Ben jij ook zo gevoelig?

huilen, sensitiviteit, jankerd

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op maandag 3 november 2014 door Nelly de Jong

Als iemand iets vervelends tegen me zegt, kan ik daar heel lang mee blijven rondlopen. Ieder ander zou het allang weer vergeten zijn. Zo botste ik ooit per ongeluk op straat een keer tegen een man op. Hij  werd heel erg boos en begon me gelijk uit te schelden. Zonder verdere aanleiding…. Ik heb toen wel een week met een vervelend gevoel in mijn buik rond gelopen. Ik kan me ook erg inleven in anderen, waardoor ik aanvoel wat er in mensen omgaat, waar ze mee zitten en wat ze nodig hebben.

 

Hooggevoelig

Sinds een aantal jaar weet ik dat ik hooggevoelig ben. Dit verklaart het bovenstaande. En elke dag weer, word ik eraan herinnerd. En met de dag kom ik er steeds meer en meer achter wat het nou precies betekent. Wist je dat één op de vijf mensen hooggevoelig is? Dat is heel veel, dus de kans dat je iemand kent die hooggevoelig is, of dat je het zelf bent, is zeer groot!

Ben jij ook misschien hooggevoelig?

Ben jij ook hooggevoelig? Of heb je het vermoeden dat je hooggevoelig bent? Of heb je het vermoeden dat bijvoorbeeld je partner, vriendin of kind hooggevoelig is?

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoelige mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel waardoor veel prikkels uit de buitenwereld vaak te hard binnenkomen. Ze voelen sneller pijn dan anderen: zowel emotionele als fysieke pijn. Als iemand mij bijvoorbeeld knijpt, voel ik dat veel harder dan iemand anders. Ik ervaar dus meer  en sneller pijn. Als iemand vervelende dingen tegen me zegt, raak ik meer van streek dan iemand anders. Drukke ruimtes en harde geluiden of felle lichten kunnen me allemaal makkelijk irriteren en overweldigen. Herken je hier iets van? En heb jij ook vaak het gevoel dat je je aanstelt?

ERROR! KORTSLUITING!

Weet je… Er onstaat als het ware een soort van kortsluiting in je lichaam en geest als je hooggevoelig bent en er teveel prikkels binnenkomen.  Die prikkels kunnen heel oppervlakkig zijn. En zodanig dat andere mensen ze niet binnenkrijgen of niet ervaren. Zoals bijvoorbeeld: het drukke verkeer, een hard geluid, de tikkende klok, het gezucht door mensen, allerlei gedachten, gepraat, drukte op school of werk, drukke kinderen, en nog veel meer. Als je hooggevoelig bent vang je als het ware alles op, terwijl andere mensen een filter hebben dat ervoor zorgt dat bepaalde prikkels niet binnenkomen. Hooggevoelige mensen missen een dergelijk filter of het werkt niet goed, waardoor alles ongefilterd binnenkomt.

Over je grenzen gaan

Als je hooggevoelig bent en je je niet goed bewust bent van wat die gevoeligheid met je lichaam doet, dan ga je makkelijk over je grenzen heen. Zo heb ik dat zelf ook vaak ervaren. Ik was me niet bewust van alle prikkels die ik binnenkreeg. Ik zocht de drukte op, terwijl die niet goed voor mij was. Hierdoor raakte ik steeds meer uitgeput. Ik deed al mijn verplichtingen (werk en leren) en probeerde ook nog met mijn vrienden en vriend af te spreken. Ik zorgde ervoor dat alles genoeg aandacht kreeg, behalve ikzelf. En op een gegeven moment was ik uitgeput.  Helemaal op.

Burn-out

Hooggevoelige mensen raken ook sneller dan andere mensen uitgeput door teveel prikkels. Ze raken daardoor ook sneller in een burn out. Dit is dus een risico als je je niet bewust bent van je lichaam, dat je aangeeft genoeg te hebben gehad. Een bijnieruitputting is ook iets dat vaker voorkomt onder hooggevoelige mensen. Dit is in feite een uitputting van het lichaam door een te langdurige blootstelling aan stress en komt vaak voor bij burn-out.

Stress is een boosdoener

Hooggevoeligheid heeft tot gevolg dat je gevoeliger bent voor stress. Je ervaart de stress sneller en kunt er minder goed tegen dan iemand anders. Al die eerder genoemde prikkels zorgen voor stress en adrenaline in je lichaam. Daarom is het belangrijk om op tijd rust te nemen en je lichaam te leren kennen. Dit geldt natuurlijk ook als je niet hooggevoelig bent.  Je lichaam doet haar best je soms duidelijk te maken dat het genoeg is geweest. Maar de grote vraag is: Luister je daarnaar? Of: Ben je het je ook bewust?

