders wijzen, maar als je meer dan vijf van bovenstaande symptomen herkent bij jezelf, dan is het handig om je te laten onderzoeken op bijnieruitputting. Er is een speekseltest mogelijk die meet hoe hoog je cortisolniveau is op celniveau. Metingen in je bloed zijn minder betrouwbaar. Je kunt de speekseltest in ieder geval doen via Vrouwenarts Barbara Havenith van de Vrouwenpoli in Boxmeer of in Leeuwarden via Natasja Will van Valeo Medica

Wat kun je eraan doen? Lees in mijn artikel: Beter worden van bijnieruitputting

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Beter worden van bijnieruitputting
De beste baan van mijn leven »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Trainingen over dit onderwerp

DatumTrainingLocatie
Vr 24 september '213 Daagse training Liever AssertieverLeeuwarden, meld je aan

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust, Moeheid, grenzen en balans, Gezondheid, Energie, Depressie en Burn-out


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Risico op bijnieruitputting

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.