De mooie kant van hooggevoeligheid

Naast klachten en risico’s heeft hooggevoeligheid ook (net als alles) een andere, meer positieve kant. Hooggevoeligheid brengt je ook veel:

Inlevingsvermogen

Als je hooggevoelig bent, kun je je over het algemeen uitstekend inleven in andere mensen en in wat zij nodig hebben.

Sterk gevoel voor emoties

Hooggevoelige mensen hebben een sterk gevoel voor emoties. Ze kunnen er volledig in opgaan. Ze hebben een hoog ontwikkeld EQ.

Positieve emoties

Hooggevoeligen ervaren positieve emoties sterker dan anderen. Ook kunnen ze genieten van de kleinste dingen als een glimlach of een zonnestraal.

Hulpverlener

Hooggevoelige mensen zijn geknipt voor bepaalde beroepen in de zorg, dankzij hun grote inlevingsvermogen. Dit wel op voorwaarde dat ze leren omgaan met de externe prikkels en ze goed zorgen voor waar ze zelf behoefte aan hebben. 

Creatief

Hooggevoelige mensen zijn creatief en kunnen goed out of the box denken. Ze kunnen met bijzonder creatieve dingen en oplossingen komen.

Inschattingsvermogen

Hooggevoelige mensen kunnen anderen goed inschatten, ze voelen aan hoe iemand is. 

Troost

Hooggevoelige mensen kunnen anderen troost bieden door hun grote inlevingsvermogen. 

Dit is maar een kleine opsomming en uiteenzetting over hooggevoeligheid. Er valt nog veel meer over te ontdekken, als je hooggevoelig bent, of daar interesse in hebt.

Signalen

Vroeger toen ik op de basisschool zat werd ik gepest en moest ik altijd heel snel huilen. Ik werd dan ook regelmatig voor huilebalk uitgemaakt. Later, op de middelbare school stoeide ik wel eens met iemand. En werd ik geknepen, of bij m'n arm gepakt. Dit deed al snel pijn. "Auw!" riep ik dan. Om vervolgens: "stel je niet zo aan zeg!" te moeten incasseren. Enge films of series zijn niet aan mij besteed en zelfs het nieuws vermijd ik zoveel ik kan. Ik kon altijd al makkelijk huilen bij een film of zelfs al bij een jankscène uit bijvoorbeeld Goede tijden slechte tijden. Als een ander huilt, huil ik ook.

Aanvoelen

Ik merkte het ook in mijn relaties: ik huilde snel en vaak. Ook kon en kan ik andermans stemming goed aanvoelen. En  zo als het ware een persoon 'lezen'. Ik kan aanvoelen hoe iemand anders zich voelt en soms denkt. Daarnaast voel ik de sfeer in een ruimte gemakkelijk. Ik kan me daardoor makkelijk aanpassen, en dat is iets wat een hooggevoelig persoon ook snel doet: aanpassen aan anderen. En dat is natuurlijk ook meteen weer een valkuil. Want waar blijf je zelf dan nog? 

Mindfulness helpt

Als je hooggevoelig bent, ervaar je sneller stress en is je risico op een burnout groter. Een effectieve manier om beter met de lastige kanten van  hooggevoeligheid om te leren gaan is leren meer mindful te zijn. Mindfulness leert je onder andere bewust te voelen en luisteren naar elk deel van je lichaam. Je leert ook alle stressvolle gedachten los te laten. Meditatie helpt ook mij hier enorm bij. Wanneer ik weer zo'n error moment heb, er even kortsluiting ontstaat en ik overweldigd ben door alles, breng ik mijn aandacht weer in het hier en nu. En als ik weer in het hier en nu ben, ben ik vrij gemakkelijk en snel weer in balans.

Een gave om trots op te zijn!

Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat jij of iemand in je omgeving ook hooggevoelig is? Zoals ik al aangaf helpt mindfulness er sterk bij om om te leren gaan met de schaduwzijde van hooggevoeligheid. Wanneer je die balans hebt bereikt, kun je gaan genieten van de mooie dingen die het je brengt. Want hooggevoeligheid is een gave om trots op te zijn!

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Tineke


« Risico op bijnieruitputting
Ik word zo moe van je... »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, mindfulness, meditatie, Hoogsensitief/hooggevoelig/HSP, grenzen en balans, Emoties, Denken (positief en negatief) en Burn-out


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Marga op woensdag 11 november 2015 om 13:30
in een gesprek begon de ander over "het drama van het begaafde kind" van Alice Miller. ik heb dat ooit gelezen en zat met het woord begaafd. ik voel mezelf helemaal niet zo begaafd. liet een en ander bezinken en bedacht dat Miller het al had over hooggevoeligheid. Dat hier positieve kanten aanzitten, ik zal de stof nogmaals tot me nemen.....

Reageer op Ben jij ook zo gevoelig?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.